Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Rakúšania vyhrali tímšprint pred Nórskom

Rakúski reprezentanti v severskej kombinácii Johannes Lamparter (vpravo) a Lukas Greiderer sa tešia z víťazstva v tímšprinte na MS v severských disciplínach v nemeckom stredisku v Oberstdorfe 6. marca 2021. Foto: TASR/AP

Po dva tituly z tejto disciplíny majú na konte Francúzsko a Nemecko.

Oberstdorf 6. marca (TASR) - Rakúski reprezentanti v severskej kombinácii Johannes Lamparter a Lukas Greiderer získali na MS v Oberstdorfe zlaté medaily v tímšprinte. Po skokoch na veľkom mostíku a behu na 2x7,5 km zdolali nórsku dvojicu Espen Andersen a Jarl Magnus Riiber o 39,6 sekundy, bronz vybojovali obhajcovia titulu Fabian Riessle a Eric Frenzel z Nemecka (+1:07,4).

Iba devätnásťročný Lamparter pridal v Oberstdorfe so svojej zbierky druhé zlato, triumfoval aj v súťaži na veľkom mostíku a behu na 10 km. Spolu s Greidererom majú aj bronz zo súťaže družstiev. V predpoludňajšej skokanskej časti na Schattenbergu predviedol Lamparter najdlhší skok 140,5 metra a Rakúšanom patrilo priebežne druhé miesto s dvojsekundovým mankom na lídrov z Japonska. Akito Watabe a Rjota Jamamoto dosiahli na mostíku zhodne po 136 metrov. Na tretej priečke boli po prvej časti Nóri (+34) pred Nemcami (+1:12).

Rakúšania sa v bielej stope hneď na začiatku dostali pred Japoncov a keď sa Lamparter definitívne zbavil Jamamota, s prehľadom si držali pohodlný náskok pred prednasledovateľmi. V polovici trate predbehli japonský tím aj Nóri, no ich odstup od Rakúska bol príliš veľký. Obhajcovia titulu zo Seefeldu 2019 Riessle a Frenzel sa dočkali cenného kovu aj tentoraz, v záverečnej pasáži sa dotiahli na Japoncov a v cieli Frenzel zdolal Watabeho o necelé dve sekundy. Dominátor sezóny Nór Riiber ukončil šampionát so štyrmi medailami (2-2-0). Frenzel si pripísal 17. medailu z MS (7-7-3) a v historickej tabuľke tak dostihol mužského lídra v tejto bilancii, nórskeho bežca na lyžiach Björna Dählieho (9-5-3). Ďalší nórsky bežec Petter Northug má v kolekcii najviac zlatých kovov (13) a k tomu tri striebra.

"Neuveriteľné. Bol to opäť skvelý deň, spolu s Lukasom sme dnes dosiahli parádny úspech. Všetko sa opäť dokonale spojilo, obaja sme predviedli super skoky a v behu sme mali perfektne pripravené lyže,"
povedal Lamparter pre ORF. Jeho o osem rokov starší reprezentačný kolega Greiderer pridal: "Z kola na kolo bolo jasnejšie, že Nóri a Nemci nás už nedobehnú. Bol som nervózny od rána, v behu som sa iba snažil neurobiť chybu, nepokaziť to a držať náskok. Podarilo sa, je to skvelé. Stále tomu nemôžem uveriť."

Tímšprint v severskej kombinácii zaradili do programu MS v roku 2013, Rakúśania v ňom triumfovali premiérovo. Po dva tituly z tejto disciplíny majú na konte Francúzsko a Nemecko.

MS v severskom lyžovaní v Oberstdorfe - severská kombinácia

Tímšprint (skoky na veľkom mostíku a beh 2x7,5 km):
1. Johannes Lamparter, Lukas Greiderer (Rak.) 29:29,7 min
2. Espen Andersen, Jarl Magnus Riiber (Nór.) +39,6
3. Fabian Riessle, Eric Frenzel (Nem.) +1:07,4
4. Japonsko +1:09,2
5. Fínsko +1:42,7
6. Francúzsko +2:06,6
7. Česko +4:10,6
8. Estónsko +4:30,6
9. USA +4:46,4
10. Slovinsko -1 kolo