Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Šport

Boxeristu Whytea testovali: Našli zakázaný steroid metandrostenolón

Na archívnej snímke boxer Dillian Whyte. Foto: TASR/AP

Britovi hrozí dištanc až na osem rokov, pretože už má dopingovú minulosť.

Londýn 2. augusta (TASR) - Britský profesionálny boxer Dillian Whyte, ktorý je predbežne suspendovaný verziou WBC, prešiel posledným predzápasovým aj pozápasovým testom Dobrovoľnej antidopingovej asociácie (VADA). Vzorku s pozitívnym nálezom pred súbojom superťažkej hmotnostnej kategórie s Kolumbijčanom Oscarom Rivasom odovzdal ešte 17. júna Antidopingovej agentúre Spojeného kráľovstva (UKAD), ktorá stále nevysvetlila, prečo mu umožnila nastúpiť a neinformovala ďalšie strany.

Podľa portálu ESPN našli u Whytea zakázaný steroid metandrostenolón, ktorý sa dá po ústnom užití odhaliť v organizme iba krátky čas. Brit už mal 17. aj 21. júla negatívne výsledky, o pozitívnom náleze nedostali informáciu VADA ani jeho súper. Whyte zvíťazil po dvanástich kolách jednomyseľným výrokom rozhodcov a stal sa dočasným šampiónom WBC, ktorá ho však neskôr suspendovala, kým neukončí vlastné vyšetrovanie.

Porušenie antidopingových pravidiel vyšlo najavo počas zápasového týždňa, ale kontrola B-vzorky bola možná až po stretnutí. UKAD i Britský boxerský kontrolný výbor (BBBofC) ako riadiaca organizácia povolili Whyteovi bojovať a na toto rozhodnutie sa vzniesla vlnka kritiky, keďže v nedávnom období zomreli na následky súbojov Rus Maxim Dadašev aj Argentínčan Hugo Santillan.

Tridsaťjedenročný Whyte s promotérom Eddiem Hearnom sa bránia práve tvrdením, že boxer dostal povolenie vstúpiť do ringu. Zatiaľ sa však nevyjadrili k samotnému nálezu. Britovi hrozí dištanc až na osem rokov, pretože už má dopingovú minulosť. Od októbra 2012 si odpykal dvojročný dištanc za užitie zakázaného podporného prostriedku.