Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Brazílčania venovali triumf Pelému, Neymar gól od jeho rekordu

Brazílski futbalisti ukazujú odkaz na podporu Pelého po pondelkovom osemfinále MS 2022 v Katare Brazília - Kórejská republika (4:1) v v Dauhe 5. decembra 2022. Foto: TASR - AP

Pelé trpí rakovinou hrubého čreva a leží v nemocnici v Sao Paule.

Dauha 6. decembra (TASR) - Brazílski futbaloví reprezentanti venovali osemfinálové víťazstvo 4:1 nad Kórejskou republikou na MS legendárnemu Pelému. Po zápase rozvinuli na štadióne v katarskej Dauhe veľký transparent a vyjadrili podporu trojnásobnému majstrovi sveta. Ten trpí rakovinou hrubého čreva a leží v nemocnici v Sao Paule.

"Je ťažké hovoriť o tom, čo teraz prežíva Pelé, všetci si však želáme, aby sa jeho zdravotný stav čo najskôr zlepšil. Dúfam, že naše víťazstvo ho potešilo a dodalo mu síl," uviedol pre akreditované médiá Neymar, ktorý sa po zranení členka vrátil do zostavy brazílskeho tímu. V 13. minúte zvýšil z pokutového kopu na 2:0 a zaznamenal 76. gól za národný tím. Od vyrovnania rekordu Pelého ho delí už iba jeden presný zásah.

Neymar chýbal Brazílii v dueloch skupinovej fázy proti Švajčiarsku (1:0) a Kamerunu (0:1). "Keď som sa zranil, v hlave sa mi odohrávalo milión rôznych vecí. Aj som si poplakal, lebo som sa obával, že si na tomto šampionáte už nezahrám. Moji spoluhráči i rodinní príslušníci však stáli pri mne a dodali mi silu. V osemfinále sme podali najlepší výkon na turnaji, hrali sme s veľkou intenzitou. Snívame o titule majstra sveta a spravili sme k nemu ďalší krok. V piatkovom štvrťfinále proti Chorvátsku musíme nadviazať na výkon z duelu s Kóreou," zdôraznil útočník Paríža St. Germain.

Podľa slov Richarlisona mala prítomnosť Neymara na celé mužstvo blahodarný vplyv. V prvom polčase predviedli Brazílčania ofenzívne galapredstavenie a výsledkom boli štyri góly v kórejskej sieti. "Neymar dokáže na ihrisku odtiahnuť dvoch či troch súperov a pre ďalších našich futbalistov sa tak vytvára priestor. Je to hnací motor mužstva," povedal.
Na snímke fanúšikovia Brazílie rozprestreli obrovský transparent zobrazujúci brazílsku futbalovú legendu Peého počas osemfinále futbalového zápasu MS vo futbale 2022 Brazília - Kórejská republika na štadióne 974 v katarskej Dauhe v pondelok 5. decembra 2022.
Foto: TASR - AP

Tréner Brazílčanov Tite tvrdí, že Neymar je pre mužstvo nenahraditeľný: "Technické schopnosti z neho robia výnimočného hráča. Všetci naši útočníci majú svoje charakteristické črty, no Neymar je rozdielový, on dáva našej hre tvár. Po úvodnom zápase so Srbskom sme sa obávali, že zranenie členka ho môže vyradiť z ďalšieho priebehu šampionátu. Naši lekári a fyzioterapeuti však odviedli skvelú robotu a dali ho dokopy."

Tréner Kórejčanov Bento po osemfinálovej prehre potvrdil, že to bol jeho posledný zápas na lavičke ázijského tímu. "Oddýchnem si a potom uvidíme. Teraz som o tom informoval hráčov a prezidenta federácie, no toto rozhodnutie som spravil už v septembri. Chcem sa im poďakovať a som veľmi hrdý na to, že som mohol byť ich tréner," uviedol päťdesiattriročný Portugalčan.

Do tímu prišiel v auguste 2018 a zmluvu mal do konca MS. Kórea sa pod jeho vedením prebojovala do vyraďovačky prvýkrát od roku 2010, keď v záverečnom skupinovom zápase zdolala Portugalsko 2:1 a postúpila na úkor Uruguaja vďaka lepšiemu skóre. Maximom Kórejčanov na MS zostáva semifinále z roku 2002, keď hostili šampionát spoločne s Japonskom.