Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Biden sa napokon nezúčastní na otváracom ceremoniáli

Americký prezident Joe Biden počas prejavu pri príležitosti osláv Dňa nezávislosti v Bielom dome vo Washingtone v nedeľu 4. júla 2021. Foto: TASR/AP

Otvárací ceremoniál OH v Tokiu navštívi výrazne menej oficiálnych štátnych delegácii ako v minulosti.

Washington 21. júla (TASR) - Prezident USA Joe Biden sa napokon nezúčastní na piatkovom otváracom ceremoniáli olympijských hier v Tokiu. Americkú delegáciu na OH 2020 povedie jeho manželka Jill Bidenová, prvá dáma Spojených štátov odletela do Japonska v stredu. Informovala o tom agentúra AP.

Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová ešte v utorok uviedla, že prezident Joe Biden a prvá dáma sa domnievajú, že je dôležité, aby bola americká delegácia "vedená na najvyššej úrovni". Prvá dáma USA priletí do Japonska vo štvrtok popoludní miestneho času a v krajine vychádzajúceho slnka sa zdrží približne 48 hodín. Po pristátí na leteckej základni Jokota má na programe večeru s japonským premiérom Jošihidom Sugom a jeho manželkou. V piatok ju čaká stretnutie s japonským cisárom Naruhitom a večer sa zúčastní na otváracom ceremoniáli OH.

Tokio v stredu ohlásilo najvyšší prírastok nových infekcií SARS-CoV-2 za uplynulých šesť mesiacov. Dva dni pred začiatkom OH úrady zaznamenali 1832 nových prípadov. V hostiteľskom meste platí výnimočný stav. Agentúra AP pripomenula, že japonská vláda je kritizovaná za to, že uprednostňuje olympiádu pred verejným zdravím. Japonský cisársky palác minulý mesiac uviedol, že samotný cisár Naruhito sa "veľmi obáva", že OH 2020 môžu urýchliť šírenie koronavírusu.

Otvárací ceremoniál OH v Tokiu navštívi výrazne menej oficiálnych štátnych delegácii ako v minulosti. Pre pandémiu koronavírusu sa na slávnosti zúčastnia hostia približne z pätnástich krajín a medzinárodných organizácií. Pre porovnanie, v Riu 2016 sledovalo otvárací ceremoniál 40 zahraničných delegácií.