Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

UEFA odsúhlasila reformu Ligy majstrov od roku 2024

Prezident UEFA Aleksander Čeferin počas zasadnutia Európskej futbalovej únie (UEFA) v Amsterdame. Foto: TASR/AP

Rozhodovalo sa aj o dejiskách juniorských šampionátov v rokoch 2023 až 2025.

Nyon 19. apríla (TASR) - Európska futbalová únia (UEFA) v pondelok prijala reformu Ligy majstrov od roku 2024. Po novom by malo byť v hlavnej fáze súťaže 36 namiesto 32 tímov a každé mužstvo odohrá v skupine až desať stretnutí.

UEFA spolupracovala na príprave reforiem klubových súťaží s vplyvnou Asociáciou európskych klubov (ECA). Reformy odsúhlasila aj napriek oznámeniu plánu o vzniku novej Európskej Superligy, ktorú iniciovalo 12 veľkoklubov.

Má ísť o tzv. "Švajčiarsky model", do ktorého pribudnú dva zo štyroch klubov nie na základe výsledkov v domácej súťaži, ale historických úspechov. Informovala agentúra AFP.

"Nový formát podporí postavenie a budúcnosť hry v Európe. Zostane založený na princípe, že výsledky v domácich súťažiach sú kľúčom ku kvalifikácií do európskych súťaží. A podporí tiež princíp solidarity. Nový formát udrží nažive sen každého mužstva hrať v Lige majstrov založený na výsledkoch na ihrisku. Každého v európskom futbale, nie iba úzkeho, samo vybraného kartelu," citoval oficiálny web UEFA prezidenta Aleksandera Čeferina.

Ďalšie rozhodnutia ako sú kritériá na potvrdenie zoznamu účastníkov, termíny zápasov, systém nasadenia, formáty súťaží, koeficienty či finančná distribúcia sa budú schvaľovať koncom roka. Už teraz je známe, že osem najlepších v novom formáte LM sa automaticky kvalifikuje do play off fázy, mužstvá na 9. až 24. mieste budú systémom doma-vonku bojovať o postup do osemfinále.

Podobný formát sa použije aj pre Európsku ligu, kde bude garantovaných osem zápasov v skupine, resp. Konferenčnú ligu (6 zápasov v skupine). Rokovať sa bude aj o rozšírení na 36 účastníkov v základnej fáze v oboch súťažiach.

Platiť má aj dodatočné udelenie miestenky pre jeden tím z tretieho miesta asociácie na piatej pozície platného rankingu UEFA, resp. miestenky pre piateho domáceho šampióna z tzv. majstrovskej vetvy kvalifikácie. Zvyšné dve miesta pri rozšírení dostanú dva kluby s najvyšším koeficientom (za 5 rokov), ktoré sa do skupinovej fázy neprebojujú, ale postúpia do predkôl LM, EL či Konferenčnej ligy. Zápasy sa budú hrať uprostred týždňa vzhľadom na zachovanie dôležitosti kalendára domácich líg.

Výkonný výbor tiež rozhodol o novom systéme finančnej redistribúcie ženskej Ligy majstrov v rokoch 2021 až 2025, bližšie informácie zverejní budúci týždeň. Rozhodovalo sa aj o dejiskách juniorských šampionátov v rokoch 2023 až 2025. ME hráčov do 17 rokov sa tak v roku 2023 budú konať v Maďarsku a v roku 2024 na Cypre. Turnaje ME futbalistiek do 17 rokov v Estónsku (2023), Švédsku (2024) a Faerských ostrovoch (2025). ME futbalistov do 19 rokov na Malte (2023), v Severnom Írsku (2024) a Rumunsku (2025), futbalistky do 19 rokov budú o cenné kovy bojovať v Belgicku (2023), Litve (2024) a Bielorusku (2025). Šampionát futbalistov do 19 rokov v roku 2022, ak ho nezmarí pandémia koronavírus, zostal na Slovensku. Futsalové ME hráčov do 19 rokov sa v roku 2022 budú konať v španielskom meste Jaén.