Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Blatter kritizuje formát MS: Pokúšajú sa vyžmýkať z citróna čoraz viac

Na archívnej snímke z 20. júla 2015 prezident FIFA Sepp Blatter je zasypaný bankovkami počas tlačovej konferencie v Zürichu. Foto: TASR/AP

Majstrovstvá sveta v roku 2026, ktoré sa uskutočnia v Spojených štátoch, Mexiku a Kanade, budú prvým šampionátom so 48 krajinami.

Berlín 21. decembra (TASR) - Bývalý prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter kritizuje plány svojho nástupcu Gianniho Infantina ohľadom majstrovstiev sveta so 48 účastníkmi. V rozhovore pre nemecký týždenník Die Zeit v stredu uviedol, že to, čo sa v súčasnosti deje, je príliš veľká komercializácia futbalu.

"Sú tu pokusy vyžmýkať z citróna čoraz viac. Napríklad majstrovstvá sveta so 48 tímami alebo klubové majstrovstvá sveta, ktoré treba vnímať ako priamu konkurenciu Ligy majstrov. FIFA zasahuje do klubového futbalu, do čoho ju vlastne nič nie je," povedal podľa agentúry AP bývalý šéf FIFA.

Blatter v júni 2015 oznámil, že v dôsledku rozsiahleho vyšetrovania korupcie predčasne odstúpi z funkcie prezidenta FIFA. Dlhodobo popiera pochybenia a v stredajšom rozhovore povedal: "Nikdy som neprijal peniaze, ktoré som nezískal, preto sa mi nikdy nič nedokázalo vo všetkých konaniach proti mne, a tak to aj zostane."

Osemdesiatšesťročný Švajčiar pre Die Zeit povedal, že s Infantinom nemá žiadny vzťah, a že súčasný prezident sa správal voči nemu neúctivo, pretože od zvolenia s ním odmietal akýkoľvek kontakt. Komunikácia prebieha iba prostredníctvom právnikov. "Naozaj som sa vždy snažil slúžiť futbalu. Ak som ho tým poškodil, potom ma to mrzí," dodal Blatter.

Majstrovstvá sveta v roku 2026, ktoré sa uskutočnia v Spojených štátoch, Mexiku a Kanade, budú prvým šampionátom so 48 krajinami, čím sa naplní Infantinov volebný sľub o rozšírených MS. Na tohtoročnom turnaji v Katare sa zúčastnilo naposledy 32 tímov. Začiatkom decembra navrhol súčasný prezident FIFA, aby sa v roku 2025 konali MS klubov s 32 účastníkmi.