Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Šport

Slovenskí biatlonisti cítia pokoru, Gereková túži po medaile

Na snímke slovenská biatlonistka Jana Gereková Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovenskí biatlonisti sa zajtra predstavia v šprinte na majstrovstvách sveta v Novom Meste na Morave.

Nové Mesto na Morave 8. februára (spravodajca TASR) - Predšprintérske stavy slovenských biatlonistov na MS v Novom Meste na Morave previazala odvaha a pokora, strach žiaden. Šéf realizačného tímu Milan Gašperčík vníma vo výprave pozitívne fluidum a aj možnosť zohriať sa na srdci chladným kovom medaily. Jana Gereková sníva o niečom, čo málokedy prezrádza, no teraz sen odtajnila.

"Chorobe som nedala šancu, nemá na mňa nárok," veselo si pochválila zdravie, ktoré pred MS trochu štrajkovalo. "Človek si chorobu nesmie pripustiť, potom bezradne ujde a vírusy sa rozplynú."

Svoj kondiciogram neskúma, no nepochybuje, že osciluje na najvyššom stupni amplitúdy. "Aspoň dúfam. Treba naozaj veľkú dávku optimizmu, aby člvoek uspel. Štafety ma nabudili, sebadôvera narástla. Neviem, či to bude v sobotu deň D, no mohol by byť."

O čom sníva Jana Gereková. "Tak teda dobre, poviem, už dávno snívam o pódiovom mieste, keby bolo teraz, bolo by to úžasné. Každý však chce niečo podobné, bude to otvorené, veľa kandidátok si trúfa zastrieľať i zabehnúť rovnako, aj medailovo. Vyštartujem v druhej skupine, Nasťa Kuzminová v prvej, trať bude podľa mňa konštatná pre všetkých, sneženie nehlásia, nikto by nemal byť zvýhodnený."



Šťastné číslo Jana Gereková neskloňuje. "Nemám ho, no ak by sa v šprinte nejaký cenný výsledok zrodil, asi by sa narodilo, čím menšie, tým lepšie. Povzbudzovať ma budú rodičia, sestra, kamaráti, viem, kde budú na tribúne, bude to vzpruha, zrakom ich určite v dave pohladím."

Šéf realizačného tímu Milan Gašperčík zatiaľ žiaden problém vo výprave nehasil. "Nič závažné sme neriešili, len normálny štandard. Šprint je súčasť stíhačky, významovo umocnený. Siedme miesto v mix štafete by sme chceli aj v individuálnych pretekoch prekonať, a to je obrovská výzva. V kútiku duše myslíme na medailu, necháme sa prekvapiť, ideme do šprintu s pokorou, no nie so strachom."

Fluidum sa nad výpravou vznáša, vraj to dobré, šťastlivé. Milan Gašperčík: "Zaslúžili by sme si, aby nás zohrial na srdciach chladný vzácny kov. Pred olympiádou v Soči by nás veľmi potešil. Nahrať do kariet nám môže len vynikajúci výkon a súhra okolností, ak všetko sadne, verím, že sa presadíme. Motivácia je jasná, mužov i ženy pokropili noví tréneri, tímový duch je výborný, na nič a nikoho sa nevyhovárame, všetci budú mať rovnaké podmienky."