Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Bolt tretíkrát v kariére Športovcom roka, toptímom európski golfisti

Usain Bolt Foto: TASR/AP Photo

Bolt v Londýne zopakoval husársky kúsok z OH 2008 v Pekingu, keď získal zlato na 100, 200 m i v štafete na 4x100 m.

Sao Paulo 12. marca (TASR) - Jamajský šprintér Usain Bolt sa stal Športovcom roka 2012. Trojnásobný olympijský víťaz z Londýna zdolal v tradičnej ankete Laureus World Sports Awards argentínskeho futbalistu Lionela Messiho, amerického plavca Michaela Phelpsa, víťaza cyklistickej Tour de France Brita Bradleyho Wigginsa, trojnásobného majstra sveta v F1 Nemca Sebastiana Vettela i britského atléta Mo Faraha. Verejnosť spoznala držiteľov športových Oscarov v pondelok večer v televíznej šou v brazílskom Riu de Janeiro, ktorej hostiteľom bol herec Morgan Freeman.

Najlepším tímom roka sa podľa agentúry AP stalo družstvo európskych golfistov, ktoré vyhralo prestížny Ryder Cup. Britská sedembojárka Jessica Ennisová si odniesla trofej pre najlepšiu športovkyňu. Za prelomový čin roka ocenili škótskeho tenistu Andyho Murrayho, ktorý vlani nenašiel premožiteľa na londýnskej olympiáde ani na záverečnom grandslame sezóny US Open. Návrat roka sa podľa 46 osobností, ktoré sú členmi akadémie Laureus, podaril bežcovi na 400 m cez prekážky Felixovi Sanchezovi z Dominikánskej republiky. Phelps získal špeciálnu cenu pre najdekorovanejšieho olympionika v histórii. Američan má vo svojej zbierke 18 zlatých, dve strieborné a dve bronzové medaily.

Bolt v Londýne zopakoval husársky kúsok z OH 2008 v Pekingu, keď získal zlato na 100, 200 m i v štafete na 4x100 m. Najlepším športovcom sa stal tretíkrát v kariére, predtým triumfoval v rokoch 2009 a 2010. "Minulá sezóna bola veľmi náročná. Som šťastný, že sa mi podarilo obhájiť tri zlatá z Pekingu. Olympiáda v Riu 2016 bude ďalšou výzvou," povedal Jamajčan, ktorý vystriedal na tróne pre najlepšieho športovca sveta srbského tenistu Novaka Djokoviča. V roku 2011 sa z prestížneho honoru tešil "Noleho" kolega z okruhu ATP Španiel Rafael Nadal.