Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Bolt nemá súperov, ale motivácia mu nechýba

Jamajský šprintér Usain Bolt Foto: TASR/AP

Šesťnásobný olympijský víťaz Usain Bolt tvrdí, že absencia viacerých konkurentov žiadnym spôsobom nepoznačí jeho motiváciu.

Moskva 5. augusta (TASR) - I keď množstvo šprintérskych osobností bude na atletickom ovále v ruskej metropole chýbať, aj tak bude mužská stovka jedným z najväčších ťahákov majstrovstiev sveta v Moskve. Šesťnásobný olympijský víťaz Usain Bolt tvrdí, že absencia viacerých konkurentov žiadnym spôsobom nepoznačí jeho motiváciu, naopak, bude sa snažiť napraviť zaváhanie z Dägu a opätovne získať titul svetového šampióna.

Jamajský blesk si nepamätá, aby mu toľko protivníkov naraz vyčistilo cestu k titulu. Obhajcu zlata z Dägu Yohana Blakea vyradilo zranenie, pred dvoma rokmi strieborný Walter Dix je po zranení z formy, bronzového Kima Collinsa po sporoch s národnou federáciou na MS nenominovali, bývalý svetový rekordér Asafa Powell zlyhal v jamajskej kvalifikácii a následne mal pozitívny dopingový test. Najrýchlejší muž sezóny Tyson Gay síce zvládol americkú kvalifikáciu na jednotku, no aj on sa prehrešil voči antidopingovým pravidlám. A tak sa zdá, že pokiaľ Bolt neurobí chybu, nemá ho prakticky kto zdolať. "Nemám problém s motiváciou. Chcem ukázať, že aj bez veľkých súperov môžem vyhrať. Som plne koncentrovaný a pripravený získať titul," uviedol podľa agentúry Reuters.

Dvadsaťšesťročný Bolt je však tiež schopný "uliať" štart, ako tomu bolo v Dägu 2011. Tento rok má so štartmi opačný problém, príliš v nich stráca. "Myšlienky na minulý šampionát ma neťažia, už som ich zahnal v Londýne," pripomenul obhajobu troch zlatých medailí z OH v Pekingu. "A tréner mi stále hovorí, že na štarte jednoducho najlepším nebudem, tak sa s tým nemám trápiť a vždy si počkať na výstrel a potom vypáliť," povedal najrýchlejší muž planéty.

I s nevydareným štartom dokázal na Diamantovej lige v Londýne zabehnúť čas 9,85 s, čo mu dáva nádej, že s lepšie zvládnutými úvodnými metrami by mohol bežať výrazne rýchlejšie a ohroziť napríklad aj vlastný svetový rekord 9,58. "Vyžadovalo by to technicky dokonalý beh a ideálne počasie. Nikdy nepredpovedám svoj čas, lebo nikdy neviete, čo sa udeje. Ale pracujem na tom, aby som sa dostal do formy, v ktorej som schopný bežať svetový rekord," vyhlásil fenomenálny Jamajčan. V prípade zisku troch zlatých medailí (100 a 200 m a štafeta) sa môže dotiahnuť na americkú legendu Carla Lewisa, ktorý je s ôsmimi kovmi medailovo najúspešnejším mužom v histórii majstrovstiev sveta.