Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Benn odohral jubilejný 1000. duel, tréner Maurice s 800. triumfom

Útočník Dallasu Stars Jamie Benn (14). Foto: TASR/AP

Tridsaťtriročný Benn sa stal 379. hráčom v histórii súťaže, ktorému sa podarilo odohrať takýto počet duelov.

New York 7. februára (TASR) - Kanadský hokejista Jamie Benn odohral v noci na utorok svoj 1000. zápas v základnej časti NHL. Kapitán Dallasu dosiahol okrúhlu métu pri domácom víťazstve nad Anaheimom 3:2 po samostatných nájazdoch. Míľnik dosiahol aj tréner Floridy Paul Maurice, ktorý oslávil jubilejné 800. víťazstvo v profilige. Jeho Panthers rozdrvili Tampu Bay 7:1.

Tridsaťtriročný Benn sa stal 379. hráčom v histórii súťaže, ktorému sa podarilo odohrať takýto počet duelov. Stars si ho vybrali v piatom kole (129. celkovo) draftu v roku 2007 a počas celej svojej 14-ročnej kariéry hral len v Dallase. "Znamená to pre mňa veľmi veľa. Nedokážem si predstaviť, že by som si obliekol iný dres. Bol to výnimočný deň. Je celkom fajn začať zápas a počuť divákov, ako kričia. Bolo zábavné nastupovať pred nimi už 14 rokov. Radi hráme na našom štadióne," povedal podľa nhl.com Benn. Toho vymenovali 19. septembra 2013 za šiesteho kapitána v histórii Stars (od roku 1993 do súčasnosti) a je najdlhšie pôsobiaci aktívny hráč, ktorý nosí "céčko" na drese.

Kanadský útočník patrí medzi lídrov klubovej histórie vo všetkých štatistických kategóriách. Patrí mu druhé miesto v počte gólov (348), tretie v počte asistencií (465) a bodov (813). Počas 14 sezón vynechal iba 45 zápasov. "Je to legenda tohto klubu a my sme chceli pre neho v tento deň vybojovať víťazstvo. Všetko dobré, čo o ňom ľudia hovoria, je pravda. Je skvelý chlapík a kapitán," uviedol na adresu Benna brankár Jake Oettinger.

Všetci hráči Stars si prelepili hokejky rovnakým jedinečným spôsobom, ako to robí Benn. Počas rozcvičky si každý dal vlasy dozadu a korčuľoval bez prilby rovnakým spôsobom ako Benn. "Je to úžasný úspech a pôsobivejší, že sa to stalo v drese jedného tímu. Nestáva sa to tak často, keďže vieme, aký je táto liga biznis. Neuveriteľné, čo dosiahol," konštatoval Bennov dlhoročný spoluhráč Tyler Seguin.

Benn sa stal po Mikovi Modanovi (1459 zápasov) len druhým hráčom v histórii organizácie Dallas Stars/Minnesota North Stars, ktorý dosiahol tento míľnik. Klub ho oficiálne ocení neskôr, ale jeho rodina bola v hľadisku pri tomto okamihu. "Bolo to skvelé. Uplynulých pár dní som bol s rodinou, užili sme si spoločný čas," povedal Benn. Jeho prínos pre tím vyzdvihol aj tréner Peter DeBoer: "Všetci v šatni k nemu majú obrovský rešpekt. Chalani chceli pre neho vyhrať a som rád, že to vyšlo."

Maurice sa zaradil k piatim trénerom Scottymu Bowmanovi (1244), Joelovi Quennevillovi (969), Barrymu Trotzovi (914), Kenovi Hitchcockovi (849) a Lindymu Ruffovi (815), ktorí rovnako dokázali zvíťaziť aspoň v 800 dueloch na striedačkách profiligových tímov. "Skvelé dosiahnuť takéto veľké víťazstvo. Dosiahli sme emotívny triumf pred prestávkou proti Bostonu a našťastie sme sa vrátili tam, kde sme skončili. Bolo to opäť veľmi pozitívne," konštatoval Maurice.