Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Peter Sagan skončil v prológu Okolo Slovenska desiaty

Na snímke z predstavovania jednotlivých tímov a pretekárov, vpravo Peter Sagan z tímu Bora – Hansgrohe. Foto: TASR Milan Kapusta

Víťaz Kaden Groves zvládol 1,6 km dlhú časovku v historickom centre Košíc za 1:50,46 minúty.

Košice 15. septembra (TASR) - Austrálsky cyklista Kaden Groves zvíťazil v úvodnom prológu 65. ročníka medzinárodných pretekov Okolo Slovenska a dostal sa na čelo celkového poradia. Domáci favorit Peter Sagan z Bora-Hansgrohe obsadil 10. miesto a získal dres pre najlepšieho Slováka.

"Atmosféra bola výborná, dosť veľa ľudí. Aspoň teda po dvoch rokoch covidu som toľko ľudí pokope ešte nevidel. Bolo to rýchle od štartu až do cieľa. V tej zákrute som asi nestratil, pretože sa išla pomaly a nie v rýchlosti. Očakávania boli väčšie, všetci asi čakali niečo lepšie, ale dôležité je tam byť bez pádu, takže ideme ďalej," povedal Sagan.

Jazdec stajne BikeExchange Groves zvládol 1,6 km dlhú časovku v historickom centre Košíc za 1:50,46 minúty. Druhý skončil s odstupom 32 stotín vlaňajší celkový víťaz Jannik Steimle z Nemecka (Deceuninck-QuickStep), tretí bol s mankom 0,91 s Poliak Marceli Boguslawski (Mazowsze Serce Poslki).

Pre dvadsaťdvaročného Grovesa to bolo šieste profesionálne víťazstvo. "Bolo to naozaj veľmi dlhé čakanie, kým som mohol nastúpiť na štart, ale som veľmi šťastný, že sa mi podarilo splniť to, s čím som išiel do dnešného prológu. Začiatok a zákruta boli jediné dve problematické miesta, ale nebolo to dlhé, takže som vydržal vo vysokom tempe. Na Slovensku som prvýkrát a je pre mňa česť a radosť, že tu môžem byť," povedal víťaz v televíznom rozhovore.

Najväčšie cyklistické podujatie na Slovensku odštartovalo v stredu kultúrnym programom už od poludnia. Od 14.00 prebehla prezentácia tímov a po nej nasledoval podvečerný prológ v okolí Dómu svätej Alžbety. Ako prvý sa na trať vydal Čech Karel Tyrpekl (Topforex-ATT Investments), zo Slovákov sa postavil prvý na štart Dávida Kaška v reprezentačnom drese a prvý zástupca World Tour tímov bol Singapurčan Choon Huat Gon (BikeExchange). Prvýkrát v kariére sa na štarte domácich pretekov predstavil trojnásobný majster sveta Peter Sagan a premiéru na Slovensku absolvoval aj štvornásobný víťaz Tour de France Chris Froome.

Na snímke vpravo Peter Sagan z tímu Bora – Hansgrohe.
Foto: TASR Milan Kapusta


Poradie na čele sa neustále menilo a medzi pretekármi boli len minimálne ani nie sekundové rozdiely. Na dlhšie sa na prvej priečke usadil až Dán Frederik Rodenberg Madsen (Uno-X) s časom 1:52:78 min. Len 75 stotín za ním prišiel do cieľa Shane Archbold z Nového Zélandu (Deceuninck-QuickStep) a po 70 pretekároch bol tretí ďalší Dán z Uno-X Julius Johansen. Madsena prekonal až Poliak Maciej Bodnar z Bory, ktorý mal o 64 stotín lepší čas. Jeho vedenie však nevydržalo dlho a zakrátko ho prekonal krajan Marceli Boguslawski (Mazowsze Serce Poslki) s časom 1:50,46 min. Zo Slovákov bol priebežne najlepší na 13. mieste Erik Baška (Bora) s mankom 3,13 s na lídra. Boguslawského predbehol až Groves s časom 1:50,46 min. P. Sagan vyrazil na trať ako predposledný a obsadil desiate miesto s mankom 2,64 s. Vlaňajší celkový víťaz i víťaz úvodnej časovky Steimle štartoval posledný a útočil na líderskú pozíciu, no nakoniec sa zaradil na druhé miesto so stratou 32 stotín na Grovesa.

Druhý najlepší Slovák bol Erik Baška z Bory na 20. mieste so štvorsekundovou stratou, o šesť priečok a sekundu nižšie skončil Lukáš Kubiš (Dukla Banská Bystrica). "Pocity sú celkom fajn, ale asi som prepáli začiatok trochu viac ako som chcel a posledných 200-300 m som cítil, že mi už dochádzajú sily. Je to veľmi krátke, ale aj tu si treba rozložiť sily. Ľudia nás tlačili do cieľa. Som rád za to, aká je tu atmosféra, koľko Ľudí prišlo a dúfam, že to bude tak bude aj v ďalších dňoch," povedal Baška.

Vo štvrtok nasleduje 1. etapa dlhá 158,4 km so štartom a cieľom v Košiciach, ktorá ponúkne tri rýchlostné a štyri horské prémie.

výsledky prológu (Košice - Košice, 1,6 km):

1. Kaden Groves (Aus./BikeExchange) 1:50 min,
2. Jannik Steimle (Nem./Deceuninck-QuickStep) rovnaký čas,
3. Marceli Boguslawski (Poľ./Mazowsze Serce Polski) +1 s,
4. Cees Bol (Hol./DSM),
5. Jose Alvaro Hodeg (Kol./Deceuninck-QuickStep),
6. CasperPedersen (Dán./DSM) všetci rovnaký čas,
7. Maciej Bodnar (Poľ./Bora-Hansgrohe) +2,
8. Frederik Rodenberg Madsen (Dán./Uno-X Pro Cycling),
9. Jason Osborne (Nem./Deceuninck-QuickStep) obaja rovnaký čas,
10. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) +3,
20. Erik BAŠKA (SR/Bora-Hansgrohe) +4,
26. Lukáš KUBIŠ (SR/Dukla Banská Bystrica) +5.

celkové poradie:

1. Groves 1:50 min,
2. Steimle rovnaký čas,
3. Boguslawski +1 s,
4. Bol,
5. Hodeg,
6. Pedersen všetci rovnaký čas,
7. Bodnar +2,
8. Rodenberg Madsen,
9. Osborne obaja rovnaký čas,
10. SAGAN+3, ...
20. BAŠKA +4,
26. KUBIŠ +5