Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Kazachstan zdolal Taliansko 5:2 a udržal sa medzi elitou

Kazašský hráč Jegor Petuchov (druhý zľava) oslavuje so spoluhráčmi po tom, ako skóroval proti Taliansku v zápase A-skupiny Kazachstan - Taliansko na MS v ľadovom hokeji v Helsinkách 23. mája 2022. Foto: TASR/AP

Kazachovia skončili vlani ako nováčikovia na 10. mieste, čo je ich historický najlepší výsledok.

Helsinki 23. mája (TASR) - Hokejisti Talianska vypadli z elitnej kategórie majstrovstiev sveta. V pondelok v priamom súboji o udržanie sa podľahli Kazachom jasne 2:5 a obsadili posledné miesto v základnej A-skupine. Pre oba tímy to bol záverečný duel na šampionáte vo Fínsku.

Taliani postúpili do elitnej kategórie v roku 2018 spolu s Veľkou Britániou, keď obsadili druhé miesto na turnaji A-skupiny I. divízie MS v Budapešti. Na MS 2019 v Bratislave a Košiciach skončili na 14. mieste, o rok neskôr sa šampionát nekonal pre pandémiu koronavírusu. Vlani v Rige obsadili posledné 8. miesto v základnej B-skupine, keď nezískali ani bod, ale z turnaja sa nevypadávalo.

Kazachovia skončili vlani ako nováčikovia na 10. mieste, čo je ich historický najlepší výsledok.



A-skupina (Helsinki):



Kazachstan - Taliansko 5:2 (2:1, 1:1, 2:0)

Góly: 12. Valk (Dietz, Starčenko), 16. Orechov (Michajlis, Rachmanov), 25. Asetov (Petuchov, Blacker), 44. Starčenko (Dietz, Blacker), 47. Michajlis (Orechov, Akolzin) - 15. McNally (Miglioranzi, Pietroniro), 26. D. Kostner (di Perna, Hannoun). Rozhodovali: Rekucki (USA), STANO (SR) - Sormunen (Fín.), Šír (ČR), vylúčení: 2:1 na 2 min, navyše: di Perna 5+DKZ za faul kolenom, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, 1983 divákov.

Kazachstan: Šutov - Blacker, Orechov, Metalnikov, Dietz, Šalapov, Beketajev, Sam. Danijar - Akolzin, Sagadejev, Starčenko - Michajlis, Valk, Rachmanov - Paňukov, Ševčenko, Šestakov - Petuchov, Asetov, Gurkov - Saj. Danijar

Taliansko: Bernard (47. Fazio) - di Perna, Trivellato, Pietroniro, Miglioranzi, Gios, Glira, Spornberger - Petan, S. Kostner, Sanna - Frigo, Mantenuto, McNally - Frank, D. Kostner, Hannoun - Insam, Traversa, Deluca - Mantinger



Kazašský hráč Nikita Michailis (vpravo) strieľa piaty gól cez talianskeho brankára Andreasa Bernarda v zápase A-skupiny Kazachstan - Taliansko na MS v ľadovom hokeji v Helsinkách 23. mája 2022.
Foto: TASR/AP


V úvode zápasu boli aktívnejší Kazachovia, ktorí boli aj papieroví favoriti súboja o zotrvanie v elitnej kategórii. Už v 2. minúte sa ocitol sám pred Bernardom Rachmanov, ale šancu nevyužil. Talianskemu brankárovi o štyri minúty pomohla žŕdka po strele Asetova. Na druhej strane netrafil odkrytú bránku Frank, ktorému skĺzol puk po hokejke. Skóre sa zmenilo v 12. minúte, keď pri presilovke dotlačil puk do siete Valk. Aj Taliani využili svoju prvú početnú výhodu a päť minút pred koncom tretiny znížil tečom McNally. O minúte neskôr namieril z ľavého kruhu presne do šibenice Orechov a do prestávky išli na koni Kazachovia. V 25. minúte svoj náskok zveľadili, do prázdnej bránky dotlačil puk Asetov - 3:1, ale Taliani strelili kontaktný gól za menej ako minútu, keď D. Kostner zasunul puk za Šutova, ktorý bol ďaleko z bránky. Aj v druhej tretine boli aktívnejší Kazachovia, ktorí si vypracovali ešte niekoľko šancí a Paňukov pri jednej z nich opečiatkoval žŕdku. V závere dejstva prišiel tvrdý faul kolenom od di Pernu a taliansky obranca išiel predčasne pod sprchy. Kazachovia rozhodli duel v tretej tretine. V 44. minúte sa v závere dlhej presilovky presadil Starčenko a v 47. zvýšil na 5:2 Michajlis, ktorý vyhnal z bránky Bernarda. Nahradil ho Fazio. Taliani to v závere vyskúšali bez brankára, ale duel už nezdramatizovali a po štyroch rokoch sa rozlúčili s A-kategóriou. Kazachovia ich prestrieľali 35:15.


hlasy po zápase /IIHF/:



Jesse Blacker, obranca Kazachstanu: "Limitovali naše šance a odohrali ťažký a tesný zápas. Nebolo to ľahké. My sme však využili naše šance, čo bolo rozhodujúce."

Alex Petan, útočník Talianska: "Myslím si, že celkovo sme na turnaji odviedli dobrú robotu. Bojovali sme s olympijskými medailistami zo Slovenska a celý zápas sme boli v hre o body. Ak by sme dnes premenili viacero šancí, možno by sme získali tri body. Myslím si, že sme na turnaji spravili veľa dobrých vecí."



Tabuľka A-skupiny:



1. Švajčiarsko 6 6 0 0 0 30:12 18*

2. Nemecko 6 5 0 0 1 23:16 15*

3. Kanada 5 4 0 0 1 25:14 12*

4. Dánsko 5 3 0 0 2 14:9 9

----------------------------------

5. SLOVENSKO 6 3 0 0 3 16:18 9

6. Francúzsko 6 1 1 0 4 10:17 5

7. Kazachstan 7 1 0 0 6 19:31 3

----------------------------------

8. Taliansko 7 0 0 1 6 12:32 1**

*-istý postup do štvrťfinále

**-zostup do A-skupiny I. divízie MS