Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Boehlyho konzorcium prevezme FC Chelsea za 4,25 miliardy libier

Na archívnej snímke z 30. apríla 2022 Todd Boehly, spolumajiteľ bejzbalového klubu Los Angeles Dodgers, sleduje bejzbalový zápas proti Detroitu Tigers. Konzorcium amerického podnikateľa a investora Todda Boehlyho bude novým vlastníkom anglického futbalového klubu FC Chelsea. Účastník Premier League potvrdil na svojej oficiálnej stránke transakciu v hodnote 4,25 miliardy libier (cca 4,97 miliardy eur), ktorá by sa mala skompletizovať koncom mája 2022. Doterajší majiteľ Roman Abramovič dal londýnsky klub na predaj 2. marca v reakcii na prichádzajúce sankcie zo strany britskej vlády pre vojenskú inváziu Ruska na Ukrajinu. Foto: TASR/AP

Doterajší majiteľ Roman Abramovič dal londýnsky klub na predaj 2. marca v reakcii na prichádzajúce sankcie zo strany britskej vlády pre vojenskú inváziu Ruska na Ukrajinu.

Londýn 7. mája (TASR) - Konzorcium amerického podnikateľa a investora Todda Boehlyho bude novým vlastníkom anglického futbalového klubu FC Chelsea. Účastník Premier League potvrdil na svojej oficiálnej stránke transakciu v hodnote 4,25 miliardy libier (cca 4,97 miliardy eur), ktorá by sa mala skompletizovať koncom mája.

Doterajší majiteľ Roman Abramovič dal londýnsky klub na predaj 2. marca v reakcii na prichádzajúce sankcie zo strany britskej vlády pre vojenskú inváziu Ruska na Ukrajinu. Aktíva Chelsea sú momentálne zmrazené a klub pracuje v obmedzenom režime na základe špeciálnej licencie. Po zdĺhavej súťaži vybrala americká sprostredkovateľská banka Raine Group ponuku Boehlyho konzorcia za víťaznú. V skupine investorov sú aj Mark Walter, rovnako ako Boehly spolumajiteľ bejzbalového klubu Los Angeles Dodgers (MLB), švajčiarsky miliardár Hansjörg Wyss a americká investičná spoločnosť Clearlake Capital. Boehly vlastní okrem Dodgers aj menšinové podiely v basketbalových kluboch Los Angeles Lakers (NBA) a Los Angeles Sparks (WNBA). Už pricestoval do Londýna, kde bude v sobotu sledovať domáci zápas najvyššej anglickej súťaže proti Wolverhamptonu.

"Z celkovej čiastky je 2,5 miliardy libier (cca 2,92 miliardy eur) určených na kúpu akcií klubu. Tieto prostriedky sa uložia na zmrazený účet v britskej banke, pričom 100 percent poputuje na charitatívne účely, tak ako to potvrdil Roman Abramovič. Na prevod peňazí zo zmrazeného konta bude potrebný súhlas britskej vlády," píšu "The Blues" v stanovisku. Suma 2,5 miliardy libier je podľa agentúry AP celosvetovo a historicky najvyššia za športový tím. Noví majitelia sa zaviazali investovať aj 1,75 miliardy libier (cca 2,04 miliardy eur) do rozvoja klubu, konkrétne do štadióna Stamford Bridge, akadémie a ženského družstva.

Päťdesiatpäťročný Abramovič nemôže v dôsledku sankcií, ktoré ho postihli za styky s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, profitovať z predaja. Prisľúbil však, že odpíše dlh Chelsea vo výške 1,5 miliardy libier (cca 1,75 miliardy eur) a že všetok výťažok pôjde na pomoc obetiam vojny na Ukrajine. Špeciálna licencia platí iba do 31. mája a "Modrým" neumožňuje napríklad podpisovať nové kontrakty so súčasnými hráčmi. Po jej vypršaní by bola budúcnosť klubu otázna. Končí sa devätnásťročná éra Abramoviča, počas ktorej Chelsea päťkrát triumfovala v Premier League a dvakrát získala trofej v Lige majstrov. Celkovo vybojovala v tomto období 21 trofejí a ďalšiu môže pridať v sobotu 14. mája, keď sa vo finále Pohára FA stretne vo Wembley s FC Liverpool.