Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

F1: VC Holandska a Španielska odložili, v Monaku dokonca zrušili

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Náhradné termíny pretekov zatiaľ nezverejnili, podľa komuniké sa ich pokúsia nájsť neskorších mesiacoch tohto roka.

Paríž 19. marca (TASR) - Vedenie formuly 1 odložilo Veľké ceny Holandska (3. mája) a Španielska (10. mája). VC Monaca (24. mája) napokon pre šíriaci sa koronavírus zrušili. Začiatok sezóny sa tak posunie minimálne na 7. júna, keď je na programe VC Azerbajdžanu. V histórii sa ešte nestalo, aby F1 odštartoval v takomto neskorom termíne.

Iba niekoľko hodín po prvotnom vyhlásení F1 pristúpila k radikálnemu kroku a VC Monaca definitívne pre túto sezónu zrušila. Slávny mestský okruh je súčasťou seriálu každoročne od 1955. "Po dôkladnom zvážení situácie sme sa rozhodli zrušiť tento ročník. Žiaľ vzhľadom na náročnosť organizácie nie je možné preteky preložiť," uviedol v stanovisku Monacký automobilový klub.

Pre pandémiu koronavírusu odložili už úvodné podujatia ročníka v Austrálii, Bahrajne, Číne a Vietname. Najviac opatrenia môžu mrzieť Holanďanov, keď sa mali do kalendára seriálu vrátiť po 35 rokoch. V krajine sa však rozmáha ochorenie COVID-19, keď zaznamenali takmer 2500 prípadov. Španielsko je na tom ešte horšie, eviduje 17.400 nakazených a 803 mŕtvych. Monaco má oficiálne deväť prípadov. "Formula 1 a Medzinárodná automobilová federácia spoločne s promotérmi prijala rozhodnutie v snahe chrániť zdravie športovcov, zamestnancov aj fanúšikov," uviedli v stanovisku na oficiálnom webe F1.

Náhradné termíny pretekov zatiaľ nezverejnili, podľa komuniké sa ich pokúsia nájsť neskorších mesiacoch tohto roka.