Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

VIDEO: Víťazom pretekov Okolo Slovenska je Lampaert

Na snímke druhý zľava Belgičan Yves Lampaert z tímu Deceuninck-Quick Step počas cyklistických pretekov Okolo Slovenska z Ružomberka do Hlohovca (200,6 km) v piatok 20. septembra 2019. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Dres pre víťaza bodovacích pretekov získal Démare, najlepším vrchárom sa stal Nemec Martin Salmon (Development Team Sunweb) a v súťaži pretekárov do 23 rokov triumfoval Nór Torjus Sleen (Uno-X).

Senica 21. septembra (TASR) - Celkovým víťazom 63. ročníka cyklistických pretekov Okolo Slovenska sa v sobotu stal Belgičan Yves Lampaert. Jazdec stajne Deucenick-Quick Step triumfoval so sekundovým náskokom pred Francúzom Arnaudom Démareom z Groupama-FDJ. Záverečnú štvrtú etapu dlhú 142,1 km z Hlohovca do Senice vyhral Talian Elia Viviani z Quick-Stepu ktorý sa presadil v záverečnom hromadnom dojazde. Druhý skončil Démare a tretí finišoval Nór Alexander Kristoff (SAE Team Emirates). Najlepším slovenským pretekárom na podujatí sa stal Erik Baška z Bory-Hansgrohe, keď skončil v celkovom poradí na 9. mieste. V záverečnej etape obsadil štvrté miesto. Za najbojovnejšieho jazdca v sobotu vyhlásili Slováka Mareka Čaneckého z Dukly Banskáb Bystrica.

"Som šťastný, keďže to bolo veľmi tesné. Arnaud Démare skončil druhý len sekundu za mnou. Preto bolo veľmi dôležité, aby vyhral Viviani a zobral v cieli najviac bonifikačných sekúnd. Ak by etapu získal Démare, predstihol by ma. Preto sme stavili na Eliu, bol najrýchlejší v balíku. Takže on má etapu a mne nakoniec zostal žltý dres, vyšlo to super," povedal v cieli celkový víťaz.

Dres pre víťaza bodovacích pretekov získal Démare, najlepším vrchárom sa stal Nemec Martin Salmon (Development Team Sunweb) a v súťaži pretekárov do 23 rokov triumfoval Nór Torjus Sleen (Uno-X). Démare vyfúkol celkové druhé miesto tímovému kolegovi Švajčiarovi Stefanovi Küngovi až v poslednej etape, ten za víťazom zaostal o tri sekundy, čo je najmenší rozdiel na čele klasifikácie v histórii podujatia.

Dvadsaťjedenročný Salmon si vďaka bodkovanému dresu pripísal veľký úspech v začínajúcej kariére: "Je to úžasné. Boli to veľmi pekné preteky, dnes vyšlo aj počasie, bol to krásny deň a prišlo veľa divákov. Posledné tri dni som si naplno užil. Už je to dlho, čo som stál na pódiu, a preto sa veľmi teším, že mi to včera aj dnes vyšlo."

Na snímke Belgičan Yves Lampaert (Deucenick-Quick Step) oslavuje na pódiu celkové víťazstvo po 4. etape 63. ročníka cyklistických pretekov Okolo Slovenska v Senici v sobotu 21. septembra 2019.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj


Baška sa síce stal najlepším Slovákom na podujatí, no dosť ho mrzelo, že trikrát finišoval v etape na štvrtom mieste a nedostal sa na pódium: "Zase štvrtý, ani neviem, čo mám k tomu povedať. Preteky som si však veľmi užíval, bolo pekné počasie, mali sme pekné trasy a veľa fanúšikov. Cítili sme, že sme doma a jediné ma mrzí, že sa mi nepodarilo žiadne pódiové umiestnenie ani víťazstvo, po ktorom som túžil."

Najlepším domácim pretekárom do 23 rokov sa stal Lukáš Kubiš z Dukly Banská Bystrica. "Na Okolo Slovenska som štartoval prvýkrát a je pre mňa dosť prekvapujúce a som naozaj veľmi spokojný, že sa mi to takto podarilo hneď pri premiére," uviedol Kubiš pre TASR.



Sobotňajšia etapa mala mierne zvlnený profil s tromi rýchlostnými a piatimi vrchárskymi prémiami 2. kategórie Holý vrch (2,7 km, 4,8%), Havran (3,5 km, 4,7%), Košariská (2,5 km, 3,4%) a dvakrát Brestová (1,5 km, 5,3%), pričom sa očakával hromadný dojazd do cieľa.

Krátko po štarte nasledoval Holý vrch a dopredu sa dostal Emanuel Buchmann, ktorý túto prémiu aj vyhral, štyri body si pripísal líder vrchárskej súťaže Slamon. Na zjazde sa však zase všetko spojilo. Únik dňa sa sformoval až po vyše 25 km, keď sa doň prvýkrát na pretekoch dostal zástupca domácej Dukly Marek Čanecký. Spolu s ním sa odtrhli aj Franklin Six (Wallonie), Péter Kusztor (Novo Nordisk), Martin Urianstad (Uno-X), Aljaž Jarc (Adria Mobil) a Szymon Krawczyk (Voster ATS). Pelotón ich čoskoro pustil na vyše minútu a pol.


Po rýchlostnej prémii v Košariskách sa vedúca skupina rozdelila na dve, no po 15 km sa opäť spojili a pracovali spoločne. Asi 50 km pred cieľom mali unikajúci pretekári stále k dobru asi minútu a štvrť, to sa však už tempo balíka stupňovalo. Na jeho čele pracovali najmä cyklisti CCC a Quick-Stepu.

Prvú rýchlostnú prémiu v Senici 48 km pred cieľom vyhral Krawczyk a najviac bodov na poslednej šprintérskej 24 km pred koncom opäť v Senici získal Urianstad. Potom už nasledoval záverečný okruhu, pelotón definitívne stiahol únik a všetko sa schyľovalo k hromadnému dojazdu. Ten nakoniec vyhral Viviani pred Démareom, Kristoffom a Baškom.



Výsledky 4. etapy (Hlohovec - Senica, 142,1 km):

1. Elia Viviani (Tal./Deceuninck-Quick-Step) 3:17:36 h, 2. Arnaud Démare (Fr./Groupama-FDJ), 3. Alexander Kristoff (Nór./SAE Emirates), 4. Erik BAŠKA (SR/Bora-Hansgorhe), 5. Matteo Pelucchi (Tal./Androni Giocattoli), 6. Rudy Barbier (Fr./Israel Cycling Academy), 7. Emils Liepinš (Lot./Wallonie Bruxelles), 8. Michael Morkov (Dán./Deceuninck-Quick-Step), 9. Gijs van Hoecke (Belg./CCC), 10. Nicolai Brochner Nielsen (Dán./Riwal) všetci rovnaký čas, ... 23. Lukáš KUBIŠ (SR/Dukla Banská Bystrica) +4 s, 61. Matúš ŠTOČEK (SR/reprezentácia) rovnaký čas, 78. Juraj SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) +26, 90. Ján Andrej Cully (SR/Dukla BB) +1:19

Konečné poradie:

1. Yves Lampaert (Belg./Deceuninck-Quick-Step) 17:14:21 h, 2. Démare +1 s, 3. Stefan Küng (Švaj./Groupama-FDJ) +3, 4. Kamil Gradek (Poľ./CCC) +17, 5. Tom Bohli (Švaj./SAE-Team Emirates) +21, 6. van Hoecke +26, 7. Matthias Brändle (Rak./Israel Cycling Academy) +28, 8. Lukas Pöstlberger (Rak./Bora-Hansgrohe) +34, 9. BAŠKA +40, 10. Alexander Rjabušenko (Bielorus./SAE Team Emirates) +41, ... 36. J. SAGAN +2:43, 58. KUBIŠ +3:30, 63. ŠTOČEK +3:34, 84. CULLY +4:49

Bodovacia súťaž: 1. Démare 46 b, 2. Kristoff 40, 3. Viviani 32, 4. BAŠKA 27

Vrchárska súťaž: 1. Martin Salmon (Nem./Sunweb Development) 42, 2. Kenny Molly (Bleg./Wallonie Bruxelles) 31, 3. Martin Urianstand (Nór./Uno-X) 22, ... 5. Marek ČANECKÝ (SR/Dukla BB) 14

Do 23 rokov: 1. Torjus Sleen (Nór./Uno-X) 17:15:05 h, 2. Leon Heinschke (Nem./Sunweb Development) +1 s, 2. Dušan Rajovič (Srb./Adria Mobil) +54, ... 7. KUBIŠ +2:46

Tímy: 1. CCC (Poľ.) 51:44:40 h, 2. SAE Team Emirates (SAE) +26 s, 3. Bora-Hansgrohe (Nem.) +1:33, ... 20. Dukla BB (SR) +13:20, 21. Reprezentácie SR +22:32