Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Boston prišiel o rekordnú sériu, Kadri rozhodol o triumfe Calgary

Center Jordan Kyrou (25) zo St. Louis Blues a Artemi Panarin z New Yorku Rangers v súboji o puk počas zápasu zámorskej NHL 5. decembra 2022 v New Yorku. Foto: TASR/AP

Slafkovský odohral v zápase proti Vancouveru 14:36 minút. Osemnásťročný útočník si do štatistík pripísal plusový bod a dva hity.

New York 6. decembra (TASR) - Rekordná víťazná séria hokejistov Bostonu na domácom ľade od začiatku sezóny sa skončila na čísle štrnásť. Bruins o ňu prišli v noci na utorok, keď prehrali v TD Garden s Vegas 3:4 po predĺžení a samostatných nájazdoch, v piatej sérii rozhodol Reilly Smith. Slovenský útočník Adam Ružička sa tešil z výhry Calgary nad Arizonou 3:2, hostia prehrali piaty duel po sebe. Juraj Slafkovský nebodoval v zápase Montrealu, ktorý viedol nad Vancouverom po prvej tretine 4:0, no nakoniec prehral 6:7 po predĺžení.

Boston sa aj napriek zisku iba jedného bodu posunul na čelo Východnej konferencie, keď o skóre predbehol New Jersey Tomáša Tatara. Bruins majú 41 bodov, čo je aktuálne najviac spomedzi všetkých tímov v NHL. Hokejisti Vegas sú lídri na západe. Dvoma gólmi prispel k výhre hostí 23-ročný nováčik Paul Cotter. Diváci Bostonu privítali potleskom v TD Garden bývalého trénera Brucea Cassidyho, ktorý po šiestich sezónach na striedačke Bruins trénuje tím z Nevady. Na konci úvodnej tretiny premietli 57-ročnému koučovi krátke video s poďakovaním. "Je to naozaj pekné gesto zo strany organizácie Bruins. Vážim si to. Celý čas som hovoril, že si ich nesmierne vážim. Som im vďačný, že to urobili," povedal po zápase tréner Vegas Golden Knights.

Dvadsaťtriročný Ružička sa predstavil v treťom útoku Calgary a odohral 14:34 minúty. Do štatistík si pripísal jednu strelu na bránku, tri bodyčeky a jeden mínusový bod. O triumfe Calgary rozhodol trojbodový Nazem Kadri, ktorý pridal ku dvom asistenciám v 56. minúte aj víťazný gól. Arizona prehrala už piaty duel po sebe. "Cítil som, že som mal v posledných zápasoch niekoľko skvelých príležitostí a bolo len otázkou času, kedy to príde," uviedol pre nhl.com Kadri.

Washington vyhral na ľade Edmontonu 3:2, slovenský obranca hostí Martin Fehérváry nehral pre zranenie v hornej časti tela. Washington zvíťazil na ihrisku súpera iba druhýkrát z uplynulých desiatich zápasov. Výhru Capitals, ktoré vyslalo na brankára Stuarta Skinnera 50 striel, zariadil v 48. minúte center štvrtého útoku Nic Dowd. "Myslím si, že ak na vás mieri niekoľko striel hneď v úvode zápasu, posilní vás to a zdvihne vám to sebavedomie. Súper sa dostal do presilovky, ja som v nej chytil viacero striel, od toho sa odrazíte," povedal brankár "olejárov" Skinner, ktorý zlikvidoval už v úvodnej tretine 23 pokusov súpera.

Brankár Jaroslav Halák kryl chrbát Igorovi Šesťorkinovi, ktorý doviedol New York Rangers k triumfu nad St. Louis Blues 6:4. "Bluesmanom" sa podarilo až trikrát zmazať manko. Domáci zlomili duel troma gólmi v tretej tretine. Víťazný zaznamenal v 49. minúte tečom Alexis Lafreniere. "Nie sme sebavedomý tím. Musíme pracovať na tom, aby sme sa z toho dostali. Nemôžeme hrať neisto a utiahnuto. Musíme sa uvoľniť. Dve tretiny sa nám to darilo, ale v tretej už nie," povedal tréner Blues Craig Berube. Útočník Rangers Chris Kreider bodoval v desiatom domácom stretnutí po sebe. O dva zápasy dlhšiu sériu ťahá v NHL iba útočník Dallasu Jason Robertson.

Slafkovský odohral v zápase proti Vancouveru 14:36 minút. Osemnásťročný útočník si do štatistík pripísal plusový bod a dva bodyčeky. V 10. minúte inkasoval za bránou "kosatiek" tvrdý hit od Lukea Schenna, po ktorom otrasený odišiel na striedačku. Zákrok nezostal bez odozvy, obranca Canadiens Arber Xhekaj po faule na svojho spoluhráča zhodil rukavice a vyzval kanadského obrancu na pästný súboj. Montreal viedol po prvej prestávke 4:0, no Canucks sa podaril obrat a v 49. minúte už viedli 5:4. Montreal sa ešte dokázal pozviechať, znovu ísť do vedenia, ale o triumfe domácich rozhodol po trinástich sekundách predĺženia Elias Pettersson. Tréner Canadiens Martin St. Louis bol vzhľadom na vývoj zápasu nakoniec rád aj za získaný bod: "Keď zoberieme do úvahy emocionálnu horskú dráhu, ktorou sme si v tomto zápase prešli, a ako sme to zvládli, som na chlapcov hrdý."

Philadelphia zvíťazila na domácom ľade nad obhajcom titulu z Colorada 5:3. Pre "letcov" to bola iba druhá výhra za štrnásť duelov. Avalanche nepomohli ani dva góly Alexa Newhooka. Najvýraznejší podiel na výhre Flyers má brankár Carter Hart, ktorý zlikvidoval 29 pokusov súpera a vyhlásili ho za prvú hviezdu zápasu. Gólom a asistenciou prispel kanadský obranca Travis Sanheim. Po zranení sa do zostavy Philadelphie vrátil útočník Travis Konecny, ktorý je aj napriek absencii v šiestich zápasoch najlepší strelec mužstva. V noci na utorok zaznamenal svoj 10. gól v sezóne. "Je to náš najlepší hráč. Myslím si, že vidíte, že tvorí hru a samozrejme, je veľkou súčasťou nášho hokejového klubu. Sme radi, že je späť," pochválil prínos najlepšieho strelca tímu obranca Sanheim.

Coloradu sa už v prvej tretine zranil najproduktívnejší hráč Nathan MacKinnon, ktorý utrpel zranenie v hornej časti tela. Ešte predtým stihol asistovať na úvodný gól súboja. Tréner Jared Bednar nemal po zápase bližšie správy o jeho stave: "Bude to pre nás výzva. Už teraz je to tak so všetkými zranenými hráčmi a zhoršuje sa to."



NHL - sumáre:

Boston Bruins – Vegas Golden Knights 3:4 pp a sn (0:2, 2:1, 1:0, 0:0 – 0:1)

Góly:
34. Marchand (Bergeron, Carlo), 40. Pastrňák (MacAvoy, Lindholm), 44. Hall (Marchand) – 2. Cotter (W. Karlsson, Theodore), 6. Marchessault, 21. Cotter (Stone, Theodore), rozhodujúci sam. nájazd: Smith. Brankári: Swayman – Thompson, strely na bránku: 43:24, 17.850 divákov.



New York Rangers – St. Louis Blues 6:4 (2:1, 1:3, 3:0)

Góly:
18. Schneider (Gauthier), 20. Fox (Panarin, Trocheck), 22. Trocheck (Panarin, Trouba), 45. Miller (Lafreniere), 49. Lafreniere (Zibanejad), 55. Kreider – 19. Bučnevič (Leddy, Thomas), 21. Tarasenko, 32. Kyrou (Faulk, Barbašev), 33. O´Reilly (B. Schenn, Kyrou). Brankári: Šesťorkin – Binnington, strely na bránku: 24:29, 16.682 divákov.



Philadelphia Flyers – Colorado Avalanche 5:3 (2:1, 1:0, 2:2)

Góly:
8. Sanheim (Laughton, MacEwen), 19. Laczynski (Farabee, Brown), 24. DeAngelo (Frost, Hayes), 50. Tippett (Laughton, Provorov), 59. Konecny (Hayes, Sanheim) – 4. Newhook (Makar, MacKinnon), 58. Rantanen (Johnson), 59. Newhook (Compher, D. Toews). Brankári: Hart – Georgijev, strely na bránku: 34:32, 18.361 divákov.



Edmonton Oilers – Washington Capitals 2:3 (0:0, 2:2, 0:1)

Góly:
22. Kulak (Nugent-Hopkins), 36. McDavid – 28. Eller (Milano), 37. Oshie (D. Strome, Kuznecov), 48. Dowd (Protas). Brankári: Skinner – Lindgred, 30:50, 17.264 divákov.



Calgary Flames – Arizona Coyotes 3:2 (2:0, 0:1, 1:1)

Góly:
15. Dube (Tanev, Kadri), 18. Lindholm (Kadri, Huberdeau), 56. Kadri (Toffoli, Huberdeau) – 34. Gostisbehere (Maccelli, Chychrun), 46. Chychrun (Keller, Gostisbehere). Brankári: Vladař – Vejmelka, strely na bránku: 27:20, 16.899 divákov.



Vancouver Canucks – Montreal Canadiens 7:6 po predĺžení (0:4, 2:0, 4:2)

Góly:
37. Garland (Kuzmenko), 39. Michejev (Pettersson, Boeser), 45. Horvat (Höglander, Stillman), 46. Michejev (Pettersson, Stillman), 49. Studnicka, 59. Kuzmenko (J. Miller, Q. Hughes), 61. Pettersson – 8. Caufield (Harris), 13. Suzuki (Guhle), 15. Monahan (Suzuki, Matheson), 17. Pezzetta (Harris, Evans), 56. Dvorak (Dadonov, Armia), 57. Anderson. Brankári: Martin (17. Delia) – Montembeault, strely na bránku: 32:25, 18.420 divákov



Slováci v akcii:

Adam Ružička (Calgary) 14:34 0 0 0 -1 1 0

Juraj Slafkovský (Montreal) 14:36 0 0 0 +1 0 0



/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/