Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Bilesová necítila tlak, súťaž si užila: Nečakala som medailu

Americká gymnastka Simone Bilesová získala bronz na olympiáde v Tokiu na kladine 3. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Štvornásobná zlatá medailistka z Ria 2016 absolvovala minulý týždeň iba jeden neúspešný preskok v tímovej súťaži a odvtedy ju diváci cvičiť nevideli.

Tokio 3. augusta (TASR) - Po odhlásení z individuálneho viacboja, finále na bradlách, prostných a na preskoku získala americká gymnastka Simone Bilesová na OH 2020 bronzovú medailu na kladine.

Štvornásobná zlatá medailistka z Ria 2016 absolvovala minulý týždeň iba jeden neúspešný preskok v tímovej súťaži a odvtedy ju diváci cvičiť nevideli. Odôvodnila to psychickými problémami. Podľa vlastných slov nemala pred odchodom do Tokia žiadne problémy, tie sa začali až po kvalifikácii. Sama nedokázala pochopiť, prečo hlava a telo nespolupracovali: "Kde sa prerušil kábel? Bolo to ťažké. Trénovala som, bola som pripravená a cítila som sa v poriadku. Potom sa to stalo a nedokázala som to kontrolovať. Nechcela som riskovať zdravie a bezpečnosť. Nestálo to za to. Moje telesné a duševné zdravie sú cennejšie ako každá medaila, ktorú dokážem získať."

Na kladine sa napokon rozhodla štartovať a v porovnaní s kvalifikáciou si polepšila o štyri priečky. "Som šťastná, že som sa bez ohľadu na dosiahnutý výsledok mohla ešte raz predstaviť v Tokiu. Urobila som to kvôli sebe a som hrdá na to, ako mi súťaž vyšla. Pripravovala som sa na olympiádu päť rokov. Prísť sem a nebyť schopná ničoho nebolo pre mňa ľahké," povedala Bilesová. "Neočakávala som, že odídem s medailou. Jednoducho som tam vyšla a užívala si to," dodala Američanka.

Americká gymnastka Simone Bilesová (vpravo) získala bronz na olympiáde v Tokiu na kladine 3. augusta 2021.
Foto: TASR/AP


Bilesová sedela počas štyroch finále, v ktorých nenastúpila na tribúne a povzbudzovala športovcov z USA. Veľa pre ňu znamenalo, že jej lekári nakoniec dali pre štart na kladine zelenú. Či siahne o tri roky Američanka v Paríži na piate olympijské zlato, pre ňu nie je v tejto chvíli téma. "Parížom sa vôbec nezaoberám. Je ešte množstvo vecí, na ktorých musím kvôli sebe pracovať," cituje slová gymnastky internetový portál nau.ch.