Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Šport

Lyžiar Hirschbühl zvíťazil v paralelnej súťaži v Lechu

Na archívnej snímke Christian Hirschbühl v rakúskom Kitzbüheli 26. januára 2019. Foto: TASR/AP

Vo veľkom finále zdolal krajana Dominika Raschnera.

Lech/Zürs 14. novembra (TASR) - Domáci lyžiar Christian Hirschbühl zvíťazil v nedeľnej paralelnej súťaži Svetového pohára v rakúskom stredisku Lech/Zürs. Vo veľkom finále zdolal krajana Dominika Raschnera. Tretiu pozíciu obsadil Atle Lie McGrath, ktorý v čisto nórskom dueli predstihol Henrika Kristoffersena. Slovenský reprezentant Andreas Žampa nepostúpil medzi elitnú šestnástku, keď mal v súčte dvoch kôl kvalifikácie až 46. najlepší čas.

Obhajca veľkého glóbusu Alexis Pinturault z Francúzska nedokončil druhú kvalifikačnú jazdu a nedostal sa do hlavnej súťaže. Švajčiar Marco Odermatt, víťaz úvodného obrovského slalomu v Söldene, sa rozhodol vynechať toto podujatie a zamieri rovno na preteky v rýchlostných disciplínach v zámorí.

Najvýraznejším menom v 16-člennom štartovom poli vyraďovačky zostal Kristoffersen, ktorý veľmi tesne vyradil v osemfinále Rakúšana Stefana Brennsteinera a vo štvrťfinále Kanaďana Erika Reada. V semifinále však už nestačil na ďalšieho domáceho lyžiara Hirschbühla, ktorý bol v súčte rýchlejší o 18 stotín sekundy. V súboji o víťazstvo si v prvej časti vypracoval maximálny možný náskok 0,5 sekundy Raschner, ktorý nepotvrdil úlohu najrýchlejšieho muža dopoludňajšej kvalifikácie až v poslednej jazde. Po výmene dráh stratil celý náskok a finišoval so 7-stotinovým odstupom za Hirschbühlom. Ten vo veku 31 rokov slávil premiérové víťazstvo v pretekoch prestížneho seriálu, doteraz nemal na konte ani jedno pódiové umiestnenie.

Hirschbühl postúpil z kvalifikácie až pätnástym časom. Vďaka triumfu a 100-bodovému zisku je na čele celkového poradia SP spoločne s Odermattom. "Ešte si to ani neuvedomujem, je to neuveriteľné. Vo finále som mal len viac šťastia. V semifinále proti Henrikovi som to musel naozaj rozbaliť," citoval víťaza portál orf.at.

Výsledky paralelnej súťaže SP v Lechu:



1. Christian Hirschbühl,
2. Dominik Raschner (obaja Rak.),
3. Atle Lie McGrath,
4. Henrik Kristoffersen (obaja Nór.), 5. Trevor Philp (Kan.), 6. Adrian Pertl (Rak.), 7. Erik Read (Kan.), 8. Stefan Hadalin (Slov.), 9. Julian Rauchfuss (Nem.), 10. Žan Kranjec (Slov.), ... v kvalifikácii: 46. Andreas ŽAMPA (SR)

Celkové poradie SP (po 2 súťažiach):

1. Hirschbühl a Marco Odermatt (Švaj.) po 100 bodov,
3. Kranjec 86,
4. Roland Leitinger (Rak.) a Raschner po 80,
6. Kristoffersen 68, ... 43. Adam ŽAMPA (SR) 3

Poradie paralelných súťaží (1):

1. Hirschbühl 100,
2. Raschner 80,
3. McGrath 60,
4. Kristoffersen 50,
5. Philp 45,
6. Pertl 40