Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Ivona Fialková v stíhačke na 6. mieste, zlato pre Wiererovú

Na snímke slovenská biatlonistka Ivona Fialková počas šprintu žien na 7,5 km na majstrovstvách sveta v biatlone v talianskej Anterselve 14. februára 2020. Foto: TASR – Michal Svítok

Ivona Fialková dosiahla najlepšie umiestnenie na svetových šampionátoch, vlani v Östersunde bola v stíhacích pretekoch až 37.

Anterselva 16. februára (TASR) – Slovenská biatlonistka Ivona Fialková obsadila 6. miesto v nedeľných stíhacích pretekoch na MS. V talianskej Anterselve zaostala za domácou víťazkou Dorotheou Wiererovou o 35,7 sekundy. Paulína Fialková bola na 17. priečke (+1:32,2 min).

Striebro si vybojovala obhajkyňa titulu Denise Herrmannová z Nemecka s mankom 9,5 sekundy na víťazku. Medailu získala napriek trom trestným okruhom a potvrdila svoje skvelé bežecké kvality. Tretia bola Nórka Marte Olsbuová Röiselandová, ktorú obrali o tretie zlato na šampionáte tri chyby na strelnici.

Ivona Fialková dosiahla najlepšie umiestnenie na svetových šampionátoch, vlani v Östersunde bola v stíhacích pretekoch až 37. "Myslela som si, že budem úplne pokojná. Mala som 9. miesto, cieľ splnený, budem si to užívať, ale pred štartom som mala stres, teraz to už môžem povedať. Veľmi sa teším, na prvej streľbe fúkol vietor, cvakla som dva doľava a asi to bolo málo, potom som už správne zareagovala a zvyšok išiel do čierneho. Hlavne sa teším zo stojok, pretože celú moju kariéru som ich kazila a teraz mám 25 rokov a niečo sa zmenilo. Som šťastná a pozdravujem všetkých fanúšikov," povedala v cieli nadšená Ivona Fialková.

Jej sestre Paulíne Fialkovej preteky nevyšli podľa predstáv. Po druhej položke sa prebojovala na priebežnú 8. priečku, no stojky jej vôbec nevyšli, keď musela dovedna trikrát absolvovať trestné kolo. "Neviem, čo mám povedať, nemám slov, asi iba to, že je to ďalšia nevyužitá šanca. Po tých ležkách to bolo ešte dobre, no potom som úplne nezvládla stojku. Veľmi sa mi triasli nohy, nedokážem túto strelnicu predýchať. Sklamala som samú seba už v druhých pretekoch za sebou," povzdychla si Paulína Fialková.

Lepšiu východiskovú pozíciu si v piatkovom šprinte vybojovala Ivona Fialková, ktorá v nedeľu odštartovala z 9. miesta, jej sestra Paulína vybehla šestnásta. Postupne však desaťsekundové manko zmazala a na prvú ležku prišli obe Slovenky súčasne na 12., respektíve 13. mieste. Prvá streľba však Ivone príliš nevyšla, keď musela na dva trestné okruhy, Paulína na jeden. Rovnako však pochodila aj priebežná líderka Röiselandová, ktorá prepustila prvé miesto Američanke Dunkleeovej, ktorá predviedla čistú streľbu. Paulína Fialková však dokázala nepresnosť vykompenzovať kvalitným behom a udržala sa na 14. pozícii, Ivona klesla na 30. miest.

Druhá ležka vyšla Slovenkám podstatne lepšie, ani jedna sa nepomýlila, Paulína sa vyšvihla na 8. miesto, Ivona bola 26. Do druhej polovice pretekov vstúpila na čele domáce Wiererová, no postupne stratila náskok a prepustila miesto opäť Röiselandovej. Paulína pokračovala v dobrom behu a po 5,7 km bola už siedma s mankom 51,4 sekundy. Prvá stojka jej však nevyšla, dvakrát netrafila a klesla na 21. miesto. V opačnej pozícii sa ocitla Ivona, ktorá zložila všetkých päť terčov a vyšvihla sa do najlepšej pätnástky. Výkon potvrdila aj na záverečnej návšteve strelnice, keď ani druhýkrát nezaváhala a do záverečnej časti pretekov vstúpila na 8. priečke s mankom necelej minúty na Wiererovú, ktorá využila dve zaváhanie Röiselandovej. Posledné kilometre Ivona zabrala a dokázala sa prebojovať na konečnú 6. priečku o 35,7 sekundy za víťazkou Wiererovou. Paulína na záverečnej položke pridala štvrtý trestný okruh a napokon dobehla na 17. pozícii so stratou 1,32,2 sekundy na Wiererovú.

I. Fialková po zlomových výsledkoch: Ani neviem, čo sa zmenilo


Aj keď sa skončila iba prvá polovica biatlonových majstrovstiev sveta v talianskej Anterselve, Ivona Fialková ich už teraz môže považovať za svoje zlomové. Dve umiestnenia v najlepšej desiatke, pričom v oboch pretekoch to mohlo 'vypáliť' aj na medaily, sú veľkou vzpruhou do ďalšej kariéry a ukážka toho, že dokáže zabojovať s najlepšími.

Deviatym miestom v piatkovom šprinte zlomila doteraz nie príliš vydarenú sezónu a navyše si vyrovnala najlepší výsledok v kariére. O dva dni neskôr pridala šieste miesto a potvrdila tak skvelú formu. Na takéto prenikavé výsledky čakala veľmi dlho a tesne po nedeľňajších pretekoch ani sama nevedela vysvetliť, čo sa zmenilo, že prišli práve teraz. "Sama tomu neviem uveriť, neviem, čím o je, čo sa so mnou stalo... Možno, keď sa nad tým poriadne zamyslím, časom prídem na to, čo sa stalo v mojom živote. Napadá ma len to, že mám 25 rokov a to je ten bod zlomu," povedala.

Doteraz nedokázala dobré výkony z tréningu pretaviť do pretekov. Ďalej ju však hnala viera, že sa to musí zlomiť. "Bežecké výkony boli vyrovnané, no bolo treba dobre zastrieľať, vždy tomu chýbalo málo. Rany boli tesné, išli na hrany. V celej príprave som išla s Paulínou a ani trénerom nešlo do hlavy, ako to, že počas celej jari, leta, jesene sme vyrovnané a v pretekoch to nejde. Ona je na stupňoch víťazov a ja som 20., 30., 40.. Akoby bola viac pretekársky typ," uviedla.

I. Fialková to zlomila v piatkovom šprinte a pred stíhačkou verila, že s úspechom vo vrecku už bude pokojná. Opak bol pravdou. "Mám 9. miesto a budem si to užívať," hovorila si. "No pred štartom som mala veľký stres. I sestre som hovorila, že sa nejako trasiem, neviem čo mi je a bojím sa."

Odrazilo sa to hneď na prvej ležke, dva minuté terče boli začiatok ako z hororu, no nakoniec z toho bol finiš ako zo sna. "Teraz už ani neviem, že bola nejaká prvá položka," zasmiala sa. "Ale nie, pofúkol vietor a prestavila som si mieridlá doľava, no zrejme to bolo málo a išlo mi to vpravo."

Druhú ležku odstrieľala bez chyby, no na úspešný výsledok bolo treba zvládnuť aj dve stojky a tie robili I. Fialkovej dlhodobo problémy. "Celú moju biatlonovú kariéru som mala v streľbe 0-2, 0-3, 0-4 a nie a nie streliť tie stojky. No teraz som to zvládla a nakoniec som bojovala o Top 6, čo som ani nečakala."

Úspešný šampionát môže ešte vyšperkovať pri ďalších individuálnych štartoch i v štafetách. Najbližšie ju v utorok čakajú vytrvalostné preteky, tie s hromadným štartom sú o týždeň v nedeľu. "Dnes bol môj cieľ získať body, aby som sa dostala do 'massu'. Teraz pôjdu vytrvalostné preteky a v nich sa to môže podariť úplne každému. Už tam pôjdem vážne s radosťou. Je to tu náročné a potrebujem si zajtra oddýchnuť, mám pocit, že ani nevyleziem z postele, budem úplne KO. V ďalšom týždni sa budem ešte snažiť urobiť si radosť, aby som z týchto majstrovstiev odchádzala spokojná," dodala.

MS - stíhacie preteky 10 km
1. Dorothea Wiererová (Tal.) 29:22,0 min (1)
2. Denise Herrmannová (Nem.) +9,5 s(3)
3. Marte Olsbuová Röiselandová (Nór.) +13,8 (3)
4. Hanna Öbergová (Švéd.) +22,3 (2)
5. Vanessa Hinzová (Nem.) +26,8 (1)
6. Ivona FIALKOVÁ (SR) +35,7 (2)
7. Franziska Preussová (Nem.) +40,6 (2)
8. Lisa Theresa Hauserová (Rak.) +51,4 (1)
9. Baiba Bendiková (Lot.) +1:03,2 min (2)
10. Aita Gasparinová (Švaj.) +1:07,4 (1)
...
17. Paulína FIALKOVÁ (SR) +1:32,2 (4)

Poradie SP (15 z 24 súťaží):
1. Wiererová 605 b
2. Tiril Eckhoffová (Nór.) 545
3. Öbergová 522
4. Herrmannová 513
5. Röiselandová 489
6. Ingrid Landmarková Tandrevoldová (Nór) 411
...
42. I. FIALKOVÁ (SR) 94

Poradie v stíhacích pretekoch (4 z 6):
1. Eckhoffová 201 b
2. Wiererová 156
3. Landmarková Tandrevoldová 156
4. P. FIALKOVÁ (SR) 149
5. Öbergová 145
6. Herrmannová 130
...
35. I. FIALKOVÁ (SR) 38