Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Gypsy King zavŕšil návrat na trón a Briti vládnu superťažkej váhe

Britský profesionálny boxer Tyson Fury sa teší po víťazstve nad Američanom Deontayom Wilderom a stal sa tak novým šampiónom organizácie WBC v superťažkej hmotnostnej kategórii 22. februára 2020 v Las Vegas. Foto: TASR/AP

Fury obávaného oponenta nielen zdolal, ale zdolal takým spôsobom, že málokoho nechal na pochybách o súčasnej jednotke najprestížnejšej divízie.

Las Vegas 23. februára (TASR) - Britský profesionálny boxer Tyson Fury vstúpil do arény na odvetu s Američanom Deontayom Wilderom v červenom plášti, s korunou na hlave a sediac na tróne. Extravagantným nástupom akoby predznamenal výsledok súboja, v ktorom sa v Las Vegas stal prvým premožiteľom Wildera a novým šampiónom organizácie WBC v superťažkej hmotnostnej kategórii.

Fury obávaného oponenta nielen zdolal, ale zdolal takým spôsobom, že málokoho nechal na pochybách o súčasnej jednotke najprestížnejšej divízie: "Po predchádzajúcom zápase ma všetci odpisovali, bol som však príliš vychudnutý a pretrénovaný. Nebolo to zlé na niekoho s údajne mäkkými rukami. Dodržal som slovo, čo som dal každému, kto má uši. Povedal som Wilderovi, jeho tímu, svetu, že trénujeme na knokaut. Môžem to tvrdiť, lebo to podložím činmi. Ľudia vidia moje tučné brucho, holú hlavu a myslia si, že nedokážem bojovať. Wilder bojoval proti najlepšiemu Tysonovi Furymu."

Obhajca titulu skončil v nemocnici, kde mu museli zašiť poranenie v ľavom uchu. Po stretnutí sa objavili zábery, ako Fury v šiestom kole doslova ochutnal krv z tejto rany. V nasledujúcom kole triumfoval technickým knokautom a vo veku 31 rokov sa stal dvojnásobným majstrom sveta. Prvý v histórii si v superťažkej váhe počas kariéry siahol na opasky verzií WBA, WBC, WBO, IBO, IBF, magazínu The Ring, ako aj na poctu lineárneho šampióna. Spomedzi titulov mu už chýba jedine označenie nesporného šampióna, ktorým nebol nik od ďalšieho Brita Lennoxa Lewisa v rokoch 1999 a 2000. "Najlepší pästiari lúštia rébusy. Tyson Fury vylúštil Wilderov rébus tým, že ho prinútil neustále ustupovať a zobral mu výbušnosť. Prevalcoval ho," povedal Lewis. Pred duelom ho ocenili v ringu spoločne Evanderom Holyfieldom a Mikeom Tysonom, podľa ktorého dostal Fury krstné meno.

Lewis v minulosti zdolal oboch Američanov na ich pôde a Fury sa vydal v jeho šľapajach. Jeho zásluhou sú v Spojenom kráľovstve už všetky významné tituly, keďže Anthony Joshua vlastní opasky WBA, IBF, WBO či IBO. Joshuov promotér Eddie Hearn okamžite začal volať po zjednocovacom súboji. Ten by bez problémov vypredal aj londýnske Wembley a konečne rozhodol o novom nespornom šampiónovi, no Wilder má tridsať dní na aktivovanie opcie na tretí zápas. Fury očakáva, že ju využije, a duel by rád usporiadal na chystanom Allegiant Stadium, kde bude v NFL hrávať klub amerického futbalu Las Vegas Raiders.

Predtým sa však Fury vydal do víru "mesta hriechu" oslavovať najväčší triumf v kariére, ktorý zatienil aj jeho víťazstvo nad Vladimirom Kličkom z roku 2015. Vďačí zaň takisto novému realizačnému tímu so starými známymi tvárami. V rohu mal Javana "SugarHilla" Stewarda, synovca zosnulého legendárneho trénera Emmanuela Stewarda, a svojho bratanca Andyho Leeho, bývalého majstra sveta v strednej váhe. Trojica prvýkrát spolupracovala už pred desiatimi rokmi v Detroite. Stretla sa vo vyhlásenej telocvični Kronk pod vedením Emmanuela Stewarda, ktorý pomohol vychovať štyridsať svetových šampiónov. Jedným z nich bol aj Ír Lee. "So mnou to bolo podobné. Keď som prišiel, Manny navrhol, aby som býval uňho v Andyho izbe. Bol veľmi prívetivý starší pán, mal som pocit, ako keby som ho poznal štvrťstoročie. Raz nás všetkých troch vzal na svoje obľúbené miesto, do reštaurácie plnej miestnych spevákov. Boli to najlepší speváci, akých som počul. Zobral som si mikrofón a zaspieval som Wonderful Tonight od Erica Claptona. Bol som len mladý chalan, ale bol som šťastný, že môžem vystupovať pred tými ľuďmi. Bolo to prirodzené, vždy som mal o sebe vysokú mienku," spomínal Fury pre The Guardian.

Steward zomrel v roku 2012 a nevidel, ako sa naplnila jeho predpoveď. Svojho chránenca už pred desiatimi rokmi označil za jednu z troch najväčších osobností, aké stretol v boxe, spoločne s Muhammadom Alim a Naseemom Hamedom. "Bol som v Detroite len tri týždne, ale zanechal som moju stopu, ako keď pes označkuje múrik," dodal Fury. Po triumfe nad Kličkom sa dostal na dno, no zavŕšil jeden z najpozoruhodnejších comebackov športových dejín a tentoraz už spieval pred vypredanou MGM Grand Garden Arenou s 15.816 divákmi skladbu American Pie. Autor Don McLean v nej spomína február 1959, ktorý ním otriasol. "Gypsy King" vo februári 2020 otriasol boxerským svetom a ohlásil: "Kráľ sa vrátil na trón."