Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Benzema sa rozlúčil s Realom gólom, Ancelotti: Nezabudnuteľné

Na snímke Karim Benzema 4. júna 2023. Foto: TASR/AP

Benzema, ktorý získal s tímom päť titulov v Lige majstrov a štyrikrát v La Lige, bude zrejme pôsobiť v Saudskej Arábii. Tam v minulej sezóne prestúpil aj jeho bývalý spoluhráč Cristiano Ronaldo.

Madrid 5. júna (TASR) - Karim Benzema sa s účinkovaním v Reale Madrid rozlúčil gólom. Jeho tím doma iba remizoval s Athleticom Bilbao 1:1, no vďaka zásahu francúzskeho útočníka si udržal druhé miesto v La Lige. Mestský rival Atletico totiž toto zaváhanie nevyužilo a po nerozhodnom výsledku 2:2 na pôde Villarealu skončilo o bod za Realom. Tréner Carlo Ancelotti po odchode Benzemu uviedol, že trénoval jedného z najlepších futbalistov na svete.

Real mohol prehrávať už v 10. minúte, ale penaltu Mikela Vesgu zneškodnil Thibaut Courtois. Domáci však inkasovali krátko po prestávke, keď Bilbao využilo chybu Realu a Oihan Sancet z dorážky prekonal brankára. Kanonier Karim Benzema, ktorý oznámil, že na Santiago Bernaubeu po štrnástich rokoch končí, v 73. minúte vyrovnal. Yuri Berchice zasiahol lakťom v šestnástke Edera Militaa a francúzsky útočník z penalty nezaváhal, keď loptu poslal do stredu brány. Ročník 2022/23 zakončil v La Lige s 19 presnými zásahmi, čo je o štyri menej, ako nastrieľal líder tejto štatistiky Robert Lewandowski z FC Barcelona.

"Ráno som s ním hovoril a informoval ma, že odchádza. Prijal som toto rozhodnutie a povedal so mu, že ho úplne rešpektujem. Trénoval som jedného z najlepších na svete, nie útočníka, ale futbalistu. Veľmi priateľský, skromný a seriózny človek. Nemôžeme byť šťastní, že odchádza, ale musíme rešpektovať jeho rozhodnutie. To, čo dokázal v tomto klube, je legendárne a nezabudnuteľné," citovala agentúra AFP trénera Carla Ancelottiho. Taliansky kouč zároveň dodal, že Benzemovo rozhodnutie bolo prekvapením, keďže v sobotu povedal, že očakáva, že útočník zostane.

Benzema, ktorý získal s tímom päť titulov v Lige majstrov a štyrikrát v La Lige, bude zrejme pôsobiť v Saudskej Arábii. Tam v minulej sezóne prestúpil aj jeho bývalý spoluhráč Cristiano Ronaldo. Tridsaťpäťročný Francúz dosiahol v drese Realu 354 gólov po jeho prestupe z Lyonu v roku 2009.

Atletico verilo, že po skvelej druhej polovici sezóny skončí pred mestským rivalom z Madridu. Remíza im však nestačila len na tretie miesto s jednobodovou stratou za Ancelottiho tímom. Villarreal otvoril skóre duelu, keď sa Nicolas Jackson presadil v 9. minúte. Angel Correa však dvoma gólmi zabezpečil Atleticu vedenie 2:1, ale Jorge Pascual v tretej minúte nadstaveného času získal pre domácich bod.

Účasť v kvalifikácii Európskej konferenčnej ligy (EKL) si zabezpečila Osasuna Pamplona, ktorá zdolala na svojom trávniku Gironu 2:1 a obsadila konečné 7. miesto. Tabuľkový skok na záver zaznamenala Mallorca, ktorá v zostave so slovenským obrancom Martinom Valjentom vďaka triumfu 3:0 nad Vallecanom poskočila z dvanástej priečky na deviatu pred Gironu, Vallecano i FC Sevilla.

Do záverečného kola vstupovalo šesť tímov, ktoré bojovali o vyhnutie sa zostupu - Valladolid, Celta Vigo, Almeria, Valencia, Getafe a Cadiz. Almeria sa zachránila vďaka vďaka remíze 3:3 na ihrisku Espanyolu, ktorú Adrian Embarba zariadil v 87. minúte z penalty. Valencia si zaistila záchranu nerozhodným výsledkom 1:1 na pôde Realu Betis. V hre bola aj Celta Vigo, ktorá senzačne zdolala majstrovskú Barcelonu 2:1. Cadiz získal bod za remízu 1:1 proti Elche.

Valladolid sa mohol zachrániť v priamom súboji proti konkurentovi z Getafe, ale výsledok 0:0 ho poslal do nižšej súťaže spolu s Espanyolom Barcelona a Elche. "Nie je potrebné nič vysvetľovať, mužstvo sa snažilo, ale nedokázali sme streliť gól, ktorý sme potrebovali. Je to obrovská škoda pre celý tím, všetkých fanúšikov, celé mesto, viac povedať nemôžem," uviedol brankár Valladolidu Jordi Masip.