Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Blatter na súde: Dva milióny pre Platiniho boli oneskorené mzdy

Na snímke bývalý prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Joseph Blatter (uprostred), jeho dcéra Corinne Blatterová a jeho právnik Lorenz Erni počas príchodu na súd 8. júna 2022 vo švajčiarskom meste Bellinzona. Foto: TASR/AP

Súdny proces v Bellinzone by mal trvať do 22. júna, verdikt trojčlennej poroty by mohol byť známy v júli.

Bellinzona 9. júna (TASR) - Bývalý prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Joseph Blatter poprel, že by sa dopustil pochybenia v súvislosti s vyplatením dvoch miliónov švajčiarskych frankov Michelovi Platinimu. Na štvrtkovom pojednávaní vo švajčiarskom meste Bellinzona vyhlásil, že je pre neho úplne nepochopiteľné, že sa záležitosť dostala až pred federálny trestný súd. Platba 2 milióny švajčiarskych frankov (2,07 mil. eur) bývalému šéfovi UEFA Platinimu podľa Blattera prešla riadnym procesom riadiaceho orgánu.

"Ide o dlžnú, oneskorenú výplatu miezd," povedal Blatter. Kauza sa odvíja už od roku 2015, keď ho v tejto veci prvýkrát vypočúval prokurátor. "Tento šok trvá už sedem rokov a stále je prítomný," povedal Blatter.

Niekdajší šéf FIFA prišiel v stredu na súd spoločne s dcérou Corinne a ešte pred začiatkom procesu médiám povedal, že má dobrú náladu, aj vzhľadom na slnečné počasie. "Verím si, pretože nemám čo skrývať," sebavedomo vyhlásil švajčiarsky exfunkcionár. Napokon však nevypovedal, pre jeho zdravotné problémy odročili súd na štvrtok. "Necítim sa dobre. Mám chorobu, ktorá sa mi vracia, nemôžem riadne dýchať. Nie som schopný odpovedať na otázky," vysvetlil.

Blatter a Platini čelia obvineniu zo sprenevery v spojitosti s vyplatením dvoch miliónov švajčiarskych frankov Platinimu za prácu poradcu FIFA v rokoch 1998 až 2002. V prípade uznania viny im hrozí až päťročný pobyt za mrežami.

Prípad začali vyšetrovať v roku 2015 a ukončil Blatterovu vládu ako prezidenta FIFA a Platiniho kampaň v snahe vystriedať ho na čele svetového futbalu. Obaja dostali za netransparentné transakcie od Etickej komisie FIFA osemročný zákaz pôsobiť vo futbale, Športový arbitrážny súd (CAS) im však neskôr tresty zredukoval. Osemdesiatšesťročný Blatter i o 20 rokov mladší Platini tvrdia, že sú nevinní a za dôkaz považujú údajnú ústnu dohodu z roku 1998.

Švajčiarska prokuratúra hovorí o fiktívnej faktúre, ktorú Platini v roku 2011 predložil za svoju údajnú poradenskú činnosť pre FIFA na prelome storočí. Právnici Platiniho ešte pred začiatkom procesu uviedli, že súd s bývalým šéfom Európskej futbalovej únie (UEFA) je "politicky motivovaný" a je to výsledok "sprisahania", aby sa nemohol stať prezidentom FIFA. Blatter prišiel v stredu na súd v spoločnosti svojej dcéry Corinne a právneho zástupcu Lorenza Erniho.

Súdny proces v Bellinzone by mal trvať do 22. júna, verdikt trojčlennej poroty by mohol byť známy v júli.