Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Bernát verí, že si góly ušetril aj pre 21-tku, Kohút vymenil Pišoju

Na snímke futbalista Ján Bernát, foto z archívu. Foto: TASR - Nándor Fekete

Pre výber do 21 rokov sa začína nový kvalifikačný cyklus, v ktorom sa bojuje o miestenky na majstrovstvá Európy 2023 v Rumunsku a Gruzínsku.

Nitra 31. augusta (TASR) - Tréneri slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov museli krátko po zraze spraviť jednu zmenu v kádri, keď zraneného obrancu Mariána Pišoju (MŠK Púchov) nahradil Simeon Kohút (FC Petržalka). Dvadsaťjednotku čakajú úvodné dva zápasy kvalifikácie ME 2023, v ktorých si zmeria sily s Litvou (3. septembra o 17.30 h v Nitre) a Severným Írskom (7. septembra o 20.30 h v Lurgane).

"V úvodných dňoch sme sa dávali len dokopy. Včera večer prišiel posledný hráč, takže od dneška sa môžeme všetci v celku pripraviť na prvý zápas. Museli sme riešiť jednu výmenu, keď sa nám zranil Pišoja a namiesto neho sme povolali Kohúta," uviedol na webe Slovenského futbalového zväzu (SFZ) asistent trénera Mário Auxt.

Pre výber do 21 rokov sa začína nový kvalifikačný cyklus, v ktorom sa bojuje o miestenky na majstrovstvá Európy 2023 v Rumunsku a Gruzínsku. Do bojov o Euro sa zapojí 53 mužstiev, na záverečnom turnaji sa predstaví 16 tímov. Istotu majstrovstiev Európy majú hostiteľské krajiny Rumunsko a Gruzínsko. Postup na šampionát si vybojuje deväť víťazov skupín a najlepšie mužstvo z druhých miest. O ďalšie štyri miestenky zabojuje zvyšných osem reprezentácií na druhých miestach, ktoré vytvoria dvojice a budú medzi sebou súperiť v baráži. Tá je na programe v septembri 2022.

Na asociačný termín prišiel prvýkrát už ako hráč KVC Westerlo Ján Bernát. Dvadsaťročný krídelník sa uviedol v novom tíme dvoma gólmi v troch zápasoch druhej belgickej ligy a verí, že si presnú mušku priniesol aj do národného tímu. Do nového tímu zamieril počas leta z MŠK Žilina. "Uvedomujeme si, že štartujeme novú kvalifikáciu a vieme, že je dôležité, aby sme ju začali dobre. Z Belgicka prichádzam pozitívne naladený, máme dobrý tím, ktorý môže byť úspešný. Verím v nás. Rozdiely v príprave oproti Žiline sú, ale nie nejaké markantné. Tréningy sú podobné, ale čo je iné, tak ich dĺžka, vo Westerle trvajú dlhšie. Pre mňa je ešte rozdiel v tom, že kým som bol v Žiline záložník, tak v Belgicku som akoby druhý útočník, hráme systémom 4-4-2. Po každej stránke sa cítim dobre, sebavedomo. Aj to, že hrávam a dávam góly, mi pomohlo, aby som bol dobre pripravený na začiatok kvalifikácie," uviedol pre SFZ.

Bernát verí, že Slovensko v úvode kvalifikácie proti Litve a Severnému Írsku uspeje: "Myslím si, že obaja či už Litovčania, alebo Severní Íri, budú hrať fyzicky, kompaktne, organizovane. Budú silní v súbojoch, budú bojovať o odrazené lopty a budú sa snažiť o rýchle prechody do útoku. My potrebujeme bodovať a sústrediť sa na naše úlohy na ihrisku. Ideálny by bol šesťbodový štart."