Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Bieloruskú bežkyňu chceli poslať domov z Tokia, kritizovala svoj tím

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Zachar

Cimanovskú mali na letisko odprevadiť dvaja členovia bieloruskej delegácie v Tokiu - psychológ a jeden predstaviteľ Národného olympijský výboru Bieloruska.

Tokio 1. augusta (TASR) - Bieloruskú bežkyňu a účastníčku letných olympijský hier v Tokiu Kryscinu Cimanovskú chcelo vedenie bieloruského olympijského tímu v nedeľu bez jej súhlasu poslať domov, pretože verejne kritizovala svoj národný tím. Cimanovská sa však na letisku obrátila na políciu a odmietla sa vrátiť do Bieloruska, informovali spravodajská televízia BBC a portál Meduza.io.

Bieloruská atlétka mala v pondelok štartovať v ženskej disciplíne beh na 200 metrov. Pred niekoľkými dňami však uverejnila na sociálnej sieti Instagram video, v ktorom kritizovala vedenie bieloruského olympijského tímu za to, že bez jej vedomia rozhodlo o tom, že sa zúčastní aj na štafete 4x400 metrov. V nedeľu mali následne podľa jej slov za ňou prísť jej tréneri a oznámiť jej, aby sa zbalila, pretože letí späť domov do Bieloruska.

"Žiadam Medzinárodný olympijský výbor (MOV) o pomoc. Bol na mňa vyvinutý tlak a snažia sa ma vyviesť z krajiny bez môjho súhlasu, preto žiadam MOV, aby zasiahol," napísala bežkyňa na sociálnej sieti Telegram.

Cimanovskú mali na letisko odprevadiť dvaja členovia bieloruskej delegácie v Tokiu - psychológ a jeden predstaviteľ Národného olympijský výboru Bieloruska. Na letisku sa však atlétka obrátila na políciu.

Pre agentúru Reuters atlétka uviedla, že do Bieloruska sa nevráti. Podľa BBC sa v súčasnosti nachádza spolu s japonskou políciou na letisku Haneda v Tokiu. Podľa bieloruského novinára z portálu Nexta sa Cimanovská plánuje obrátiť na rakúske veľvyslanectvo v Tokiu a požiadať o azyl.

MOV v krátkom vyhlásení uviedol, že si je vedomý správ o bieloruskej atlétke a že požiadal Národný olympijský výbor Bieloruska o vysvetlenie.

Bieloruský olympijský tím neskôr uviedol, že Cimanovskú z olympiády stiahli pre jej "emocionálny a psychický stav" a že sa nezúčastni na behu na 200 metrov a ani na štafete 4x400.


Česko ponúka bieloruskej bežkyni vízum



Česko ponúka bieloruskej bežkyni Kryscine Cimanovskej vízum, aby sa vyhla nútenému návratu do svojej vlasti. V nedeľu to oznámil český minister zahraničných vecí Jakub Kulhánek. Ako informoval portál Novinky.cz, 24-ročnú športovkyňu a kritičku režimu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka podľa jej slov nútia predčasne sa vrátiť z olympijských hier v Tokiu do vlasti.

Cimanovská mala súťažiť v pondelok v behu na 200 metrov, ale bieloruský tím ju v nedeľu odviezol na letisko. Zavolala políciu, ktorá ju po niekoľkých hodinách strávených na letisku odviezla na bezpečné miesto.

"Situáciu okolo bieloruskej šprintérky Krysciny Cimanovskej považujem za škandalóznu. ČR je pripravená pomôcť. Po dohode s premiérom a ministrom vnútra jej ponúkame vízum na vstup na územie, aby sa u nás mohla uchádzať o medzinárodnú ochranu. Naša ambasáda v Tokiu je tiež pripravená pomôcť," informoval Kulhánek na Twitteri.

V otvorenom liste vyzval vládu na pomoc predseda Národnej športovej agentúry Filip Neusser. Podľa neho by v prípade udelenia azylu mohla Cimanovská pricestovať do ČR vládnym špeciálom, ktorým sa budú do vlasti vracať českí reprezentanti.

Ako predtým informovali spravodajská televízia BBC a portál Meduza.io, bieloruská atlétka mala v pondelok štartovať v behu na 200 metrov. Pred niekoľkými dňami však uverejnila na sociálnej sieti Instagram video, v ktorom kritizovala vedenie bieloruského olympijského tímu za to, že bez jej vedomia rozhodlo o tom, že sa zúčastní aj na štafete 4x400 metrov. V nedeľu mali následne podľa jej slov za ňou prísť jej tréneri a oznámiť jej, aby sa zbalila, pretože letí späť domov do Bieloruska.

"Žiadam Medzinárodný olympijský výbor (MOV) o pomoc. Bol na mňa vyvinutý tlak a snažia sa ma vyviesť z krajiny bez môjho súhlasu, preto žiadam MOV, aby zasiahol," napísala bežkyňa na sociálnej sieti Telegram.

Cimanovskú mali na letisko odprevadiť dvaja členovia bieloruskej delegácie v Tokiu - psychológ a jeden predstaviteľ národného olympijského výboru Bieloruska. Na letisku sa však atlétka obrátila na políciu.

Pre agentúru Reuters uviedla, že do Bieloruska sa nevráti. Podľa bieloruského novinára z portálu Nexta sa Cimanovská plánuje obrátiť na rakúske veľvyslanectvo v Tokiu a požiadať o azyl.

MOV v krátkom vyhlásení uviedol, že vie o situácii a že požiadal národný olympijský výbor Bieloruska o vysvetlenie.

Bieloruský olympijský tím neskôr uviedol, že Cimanovskú z olympiády stiahli pre jej "emocionálny a psychický stav" a že sa nepredstaví v behu na 200 metrov ani v štafete 4x400 m.