Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Ronaldo strelil na ME už 11 gólov a odpútal sa od Platiniho

Ronaldo z Portugalska v zápase na ME proti Maďarsku na ME v Budapešti 15. júna 2010. Foto: TASR/AP

Kapitán obhajcov trofeje strelil jubilejný desiaty a vzápätí aj 11. gól na finálových turnajoch v utorkovom zápase F-skupiny EURO 2020 do siete Maďarska.

Budapešť 15. júna (TASR) - Portugalský futbalista Cristiano Ronaldo sa stal najlepším strelcom v histórii európskych šampionátov. Kapitán obhajcov trofeje strelil jubilejný desiaty a vzápätí aj 11. gól na finálových turnajoch v utorkovom zápase F-skupiny EURO 2020 do siete Maďarska. Najskôr v 87. minúte zvýšil z jedenástky vedenie svojho tímu na 2:0 a v nadstavenom čase spečatil triumf Portugalcov.

Na čele historických tabuliek sa útočník Juventusu Turín osamostatnil od deväťgólovej francúzskej legendy Michela Platiniho. Tretí v rebríčku je bývalý anglický kanonier Alan Shearer so siedmimi zásahmi.

Tridsaťšesťročný Ronaldo sa už pri nástupe na ihrisko zapísal do histórie. Stal sa prvým futbalistom, ktorý nastúpil na piatich majstrovstvách Európy. Prvýkrát sa na ME predstavil 12. júna 2004 v otváracom stretnutí šampionátu, ktorý Portugalsko hostilo. Prišiel na trávnik cez polčas a v nadstavenom čase znížil na konečných 1:2 v zápase proti Grécku. Na podujatí skóroval ešte raz a to v úspešnom semifinále proti Holandsku.

O štyri roky neskôr na ME v Rakúsku a Švajčiarsku si pripísal iba jeden presný zásah a to vo víťaznom zápase proti Českej republike v základnej skupine, Portugalci na turnaji skončili vo štvrťfinále. Strelecky plodnejší bol pre Ronalda šampionát v roku 2012 v Poľsku a na Ukrajine. Zaznamenal tri presné zásahy a spolu s ďalšími piatimi hráčmi sa stal najlepším strelcom podujatia. Skóroval v skupine dvakrát proti Holanďanom a vo štvrťfinále vyradil svojím gólom Čechov. Portugalci nestačili v semifinále na Španielov v rozstrele.

Počas púte za historickým titulom v roku 2016 skóroval trikrát. V základnej skupine dvakrát proti Maďarsku a v semifinále proti Walesu.

Prehľad najlepších strelcov na ME



11 gólov - Cristiano Ronaldo (Portug.)

9 - Michel Platini (Fr.)
7 - Alan Shearer (Angl.)
6 - Antoine Griezmann, Thierry Henry (obaja Fr.), Ruud van Nistelrooy, Patrick Kluivert (obaja Hol.), Wayne Rooney (Angl.), Zlatan Ibrahimovič (Švéd.), Nuno Gomes (Portug.)
5 - Jürgen Klinsmann, Mario Gomez (obaja Nem.), Savo Miloševič (Juh.), Marco van Basten (Hol.), Milan Baroš (ČR), Fernando Torres (Šp.), Zinedine Zidane (Fr.)