Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Švajčiari vyhrali po nájazdoch nad Nemeckom i „bitku o USA“

Hokejista Švajčiarska Denis Malgin (druhý zľava) sa teší so spoluhráčmi po strelení gólu v zápase A-skupiny Nemecko - Švajčiarsko na MS v ľadovom hokeji v Helsinkách 24. mája 2022. Foto: TASR/AP

Vzhľadom na rozuzlovanie dlhej fázy turnaja bol tento zápas bitkou nielen o formálne víťazstvo v skupine.

Helsinki 24. mája (TASR) - Švajčiarski hokejisti vyhrali A-skupinu MS vo Fínsku, keď v utorok zdolali Nemecko 4:3 po nájazdovom rozstrele. V helsinskej vetve šampionátu v záverečný deň základnej časti síce stratili až v siedmom zápase prvý a jediný bod, ale udržali sa na víťaznej vlne a vybojovali si právo zostať na štvrťfinále vo svojom doterajšom dejisku. Podľa vývoja v B-skupine budú mať Švajčiari v tíme USA aj "papierovo" najprijateľnejšieho súpera.

Vzhľadom na rozuzlovanie dlhej fázy turnaja bol tento zápas bitkou nielen o formálne víťazstvo v skupine. Vopred bolo jasné, že štvrté miesto v tabuľke B-skupiny v Tampere bude patriť USA alebo menej pravdepodobne Lotyšsku. Naopak, druhé miesto v áčku pred večerným vyvrcholením negarantovalo, že súperom nebude domáce Fínsko. Tento fakt trochu zahmlieval aj druhú métu nemeckého tímu, ktorý proti Švajčiarom bojoval minimálne o bod, potrebný na istotu druhej priečky. Tá štandardne zabezpečovala helsinské dejisko štvrťfinále, v prípade trojbodovej prehry Fínska vo večernom šlágri proti Čechom by však druhý tím z áčka musel cestovať za domácimi do Tampere.



A-skupina (Helsinki):



Nemecko - Švajčiarsko 3:4 po predĺžení a nájazdovom rozstrele (2:1, 0:2, 1:0 - 0:0, 0:1)

Góly: 12. Wissmann (Reichel), 16. Loibl (Seider, M. Müller), 48. Plachta (Wissmann) - 2. Ambühl (Corvi, Herzog), 22. Suter (Malgin, Kukan), 39. Malgin (Moser, Meier), rozhodujúci nájazd Hirschier. Rozhodovali: Öhlund (Švéd.), STANO (SR) - (V.Brit.), Špůr (ČR), Yletyinen (Švéd.), vylúčení: 1:4 na 2 min., presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 3862 divákov.

Nemecko: Grubauer - Seider, M. Müller, Holzer, J. Müller, Wissmann, Wagner, Gawanke - Plachta, Michaelis, Ehliz - Pföderl, Reichel, Noebels - Karachun, Loibl, Fischbuch - Kastner, Soramies - Schmölz

Švajčiarsko: Berra – Kukan, Siegenthaler, Fora, Moser, Egli, Geisser, Marti – Riat, Hischier, Meier – Simion, Malgin, Suter – Ambühl, Corvi, Herzog – Bertschy, Miranda, Kurashev - Thurkauf


Veterán a rekordér šampionátov Ambühl dostal v úvodnom tlaku Švajčiarov do vedenia parádnym príklepom a sedem minút to vyzeralo, že Nemci budú mať problém s ofenzívou. Z ich neškodných štruktúr však vyčnievali výborný forčeking a práca s palicou, čo prinieslo ich prvú čistú šancu a onedlho aj presilovku. V nej hneď po buly Wissmann nemilosrdne napol sieť a druhý gól sa zrodil veľmi podobne na opačnej strane, keď v bránke skončila opäť po vhadzovaní strela obrancu s jemným tečom Loibla. Medzi oboma gólmi dominoval pevný systém Nemecka a súper sa nevedel dostať do tempa. Zmenila to prestávka, po ktorej Švajčiari rozpútali peklo a Suter veľmi rýchlo vyrovnal. V prevahe pokračovali, Ambühl ich mohol v 33. minúte opäť dostať do vedenia. Šance mal aj nemecký tím, ale v závere druhej tretiny sa dopustil prvého faulu a protivník presilovku využil nekompromisnou petelicou kanoniera Malgina. Aj tretie dejstvo odštartoval mierny favorit závarmi pred bránkou Grubauera, lenže do šancí sa príliš nedostávali a neskôr udrelo na druhej strane. Plachta aj so šťastím prenikol medzi dvoch obrancov a nádherne vyrovnal. Potom Meier trafil druhýkrát v zápase žŕdku a jeho tím bol presvedčivejší v sérii nájazdov.

Hokejista Švajčiarska Nico Hischier prekonáva nemeckého brankára Philippa Grubauera v rozhodujúcom samostatnom nájazde v zápase A-skupiny Nemecko - Švajčiarsko na MS v ľadovom hokeji v Helsinkách 24. mája 2022.
Foto: TASR/AP


Tabuľka A-skupiny:



1. Švajčiarsko 7 6 1 0 0 34:15 20*

2. Nemecko 7 5 0 1 1 26:20 16*

3. Dánsko 6 4 0 0 2 17:11 12

4. Kanada 6 4 0 0 2 27:17 12*

----------------------------------

5. SLOVENSKO 6 3 0 0 3 16:18 9

6. Francúzsko 6 1 1 0 4 10:17 5

7. Kazachstan 7 1 0 0 6 19:31 3

----------------------------------

8. Taliansko 7 0 0 1 6 12:32 1**

*-istý postup do štvrťfinále

**-zostup do A-skupiny I. divízie MS




Hlasy aktérov (zdroj: iihf.com, DPA):



Korbinirian Holzer, obranca Nemecka: "Myslím si, že dnes sme opäť ukázali, že vieme hrať vyrovnanú partiu s najlepšími tímami turnaja. Dodáva nám to sebadôveru pred štvrťfinále. Je jedno, proti komu hráme, musíme v nasadenom trende pokračovať, ísť nadoraz a uvidíme, ako to celé dopadne."

Anders Ambühl, útočník Švajčiarska: "V úvode nám to šliapalo, ja som dostal fajn prihrávku, na nič som nečakal a tá strela tam zapadla. Som rád, že nám vyšli úvody tretín, čo v konečnom dôsledku viedlo k tomu, že sme opäť vyhrali. Myslím si, že sme odohrali výbornú skupinu, ale teraz to bude ťažšie."