Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Bílek novým trénerom Astany, pomáhať mu bude opäť Hipp

Michal Bílek, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Bílek zaujal výkonmi Kazachstanu, ktorý dokázal v kvalifikácii EURO 2020 získať desať bodov, keď zdolal napríklad aj Škótsko 3:0.

Astana 14. januára (TASR) - Novým trénerom kazašského FC Astana sa stal Čech Michal Bílek, ktorý zároveň vedie tamojšiu futbalovú reprezentáciu. Rovnako ako v národnom tíme, aj v novom klube mu bude asistovať Slovák Michal Hipp.

Bílek zaujal výkonmi Kazachstanu, ktorý dokázal v kvalifikácii EURO 2020 získať desať bodov, keď zdolal napríklad aj Škótsko 3:0. "Som hrdý, že môžem viesť taký veľký klub ako FC Astana. Chcem poďakovať vedeniu za dôveru. V uplynulom období dosiahol veľké úspechy, je šesťnásobný majster a pravidelný účastník európskych súťaží," povedal Bílek. Nedostatku času pri plnení dvoch funkcií sa neobáva, práve naopak: "V národnom tíme mám vysokokvalifikovaných spolupracovníkov, ktorí budú zbierať všetky informácie. Navyše budem mať prehľad o hráčoch v Astane, ale i z ďalších ligových tímov, v ktorých pôsobí mnoho adeptov do reprezentácie," uviedol podľa portálu idnes.cz.

Bílek viedol v rokoch 2009 až 2013 českú reprezentáciu, s ktorou postúpil na EURO 2012, kde Česi vypadli vo štvrťfinále s Portugalskom. Na klubovej úrovni trénoval aj Ružomberok, Spartu Praha či Viktoriu Plzeň. V Kazachstane pôsobí od minulého roka, keď prišiel zo Zlína.

Hipp pred anabázou v strednej Ázii bol na lavičke maďarského Szombathelyi Haladás, v období 2012-2013 bol spoločne so Stanislavom Grigom kormidelníkom slovenského národného tímu, dvakrát bol v reprezentácii v úlohe asistenta (2003-2006 a 2008-2012).