Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Angličanky majú prvý titul, vo finále zdolali Nemky 2:1 po predĺžení

Na snímke radosť anglických futbalistiek po strelení druhého gólu vo finále majstrovstiev Európy. Foto: TASR/AP

Finále sledovalo 87.192 divákov, čo je historicky najvyššia návšteva na zápase ME (futbalistov i futbalistiek).

Londýn 31. júla (TASR) - Anglické futbalistky získali prvýkrát titul majsteriek Európy. V nedeľnom finále EURO 2022 v londýnskom Wembley zdolali Nemky 2:1 po predĺžení. O triumfe domáceho družstva rozhodla v 111. minúte Chloe Kellyová. Finále sledovalo 87.192 divákov, čo je historicky najvyššia návšteva na zápase ME (futbalistov i futbalistiek).

Doterajší rekord držalo finále v roku 1964 na Santiago Bernabeu v Madride, v ktorom domáci Španieli zdolali Sovietsky zväz 2:1. Najlepšími strelkyňami šampionátu sa stali so šiestimi gólmi Nemka Alexandra Poppová a Angličanka Beth Meadová.

Nemeckým reprezentantkám chýbala vo finále kapitánka Poppová, ktorá pred zápasom utrpela svalové zranenie a musela štart vo finále oželieť. V základnej zostave ju nahradila Lea Schüllerová, "céčko" prevzala Svenja Huthová. Po bezgólovom prvom polčase prišla prvá gólová situácia po hodine hry, keď Keira Walshová dlhým pasom vysunula striedajúcu Ella Ann Tooneovú, ktorá sa vyhla ofsajdovej pasci a elegantne prelobovala brankárku Merle Frohmsovú. Nemky inkasovali iba druhý gól na šampionáte v Anglicku. Rekordné osemnásobné kontinentálne šampiónky reagovali mohutným náporom. V 66. minúte ešte Lina Magullová trafila konštrukciu brány, no o 13 minút neskôr už zariadila zblízka vyrovnanie po prihrávke Tabey Wassmuthovej.

Duel tak dospel do predĺženia. V ňom prišla rozhodujúca situácia v 110. minúte, keď sa po rohovom kope presadila v päťke na dvakrát ďalšia striedajúca hráčka Kellyová. Domáce reprezentantky pod vedením holandskej trénerky Sariny Wiegmanovej už tesný náskok udržali a po záverečnom hvizde mohli oslavovať premiérový triumf. Do zbierky pridali piaty cenný kov z ME (1-2-2). Nemky prehrali finále ME prvýkrát v histórii.

futbal-ženy - ME



finále

Londýn (Wembley)


Anglicko - Nemecko 2:1 pp (0:0, 1:1)

Góly: 62. Tooneová, 110. Kellyová - 79. Magullová. Rozhodovali: Monzulová - Strilecká (obe Ukr.), Baranowská (Poľ.), ŽK: Stanwayová, Whiteová, Russová, Kellyová - Rauchová, Oberdorfová, Schüllerová, 87.192 divákov.

Anglicko: Earpsová - Bronzeová, Brightová, Williamsonová, Dalyová (88. Greenwoodová) - Stanwayová (88. Scottová), Walshová - Meadová (64. Kellyová), Kirbyová (56. Tooneová), Hempová (119. Parrisová) - Whiteová (56. Russová)

Nemecko: Frohmsová - Gwinnová, Hendrichová, Hegeringová (103. Doorsoun-Khajehová), Rauchová (113. Lattweinová) - Oberdorfová, Däbritzová (73. Lohmannová) - Huthová, Magullová (91. Dallmannová), Brandová (46. Wassmuthová) - Schüllerová (67. Anyomiová)





hlasy po zápase /zdroj: AP, AFP/:


Sarina Wiegmanová, trénerka Anglicka: "Svet sa zmení, vieme to. Meníme spoločnosť a to je to, čo chceme. To je oveľa viac ako futbal. Vyhrali sme, to bol náš cieľ, je našou úlohou byť čo najlepšie, no cez futbal môžete urobiť zmeny v spoločnosti a k tomu sme prispeli."

Chloe Kellyová, autorka víťazného gólu Anglicka: "O tomto som snívala už ako mladé dievča, keď som sledovala ženský futbal. Ďakujem každému, kto sa podieľal na mojej rehabilitácii po zranení a pomohol mi k návratu. Nikdy som neprestala veriť, že raz budem tu. Streliť víťazný gól vo finále je niečo veľkolepé, wow. Tieto dievčatá sú úžasné. Dosiahli sme niečo fantastické, teraz chceme oslavovať."

Martina Vossová-Tecklenburová, trénerka Nemecka:
"V prvom polčase mali Angličanky častejšie loptu na kopačkách, napriek tomu sme si dokázali vypracovať niekoľko zaujímavých ofenzívnych akcií. Za stavu 0:0 sme mali kopať jedenástku, súperka zahrala rukou v šestnástke, situáciu preskúmaval aj VAR, no penalta z toho nebola. Prečo sa na to rozhodkyňa nepozrela? To bolí. V druhom polčase sme hrali s väčším nasadením, viac sme napádali súpera, a hoci sme dostali prvý gól, dokázali sme vyrovnať. Žiaľ, v predĺžení sme inkasovali. Prehrať 1:2 je pre nás nešťastné. Rozhodujúcim momentom bola neodpískaná penalta. Angličankám však gratulujem, sú zaslúžené šampiónky."