Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Kostarika zdolala Taliansko 1:0, senzačný postup vystrieľal Ruiz

Kostarický hráč Bryan Ruiz oslavuje úvodný gól cez talianskeho brankára Gianluigiho Buffona vo futbalovom zápase D-skupiny Taliansko - Kostarika na MS 2014 vo futbale v brazílskom meste Recife 20. júna 2014. Foto: TASR/AP

Výsledok stretnutia nepotešil reprezentantov Anglicka, ktorí sa rozlúčili so šampionátom už v základnej skupine.

Recife 20. júna (TASR) – Futbalisti Kostariky vyhrali aj vo svojom druhom zápase D-skupiny na MS v Brazílii nad favoritom z Talianska tesne 1:0 a so šiestimi bodmi si zabezpečili osemfinálovú účasť. Medzi 16-timi najlepšími krajinami sveta sa predstavia po 24 rokoch. O jediný presný zásah stretnutia sa postaral minútu pred koncom prvého polčasu kapitán Ruiz, ktorý hlavou poslal loptu od brvna za bránkovú čiaru. Výsledok stretnutia nepotešil reprezentantov Anglicka, ktorí sa rozlúčili so šampionátom.

Taliani nastúpili na druhý duel už aj s uzdraveným kapitánom Gianluigi Buffonom, ktorý sa tak zúčastnil svojich piatych MS a pridal sa k dvojici Antonio Carbajal (Mex.) a Lothar Matthäus (Nem.).

V záverečnom treťom kole skupinovej fázy nastúpi Taliansko v utorok 24. júna v Natale (18.00 SELČ) proti Uruguaju, na Kostariku čaká v rovnaký deň taktiež o 18.00 SELČ duel s Anglickom vo Belo Horizonte.

Aktívnejší Kostaričania

Taliansky hráč Andrea Pirlo (vpravo) v hlavičkovom súboji s Joelom Campbellom z Kostariky vo futbalovom zápase D-skupiny Taliansko - Kostarika na MS 2014 vo futbale v brazílskom meste Recife 20. júna 2014.
Foto: TASR/AP
Aktívnejší vstup do stretnutia zaznamenali hráči Kostariky, ktorí v 7. minúte pohrozili po hlavičke Borgesa. Taliani postupne hru vyrovnali a o ich prvú strelu sa postaral v 27. minúte Motta, nemieril však presne. O štyri minúty neskôr poslal Pirlo prihrávku za obranu Kostariky, Balotelli prehodil Navasa, no lopta nemierila do priestoru brány. Ten istý hráč v 33. minúte tvrdo pálil z hranice šestnástky, brankár Kostariky si s touto strelou na dvakrát poradil. Stredoamerický tím predvádzal rýchle protiútoky a po jednom z nich preveril v 37. minúte Buffona Bolanos, stav sa nezmenil.

Osemfinále vystrieľal Ruiz

V 42. minúte Ruiz poslal jemný center až na hlavu Gonzaleza, ktorý však loptu poslal tesne nad taliansku bránu. Vzápätí rozdúchal emócie v Pernambuco aréne zákrok talianskej defenzívy vo vlastnej šestnástke na Campbella, no píšťalka hlavného arbitra zostala nemá. Kostaričania sa predsa len dočkali zaslúženého gólu, po centri Diaza kapitán Ruiz hlavou prekonal Buffona a otvoril skóre duelu - 0:1.

.
Taliani sily na gól nenašli

Taliani vstúpili do druhého dejstva s jednou zmenou v zostave, Mottu nahradil Cassano, ktorý mal oživiť ich ofenzívne chúťky. Práve tento hráč v 52. minúte vybojoval priamy kop, Pirlo poslal loptu cez múr, ktorá pred Navasom "zaplávala", ale stav sa nezmenil. Kostaričania čakali na chyby talianskych reprezentantov a predovšetkým vďaka Bolanosovi hrozili rýchlymi priamočiarymi brejkmi. S pribúdajúcimi minútami stratila hra na atraktivite, talianski hráči útočili do prehustenej kostarickej obrany, ktorá stála pevne na svojom mieste. Nedokázali sa presadiť krátkymi prihrávkami cez stred obrany, navrch nemali ani v krídelných priestoroch a prekvapujúcu prihrávku za obranu nevymysleli ani Pirlo s Chiellinim. V 84. minúte sa dostával do náznaku šance Urena, Chiellini však zblokoval jeho strelecký pokus. V závere už taliansky tím nenašiel potrebné sily na vyrovnávajúci gól, naopak Brenes v nadstavenom čase poriadne natiahol Buffona.

D-skupina, 2. kolo:

Taliansko - Kostarika 0:1 (0:1)
Gól:
44. Ruiz. ŽK: Balotelli - Cubero, Rozhodovali: Osses - Astroza, Roman (všetci Čile), 40.285 divákov

Taliansko: Buffon - Darmian, Barzagli, Chiellini, Abate - Pirlo, De Rossi, Motta (46. Cassano) - Candreva (57. Insigne), Marchisio (69. Cerci) - Balotelli

Kostarika: Navas - Gamboa, Duarte, G. Gonzalez, Umana, Diaz - Ruiz (81. Brenes), Borges, Tejeda (68. Cubero), Bolanos - Campbell (74. Urena)

Hlasy po zápase /zdroj: ČT Šport/:
Jorge Pinto, tréner Kostariky: "Stáli proti nám bývalí šampióni, my sme však nestratili hlavu a dodržali sme, čo sme si povedali. Je to historické víťazstvo, celá krajina si to zaslúžila."

Bryan Ruiz, kapitán Kostariky a autor jediného gólu: "Nikto nám neveril, ale sme v osemfinále. No s tým sa teraz určite neuspokojíme."

Tabuľka D-skupina:
1. Kostarika 2 2 0 0 4:1 6
2. Taliansko 2 1 0 1 2:2 3
3. Uruguaj 2 1 0 1 3:4 3
4. Anglicko 2 0 0 2 2:4 0


Taliansky hráč Mario Balotelli reaguje po nepremenenej šanci vo futbalovom zápase D-skupiny Taliansko - Kostarika na MS 2014 vo futbale v brazílskom meste Recife 20. júna 2014.
Foto: TASR/AP