Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

TIPSPORT LIGA: Košice sa prihlásia do nového ročníka 2020/2021

Na snímke gólová radosť hráčov Košíc počas zápasu 52. kola hokejovej Tipsport Ligy HC Košice – HC MIKRON Nové Zámky v Košiciach 21. februára 2020. Foto: TASR - František Iván

Stane sa tak aj napriek tomu, že naďalej eviduje finančné problémy.

Košice 15. júla (TASR) - Vedenie hokejového klubu HC Košice pošle prihlášku do novej sezóny Tipsport Ligy 2020/2021. Stane sa tak aj napriek tomu, že naďalej eviduje finančné problémy.

"Napriek pretrvávajúcej vážnej nepriaznivej situácii a neistote sa vedenie HC Košice rozhodlo pokračovať vo svojej snahe zachrániť pre budúcu sezónu seniorský hokej v Košiciach. HC Košice pošle prihlášku do budúceho ročníka najvyššej súťaže a využije tak čas dostupný pre možné kroky k záchrane," uviedol klub v oficiálnom stanovisku, ktoré zverejnil na svojej stránke.

Košický klub informoval o finančných problémoch už v marci a prezident Július Lang vyhlásil, že je reálne ohrozený aj štart A-mužstva v najvyššej súťaži. Klub však napokon nebude chýbať v Tipsport Lige, hoci naďalej čelí zásadným problémom. "Predčasné ukončenie sezóny, ako aj priame či nepriame následky pandémie, uvrhli HC Košice do nelichotivej finančnej situácie. Ušlé príjmy vo výške 650 tisíc eur spôsobili vznik záväzkov v hodnote 330 tisíc eur a výrazne skomplikovali plánovanie budúcej sezóny. HC Košice prišiel o viac ako 70 percent svojich príjmov (40 percent U. S. Steel, 30 percent vstupné). Nahradiť ich v súčasnej situácii je takmer nemožné. Klub od apríla avizoval finančné problémy a snažil sa o získanie podpory od všetkých relevantných inštitúcií, podnikateľského sektora i komunity. Do akcie na záchranu HC Košice sa zapojilo viac ako 600 darcov prostredníctvom finančného daru na transparentný účet a 170 zákazníkov klubového e-shopu. Mimo transparentný účet podporili klub aj ďalší donori, ktorí si neželali zverejniť výšku príspevku. Celkový príspevok komunity tak činí 30-tisíc eur. Počas uplynulých týždňov prebiehali a naďalej prebiehajú intenzívne rokovania s mestom Košice a existujúcimi i potenciálnymi partnermi klubu. Pomoc klubom prisľúbil aj Slovenský zväz ľadového hokeja za podmienky prihlásenia sa do ďalšieho ročníka najvyššej súťaže."

HC Košice vyhlásil 1. júla verejnú zbierku ako reakciu na finančné problémy. Prezident klubu Július Lang prezradil, že klub má dlhy vo výške 330-tisíc eur, z toho 200-tisíc dlhuje Steel aréne. Cieľom finančnej zbierky na transparentný účet bolo vyzbierať 700-tisíc eur potrebných na splatenie dlhov a zároveň na prihlásenie sa do najvyššej súťaže. Jej trvanie bolo do 15. júla, ktorý je zároveň termín na podanie prihlášky do Tipsport Ligy. Lang v tejto súvislosti vyhlásil, že ak sa na transparentnom účte nevyzbiera požadovaná suma, klubu reálne hrozí, že nepodá prihlášku. Do verejnej zbierky prispelo viacero hokejových osobností, väčšinou dvojcifernými sumami. Svoje príspevky odoslali na transparentný účet Peter Bartoš, Mojmír Božík, Miroslav Marcinko, Rastislav Staňa, Juraj Bakoš, ale aj viacero hráčov z vlaňajšieho kádra HC Košice - Juraj Milý, Marcel Haščák, Stanislav Škorvánek či Pavel Klhůfek. Na transparentný účet sa do stanoveného dátumu vyzbieralo takmer 30-tisíc eur, čo je výrazne menej, než klub očakával. Okrem transparentného účtu sa košický klub snažil získať chýbajúce financie aj predajom fanúšikovských predmetov.

Zbierka financií na transparentný účet pokračuje aj naďalej. "Sme vďační za každé jedno euro a každého jedného darcu. Chcem zdôrazniť, že nie je dôležitá výška darovanej sumy, ale morálna podpora," uviedol riaditeľ marketingu a PR HC Košice Stanislav Mucha.