Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

EL:Lobotkov Neapol v skupine s Alkmaarom, Rijekou a San Sebastianom

Slovenský futbalový reprezentant v drese SSC Neapol Stanislav Lobotka (vpravo) a hráč FC Turín Simone Zaza počas zápasu 26. kola talianskej futbalovej Serie A, SSC Neapol - FC Turín v Neapole 29. februára 2020. Foto: TASR/AP

Rozhodol o tom piatkový žreb v sídle Európskej futbalovej únie (UEFA) v Nyone.

Nyon 2. októbra (TASR) - Futbalisti SSC Neapol v kádri so slovenským stredopoliarom Stanislavom Lobotkom sa v hlavnej fáze Európskej ligy UEFA 2020/2021 stretnú v F-skupine so San Sebastianom, AZ Alkmaar a HNK Rijeka. Rozhodol o tom piatkový žreb v sídle Európskej futbalovej únie (UEFA) v Nyone.

Slovensko nemalo pri žrebe klubové zastúpenie, posledným účastníkom v súťaži bola v 3. predkole Dunajská Streda, ktorú vyradil LASK Linz. Už v 1. predkole skončili MŠK Žilina a MFK Ružomberok, majstrovský Slovan Bratislava vypadol v 2. predkole. Pred rokom boli "belasí" v skupinovej fáze, pred dvoma rokmi sa v nej predstavil aj Spartak Trnava.

V osudí piatkového žrebu však figurovali viaceré kluby so slovenským hráčskym zastúpením. Okrem Lobotkovho Neapolu napríklad Feyenoord Rotterdam s útočníkom Róbertom Boženíkom, ktorý v K-skupine dostal CSKA Moskva, Dinamo Záhreb a AC Wolfsberg.

Český Liberec s Jakubom Hromadom a Martinom Koscelníkom si o postup zahrá v L-skupine s Gentom, CZ Belehrad a TSG 1899 Hoffenheim, poľský Lech Poznaň s kapitánom Ľubomírom Šatkom má v D-skupina Benficu Lisabon, Standard Liege a Glasgow Rangers. Cyperská Omonia Nikózia s duom Tomáš Hubočan - Michal Ďuriš narazí v E-skupine na PSV Eindhoven, PAOK Solún a FC Granadu. Sparta Praha s dvojicou aktuálne zranených obrancov Lukášom Štetinom a Dávidom Hanckom sa ocitla v H-skupina v spoločnosti Celticu Glasgow, AC Miláno a LOSC Lille.

Pri žrebe bolo 48 účastníkov rozdelených do štyroch výkonnostných košov na základe klubových koeficientov. Platilo pravidlo, že sa nemohli stretnúť kluby z rovnakej krajiny, resp. proti sebe nemohli nastúpiť kluby z Ruska a Ukrajiny. Do jarného šestnásťfinále postúpia prví dvaja z každej skupiny, doplní ich v ňom osem tretích zo skupín Ligy majstrov. Finále EL sa v tejto sezóne bude hrať 26. mája 2021 v poľskom Gdansku.

V dôsledku pandémie koronavírusu sa zápasy predkôl i play off hrali na jeden zápas a bez divákov. Európska futbalová únia (UEFA) najnovšie rozhodla, že od skupinovej fázy sa môžu zaplniť tribúny na 30 percent kapacity, ale iba so súhlasom národných štátnych, resp. zdravotníckych orgánov.



reakcie (zdroj: UEFA, DPA):

Didi Kühbauer, tréner Rapidu Viedeň: "Keď sme sa dostali do skupiny s Arsenalom, myslel som si, že horšie to byť nemôže. Skončilo sa to ale tak, že máme dobrú skupinu. Neznamená to, že to bude ľahké. Arsenal je jasný favorit, o druhé miesto bude tvrdý boj."

Sebastian Hoeness, tréner Hoffenheimu: "Tešíme sa na súťaž. Pre náš klub je špeciálna. Radšej by sme mali v skupine väčšie mená, teraz sa sústredíme na postup zo skupiny."

Viktor Gončarenko, tréner CSKA Moskva: "Už aj v predkolách bolo veľa prekvapení. Čo sa týka Záhrebu, nemôže to byť jednoduché proti mužstvu, ktoré začínalo v Lige majstrov. Máme chorvátskych hráčov, poznáme tamojší futbal. Holandská liga silná a sú v nej rýchli hráči. Wolfsberger hrá fyzický futbal a má aj šikovných hráčov. Bude to zaujímavé."

Abel Ferreira, tréner PAOK Solún: "Vyrovnaná skupina, žiadny jasný favorit. Všetko je možné. PSV je útočne založený tím. Granada, hoci nemá európske skúsenosti, reprezentuje španielsku La Ligu. A Omonia, tú si naštudujeme. Nedávame si žiadne ciele, ale do každého duelu pôjdeme s tým, že chceme zvíťaziť."

Jindřich Trpišovský, tréner Slavie Praha: "Čakajú nás tri kombinačné a rýchlostne silné tímy. Máme súperov z vyspelých európskych líd Ligue 1 a Bundesligy. Beer Ševu sme videli proti Plzni. Očakávam bežecky veľmi náročné zápasy."

David Hovorka, obranca Slavie: "Škoda, že sme nedostali nikoho z Britských ostrovov. Myslím si, že je to prijateľný žreb. Čakajú nás kvalitní súperi, skupina je atraktívna, tešíme sa."

Michal Sáček, stredopoliar Sparty Praha: "Máme ťažkú skupinu, ale atraktívnu. Čo sa týka postupu, bude to ťažké, ale verím, že to zvládneme. Máme kvalitný káder. S plnými štadiónmi by to bolo krajšie, je to veľká škoda."

Peter Bosz, tréner Leverkusenu: "My musíme mať iba jeden cieľ a to ten, aby sme pokračovali v pohárovej Európe aj na jar."




Žreb základných skupín EL 2020/2021:



A-skupina: AS Rím, Young Boys Bern, CFR Kluž, CSKA Sofia

B-skupina: Arsenal Londýn, Rapid Viedeň, Molde FK, FC Dundalk

C-skupina: Bayer Leverkusen, Slavia Praha, Hapoel Beer-Ševa, OGC Nice

D-skupina: Benfica Lisabon, Standard Liege, Glasgow Rangers, Lech Poznaň

E-skupina: PSV Eindhoven, PAOK Solún, FC Granada, Omonia Nikózia

F-skupina: SSC Neapol, Real Sociedad San Sebastian, AZ Alkmaar, HNK Rijeka

G-skupina: Sporting Braga, Leicester City, AEK Aény, Zorja Luhansk

H-skupina: Celtic Glasgow, Sparta Praha, AC Miláno, LOSC Lille

I-skupina: FC Villarreal, FK Karabach, Maccabi Tel-Aviv, Sivasspor

J-skupina: Tottenham Hotspur, Ludogorec Razgrad, LASK Linz, Royal Antverpy

K-skupina: CSKA Moskva, Dinamo Záhreb, Feyenoord Rotterdam, AC Wolfsberg

L-skupina: KAA Gent, Crvena zvezda Belehrad, TSG 1899 Hoffenheim, Slovan Liberec




Nasadenie:

1. kôš: Arsenal Londýn, Tottenham Hotspur, AS Rím, SSC Neapol, Benfica Lisabon, Bayer Leverkusen, FC Villarreal, CSKA Moskva, Sporting Braga, KAA Gent, PSV Eindhoven, Celtic Glasgow

2. kôš: Dinamo Záhreb, Sparta Praha, Slavia Praha, Ludogorec Razgrad, Young Boys Bern, Crvena zvezda Belehrad, Rapid Viedeň, Leicester City, FK Karabach, PAOK Solún, Standard Liege, Real Sociedad San Sebastian

3. kôš: FC Granada, AC Miláno, AZ Alkmaar, Feyenoord Rotterdam, AEK Aény, Maccabi Tel-Aviv, Glasgow Rangers, Molde FK, TSG 1899 Hoffenheim, LASK Linz, Hapoel Beer-Ševa, CFR Kluž

4. kôš: Zorja Luhansk, LOSC Lille, OGC Nice, HNK Rijeka, FC Dundalk, Slovan Liberec, Royal Antverpy, Lech Poznaň, Sivasspor, AC Wolfsberg, Omonia Nikózia, CSKA Sofia




Kalendár Európskej ligy UEFA 2020/2021:

22. októbra: 1. kolo skupinovej fázy

29. októbra: 2. kolo skupinovej fázy

5. novembra: 3. kolo skupinovej fázy

26. novembra: 4. kolo skupinovej fázy

3. decembra: 5. kolo skupinovej fázy

10. decembra: 6. kolo skupinovej fázy

14. decembra: žreb 16-finále

18. februára 2021: 1. zápasy 16-finále

25. februára: 2. zápasy 16-finále

26. februára: žreb osemfinále

11. marca: 1. zápasy osemfinále

18. marca: 2. zápasy osemfinále

19. marca: žreb štvrťfinále, semifinále a finále

8. apríla: 1. zápasy štvrťfinále

15. apríla: 2. zápasy štvrťfinále

29. apríla: 1. zápasy semifinále

6. mája: 2. zápasy semifinále

26. mája: finále (Gdansk)