Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Biatlonisti sa obávajú zákazu olova:Katastrofálne dopady na fungovanie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa SZB by prípadný zákaz olova negatívne ovplyvnil ďalšie fungovanie zväzu.

Bratislava 4. mája (TASR) - Slovenský zväz biatlonu (SZB) znepokojujú snahy o zákaz olova zo strany Európskej únie. Predstavitelia Slovenského zväzu biatlonu a ich členovia sú presvedčení o tom, že chystané zákazy olova nemôžu byť účelové a nemajú žiadny prínos, ak vznikli na základe teoretických znalostí, bez zohľadnenia praktických skúseností a bez diskusie odbornej verejnosti, informuje SZB v tlačovej správe.

Podľa SZB by prípadný zákaz olova negatívne ovplyvnil ďalšie fungovanie zväzu. "Navyše, neboli zohľadnené ekonomické, bezpečnostné a ostatné vplyvy na spoločnosť a prírodu. Predovšetkým ekonomické faktory by mali na ďalšie fungovanie Slovenského zväzu biatlonu katastrofálne dopady a hrozil by jeho samotný zánik. O bezpečnosti pri používaní iných nábojov, ako sú tie z olova, sa ani nemusíme baviť," uvádza sa v tlačovej správe.

Za úvahami o zákaz olova je ochrana životného prostredia. SZB však odmieta znečisťovanie použitou muníciou: "Slovenský zväz biatlonu neeviduje za svoje dlhoročné pôsobenie žiadne výhrady zo strany klubov, športovcov a trénerov, ktorí by nesúhlasili s používaním olova v nábojoch. Navyše popierame akékoľvek chemické znečistenie všetkých strelníc a teda aj okolitej prírody, ktorými zväz a biatlonové kluby disponujú. Odpad po sebe vždy podľa príslušných nariadení upraceme a teda náboje nemajú na znečistenie prírody nijaký podiel."

Viceprezident pre Štátnu športovú reprezentáciu Peter Kazár pripomenul, že napríklad strelnica v Národnom biatlonovom centre v Osrblí sú podmienky adekvátne prispôsobené a zákaz olova by nemal praktický prínos: "Je pre nás nepredstaviteľné, čo by zákaz olova mohol znamenať pre šport. V našom prípade by už biatlon nebol biatlonom. Naša strelnica v Národnom biatlonovom centre v Osrblí má vybetónovaný základ pod terčmi, kde mimo zamestnancov a trénerov nemá nikto prístup."