Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Procházková a Klementová neuspeli v kvalifikácii

Súťažiace pretekárky v šprinte klasickou technikou v behu na lyžiach žien vo štvrťfinále na MS v severskom lyžovaní v nemeckom Oberstdorfe 25. februára 2021. Foto: TASR/AP

Jediný Slovák na šampionáte Ján Koristek v šprinte neštartoval, v sobotu sa postaví na štart skiatlonu na 15+15 km.

Oberstdorf 25. februára (TASR) - Slovenským reprezentantkám v behu na lyžiach nevyšiel vstup do bojov na MS v severskom lyžovaní v Oberstdorfe. Alena Procházková a Barbora Klementová sa vo štvrtkovej kvalifikácii šprintu klasickou technikou nezmestili medzi elitnú tridsiatku, ktorá si zabezpečila postup do hlavnej súťaže.

Tridsaťšesťročná Procházková sa vo svojej najobľúbenejšej disciplíne tretíkrát za sebou na MS nedostala do vyraďovacej časti, na postup jej chýbalo 3,29 sekundy. V kvalifikácii obsadila 40. miesto časom 2:53,68 min, na najrýchlejšiu Švédku Johannu Hagströmovú stratila v cieli 14,35 s. Klementová skončila na 59. priečke s výrazným mankom +26,10 na najlepšiu.

"Alena predviedla to, na čo momentálne má. Nebolo to pre ňu pocitovo tak dobré ako niekedy v minulosti, ale vzhľadom na svoj vek behá šprinty stále veľmi dobre. Konkurencia aj zo strany mladších pretekárok je stále väčšia a jej umiestnenie prakticky potvrdilo doterajšie výsledky z tejto sezóny. Na postup to nestačilo, hoci tri sekundy od postupu nie je v klasike na tejto náročnej trati veľký rozdiel. Na Barbore Klementovej bolo vidieť, že jej výkon je o triedu nižší ako u Aleny," zhodnotil pre TASR slovenský tréner Ján Valuška.

Procházková vybehla na 1,2 km dlhú trať so štartovým číslom 43 a už na jedinom medzičase po sedemsto metroch bola mimo postupujúcich na 36. pozícii. Vo finiši ešte vo výsledkovej listine klesla a zostala pred bránami štvrťfinále. V šprinte skončila v kariére na MS štyrikrát v elitnej desiatke, jej maximom je 6. miesto z roku 2011 v Osle. Do vyraďovačky (od 11.30 h) sa nedostala podľa očakávania ani Klementová, ktorá mala štartové číslo 60. Obe slovenské reprezentantky vynechajú sobotňajší skiatlon a spolu sa predstavia v nedeľu v tímšprinte. "Ťažko odhadovať ambície dievčat, ale ak by sa im podarilo skončiť do 15. miesta, tak by to bolo veľmi dobré," tvrdí Valuška.

Vedúci slovenskej výpravy na MS Michal Malák bral výsledky realisticky: "Je to aktuálny odraz ich výkonnosti, výsledky prakticky kopírujú ich nasadenie do pretekov so štartovými číslami podľa nazbieraných FIS bodov v šprinte. Alene Procházkovej chýbalo na postup niečo cez tri sekundy, čo na tejto trati nie je veľa, ale ani málo."

Medzi mužmi na 1,5 km bol v kvalifikácii suverénne najrýchlejší obhajca spred dvoch rokov zo Seefeldu Nór Johannes Hösflot Kläbo, o takmer 3,5 sekundy predstihol krajana Erika Valnesa. Jediný Slovák na šampionáte Ján Koristek v šprinte neštartoval, v sobotu sa postaví na štart skiatlonu na 15+15 km. "Zatiaľ sa cítim dobre, naberám sily na sobotu. Budem sa chcieť hlavne zlepšíť oproti minulému roku, keď som tu v Oberstdorfe vo Svetovom pohári dostal na oboch úsekoch cez tri minúty. Teraz keby som zvládol stratu dostať celkovo pod päť minút, tak by som bol spokojný. Verím, že som sa za ten rok niekam posunul," povedal pre TASR Koristek.

Štart kvalifikácie šprintu i hlavnú súťaž posunuli organizátori o niekoľko hodín skôr v snahe zabezpečiť lepšie podmienky v bielej stope, keďže v Oberstdorf panuje v týchto dňoch jarné počasie s nezvyčajne vysokými teplotami.

MS v Oberstdorfe - beh na lyžiach



Šprint klasickou technikou - kvalifikácia


Ženy (1,2 km):
1. Johanna Hagströmová (Švéd.) 2:39,33 min
2. Maiken Caspersen Fallová (Nór.) +2,37
3. Johanna Matintalová (Fín.) +2,90
...
40. Alena PROCHÁZKOVÁ +14,25
...
59. Barbora KLEMENTOVÁ (obe SR) +26.10

Muži (1,5 km):

1. Johannes Hösflot Kläbo (Nór.) 3:00,08 min
2. Erik Valnes (Nór.) +3,48
3. Federico Pellegrino (Tal.) +5,39