Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Bondra: Zlatý gól, ktorý som dal, bol gól celého mužstva

Na archívnej snímke z 11. mája 2002 slovenskí hokejisti Žigmund Pálffy (vľavo) a Peter Bondra sa s trofejou tešia z víťazstva 4:3 nad Ruskom vo finále hokejových MS v Göteborgu. Foto: TASR/AP

Bondra tvrdí, že vzhľadom na to, koľko má Slovensko obyvateľov a hokejistov a akú má hokejovú základňu, tak slovenskí reprezentanti dokážu robiť zázraky.

Washington 10. mája (TASR) - Peter Bondra sa pred 20 rokmi navždy zapísal do dejín slovenského hokeja ako strelec zlatého gólu. Na majstrovstvách sveta vo švédskom Göteborgu v roku 2002 ho legendárny slovenský útočník dosiahol presne 100 sekúnd pred koncom finálového zápasu a zariadil tak triumf nad Ruskom 4:3. Pri výročí jediného titulu v ére samostatnosti si pre TASR zaspomínal na rozhodujúci moment a uviedol, že to bol gól celého mužstva.

I keď mal už 34 rokov, do Švédska prišiel ako nováčik a zažil premiéru na svetovom šampionáte. Podľa Bondrových slov sa pre Slovákov nezačal turnaj najlepšie a mužstvo sa formovalo ako hrou tak aj príchodom nových hokejistov. "Samozrejme aj pokynmi trénerov. Mužstvo malo zastúpenie v mladších hráčoch, aj vekovo stredných a hlavne sme mali veľmi silných lídrov. Ak môžem spomenúť, bol to napríklad Jerguš Bača, Miro Šatan a ďalší chalani, čo prišli neskôr," spomenul Bondra pri príležitosti 20. výročia zisku historickej zlatej medaily, ktoré uplynie v stredu 11. mája.
Peter Bondra, foto z archívu.
Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa dlhoročného hráča Washingtonu Capitals bolo dôležité, že reprezentácia mala silné vedenie a počas turnaja si mužstvo budovalo sebadôveru na ľade. "Môj výkon vyvrcholil až vo finále. Zo začiatku som sa hľadal. Nebolo to ono, ale vravel som si, že góly prídu v pravý čas a aj prišli. Boli to góly, ktoré dosť pomohli mužstvu. Boli to ťažké dva-tri týždne prípravy a aj celkového turnaja a ten gól prišiel, lebo sme v to verili a hlavne, verili sme vo víťazstvo a v naše sily," spomína hokejista, ktorý stále žije vo Washingtone a na Slovensko zavíta najmä v letných mesiacoch.

Privítanie zlatých chlapcov v Bratislave bolo podľa neho emotívne a vždy, keď si na to spomenie, prebehnú mu po tele zimomriavky. "Keď pristálo lietadlo v Bratislave, tak už na letisku bolo množstvo ľudí, ktorí nás vítali a ktorí nám mávali. Všetci sa nás chceli dotknúť, objať nás a bol to veľmi pekný pocit. Ja som sa bál, že Jano Lašák s Rasťom Staňom nám vypadnú z autobusu. Ten síce nemal otvorenú strechu, ale chlapci sa dokázali vyšplhať až na strechu. Tak som ich tam pridržiaval. A na samotnom námestí to bolo dosť emotívne, takéto prijatie som už v živote nikde nezažil. Bol to krásny pocit z dobre vykonanej práce. Krásny pocit bolo dosiahnuť niečo historické, keď sa nám ako Slovensku niečo také podarilo," zdôraznil.

Bondra v USA sledoval nedávne zimné olympijské hry v Pekingu, na ktorých slovenská reprezentácia získala bronzovú medailu. "Veľmi sa mi to páčilo, bol som hrdý na chalanov, ako hrali. Craig Ramsay z nich vytiahol taký výkon, že možno ani oni samotní nevedeli, čo je v nich a čo môžu dokázať. Bolo vidieť, akým štýlom a ako obetavo hrali, v akom systéme a ako počúvali pokyny trénera. Bolo pekné sa na nich pozerať a chalani sami zistili, že všetko je možné a možné je aj získať medailu na olympiáde," povedal pre TASR.
Na archívnej snímke z 11. mája 2002 Slovák Petr Bondra (12) strieľa víťazný gól na ruského brankára Maxima Sokolova počas zápasu o zlato na MS v hokeji vo švédskom Göteborgu.
Foto: TASR/AP

Bondra tvrdí, že vzhľadom na to, koľko má Slovensko obyvateľov a hokejistov a akú má hokejovú základňu, tak slovenskí reprezentanti dokážu robiť zázraky. "Dokážeme sa udržať v elitnej skupine a nielen udržať, dokážeme hrať aj s Kanadou, USA, Rusmi a ďalšími národmi, ktoré dominujú vo svetovom hokeji. Myslím si, že aj keď na Slovensku je dosť negativity, lebo stále chceme získavať medaily, tak ja hovorím práve opak - slovenská hokejová škola má dobré korene, na ktorých sa dá budovať," uviedol.

Na margo aktuálnej slovenskej reprezentácie pre TASR uviedol: "Dovolím si povedať, že budeme hrdí po tohtoročnom drafte. Máme tam niekoľko chalanov, ktorí pravdepodobne budú draftovaní v prvom kole a to je ďalšia naša budúcnosť. Dúfam, že sa budeme tešiť na nadchádzajúcich MS vo Fínsku z ďalšej medaily."