Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Šport

Lekár F1: Bianchiho diagnóza DAI má zvyčajne pochmúrne vyhliadky

Pilot F1 Jules Bianchi Foto: TASR/AP

Jules je mladý, silný a stará sa o neho vynikajúci tím. Poďme, Jules, do toho, povzbudzuje mladého pretekára lekár F1 Gary Hartstein.

Bratislava 8. októbra (Teraz.sk) – Rodina pretekára F1 Julesa Bianchiho, ktorý sa ťažko zranil pri havárii na Veľkej cene Japonska informovala, že utrpel difúzne axonálne poškodenie mozgu (DAI) a je v kritickom, ale stabilizovanom stave.

Čo je to vlastne za poranenie? Americký lekár, profesor anesteziológie a úrazovej medicíny univerzitnej nemocnice v Liège, v Belgicku a taktiež bývalý šéflekár Formule 1 Gary Hartstein vysvetľuje, že ide prípad, ktorý lekári nevidia radi.

Mozog poškodený DAI
Foto: wikipedia


„DAI je zvyčajne spojená s neveselými vyhliadkami. Jules je mladý, silný a stará sa o neho vynikajúci tím. Poďme, Jules, do toho,“ povzbudzuje mladého pretekára lekár na internetovej stránke F1.

Difúzne (rozptýlené) axonálne poranenia

„Keď hovoríme o ´závažných´ poraneniach hlavy, hovoríme o klasifikácii, ktorá bola urobená klinicky. To znamená, že skóre na Glasgowskej stupnici bezvedomia sa priraďuje bez presného zohľadnenia poranení. Oči, verbálne schopnosti, motorika. To je všetko,“ vysvetľuje Hartstein. Podstata poranenia však tkvie inde.

„Hovorili sme trochu o hematómoch – zrazeninách krvi, buď mimo blán, ktoré chránia mozog (extradurálny hematóm), v rámci týchto blán (subdurálny), pod nimi (subarachnoidálny) alebo v samotnej mozgovej hmote (vnútromozgový). Hematómy spôsobujú poškodenie stlačením a posunutím mozgového tkaniva, ale tiež zvýšením vnútrolebečného tlaku,“ konštatuje lekár.

Keď vezmeme pacienta na CT skener a pozrieme si zranenia, niekedy sme podľa neho prekvapení, že náš komatózny pacient má neuveriteľne "normálne pôsobiacu" snímku. „Keď snímka ukazuje celkový opuch bez závažných kontaktných neurochirurgických lézií (t.j. modrín a hematómov), hovoríme o difúznom axonálnom zranení (DAI). Naozaj nie sme radi, keď sa toto stane. Máme až príliš dobre vyzerajúcu snímku u pacienta, ktorý je v ťažkej kóme,“ priznáva Hartstein.



Vysvetlime si jednotlivé pojmy:

Difúzny (rozptýlený): Na rozdiel od hematómov, ktoré sa z definície vyskytujú na konkrétnom mieste, DAI neukazuje žiadne špecifické miesto poškodenia. To, samozrejme, nie je príliš dobrá správa, pretože to bráni systematizácii symptómov a komplikuje liečbu.

Axonálny: Axóny sú tie časti nervových buniek, ktoré ich navzájom prepájajú, akási „kabeláž“. Aby prenášali nervové impulzy rýchlejšie, sú obalené v belavej tukovej membráne. Keď sa zoskupí množstvo axónov, dostaneme bielu hmotu. Telá nervových buniek (neurónov) sú sivasté ... takže keď dáte veľa nervových buniek dohromady, je tu sivá hmota.


„DAI sa javí ako poškodenie bielej mozgovej hmoty. Kabeláže. To nie je dobrá správa, pretože kabeláž je to, čo umožňuje spracovanie informácií na vyššej úrovni spájaním rôznych oblastí mozgu (napríklad vizuálnych a sluchových. Vidím vás hovoriť, počujem vaše slová - ale v skutočnosti sú to prepojené oblasti môjho mozgu, ktoré spájajú tieto informácie a integrujú ich do môjho celkového vnímania, že hovoríte). Je to práve toto spracúvanie v mozgu, ktoré sa v dôsledku DAI veľmi ľahko preruší,“ vysvetľuje Hartstein.

Rodina informovala o DAI

Difúzne axonálne poškodenie mozgu je veľmi závažné postihnutie mozgu, obvykle s ťažkými trvalými následkami. Takmer okamžite vyvoláva stav bezvedomia, ktoré môže trvať dlhú dobu, niekedy aj natrvalo.

S novou informáciou o zdravotnom stave mladého pretekára prišla 7. októbra rodina Julesa Bianchiho. Pretekár Marussie utrpel pri nehode difúzne axonálne poranenie a je v kritickom, ale súčasne v stabilizovanom stave.

"Pre našu rodinu je to veľmi ťažké obdobie, ale správy vyjadrujúce podporu pre Julesa, ktoré prichádzajú z celého sveta, nás mimoriadne potešili. Radi by sme vyjadrili našu úprimnú vďaku," konštatuje rodina v stanovisku. "Jules naďalej zostáva na jednotke intenzívnej starostlivosti lekárskeho centra Mie v Jokkaiči. Profesionálni lekári mu v nemocnici poskytujú najlepšiu možnú liečbu a starostlivosť. Sme veľmi vďační za všetko, čo pre Julesa od nehody spravili."