Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Vlhová v Lienzi piata, suverénny triumf Shiffrinovej

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová v 1. kole obrovského slalomu žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v rakúskom Lienzi 28. decembra 2019. Foto: TASR

Vlhová sa v 1. kole nevyhla chybám a na vedúcu Shiffrinovú stratila 1,37 s. Američanka predviedla dynamickú jazdu a vypracovala si 61-stotinový náskok pred Taliankou Martou Bassinovou.

Lienz 28. decembra (TASR) – Slovenská lyžiarka Petra Vlhová obsadila v sobotňajšom obrovskom slalome Svetového pohára piate miesto. V rakúskom Lienzi zaostala za víťaznou Američankou Mikaelou Shiffrinovou o 1,93 s. Druhá skončila so stratou 1,36 s Talianka Marta Bassinová, tretiu priečku obsadila domáca Katarina Liensbergerová (+1,82).

Shiffrinová slávila celkovo 63. triumf v kariére, 11. v obrovskom slalome a upevnila si vedenie v celkovom poradí prestížneho seriálu. V historických tabuľkách sa dostala na druhé miesto pred Rakúšanku Annemarie Moserovú-Pröllovú. Pred Shiffrinovou je už iba jej krajanka Lindsey Vonnová, ktorá vyhrala 82 pretekov. "Je skvelé byť v obrovskom slalome opäť na najvyššom stupienku. Chcela som sa rehabilitovať za 17. miesto z Courchevelu, ktoré bolo pre mňa veľmi bolestné. Dnes to bol boj. V oboch kolách som išla agresívne, čo bol základ úspechu," vyznala sa do kamier ORF Shiffrinová, ktorá takmer zmeškala štart 1. kola.

Vlhová sa v 1. kole nevyhla chybám a na vedúcu Shiffrinovú stratila 1,37 s. Američanka predviedla dynamickú jazdu a vypracovala si 61-stotinový náskok pred Taliankou Martou Bassinovou. Tretia bola s mankom 74 stotín Bassinovej krajanka a líderka priebežnej klasifikácie disciplíny Federica Brignoneová.

Vlhová na štarte s číslom 3 mala rovnako ako väčšina pretekárok problémy pri prejazde siedmou bránkou a počas celej jazdy sa jej nepodarilo nájsť ideálnu líniu. V cieli neskrývala sklamanie a hnev a okamžite zamierila do zázemia.

Hneď po nej sa na trať vydala Shiffrinová, ktorá bola už na prvom medzičase najrýchlejšia, veľmi dobre zvládla sériu otvorených bránok v strednej časti trate a nabrala správnu rýchlosť do roviny.

K jej času sa nepriblížila ani Brignoneová, ktorá podáva v tejto sezóne v technicky najnáročnejšej disciplíne najvyrovnanejšie výkony a zároveň obhajovala miestne víťazstvo spred dvoch rokov. V úvode jej jazdy sa zdalo, že práve ona bude najväčšou konkurentkou Shiffrinovej, no napokon zaostala aj za krajankou Bassinovou.

Pred Vlhovú sa ešte na štvrté miesto dostala Francúzka Tessa Worleyová, Slovenka za ňou zaostala o štyri stotiny sekundy.

"Od prvej brány som sa cítila strašne zle, celú jazdu som sa trápila, nevedela som chytiť môj rytmus. Robila som chyby, ktoré zvyčajne nerobím. Hneď som vedela, že to je zlé, snažila som sa to zmeniť na trati, ale nešlo mi to," povedala Vlhová na margo prvého kola.

V druhom začala rozhárane, postupne však chytila dobrý rytmus a v cieli sa zaradila na druhé miesto za Liensbergerovú, ktorej riskantná jazda vyniesla prvé pódiové umiestnenie v "obráku" v rámci SP. Shiffrinová dosiahla aj v druhom kole suverénne najlepší čas a odstavila konkurenciu.

V celkovom poradí SP má pred Brignoneovou 215-bodový náskok. Vlhová sa posunula na tretie miesto pred Nemku Viktoriu Rebensburgovú, v priebežnej klasifikácii disciplíny je úradujúca majsterka sveta siedma.

"V druhom kole som sa snažila ísť naplno, dať si pozor na určité pasáže trate. Vždy sa pozerám, v čom to mohlo byť lepšie. Aj dnes to mohlo byť oveľa lepšie, nie som spokojná najmä s prvým kolom, kde som nešla tak, ako som chcela ísť. To ma veľmi hnevá, piate miesto je dobré, ale vždy chcem niečo viac," povedala Vlhová v cieľových priestoroch.

Výsledky obrovského slalomu SP žien v Lienzi:

1. Mikaela Shiffrinová (USA) 2:07,31, 2. Marta Bassinová (Tal.) +1,88, 3. Katharina Liensbergerová (Rak-) +1,82, 4. Federica Brignoneová (Tal.) +1,90, 5. Petra VLHOVÁ (SR) +1,93, 6. Mina Fürstová Holtmannová (Nór.) +2,07, 7. Clara Direzocá (Fr.) +2,11, 8. Tessa Worleyová (Fr.) +2,28, 9. Alice Robinsonová (Nový Zél.) +2,54, 10. Sara Hector (Švéd.) +2,92

Celkové poradie SP (po 11 súťaziach):

1. Shiffrinová 646, 2. Brignoneová 431, 3. VLHOVÁ 333, 4. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 329, 5. Bassinová 269, 6. Holtmannvá 239

Obrovský slalom (4):

1. Brignoneová 275, 2. Shiffrinová 254, 3. Bassinová 238, 4. Holtmannová 199, 5. Worleyová 161, 6. Robinsonová 155, 7. VLHOVÁ 153



Vlhová vidí vo svojom obrovskom slalome rezervy


Slovenská lyžiarka Petra Vlhová si aj po sobote musí počkať na premiérové pódiové umiestnenie v obrovskom slalome v tejto sezóne Svetového pohára. V Lienzi jej opäť tesne ušlo, na piatej priečke zaostala za treťou Rakúšankou Katharinou Liensbergerovou o jedenásť stotín sekundy. Doplnila postupnosť po šiestej a štvrtej pozícii z predchádzajúcich súťaží v Killingtone a Courcheveli, no radšej by pokračovala do najlepšej trojice.

Vlhovej nevyšla najmä prvá jazda, po ktorej sa už deviatym najlepším časom druhého kola nedokázala posunúť vo výsledkovej listine. "Od prvej brány som sa cítila strašne zle, celú jazdu som sa trápila, nevedela som chytiť môj rytmus. Robila som chyby, ktoré zvyčajne nerobím. Hneď som vedela, že to je zlé, snažila som sa to zmeniť na trati, ale nešlo mi to. V druhom kole som sa snažila ísť naplno, dať si pozor na určité pasáže trate. Hneď po štarte som spravila chybu, spodnú časť som išla fajn," zhodnotila Vlhová v cieli sobotného boja s viditeľnosťou: "Príliš sme nevideli pod nohy a bolo to trošku rozbité. Keď sa človek pozrie na svah, vidí, ale my potrebujeme vidieť, čo je pod nohami. Nič to nemení, takéto boli podmienky. Rozstupy od pódia boli minimálne, ale žiaľ, taký je šport."

Lyžiarky od tretej priečky boli "nasekané". Medzi tretiu Liensbergerovú a piatu Vlhová sa ešte vtesnala Talianka Federica Brignoneová a ani na ďalších miestach v elitnej desiatke neboli také rozdiely, aký utvorila víťazná Mikaela Shiffrinová. Američanka triumfovala suverénne, no v technicky najnáročnejšej alpskej disciplína prvýkrát v sezóne. Vo štvrtej súťaži sa stala štvrtou víťazkou po Alice Robinsonovej z Nového Zélandu a Taliankach Marte Bassinovej a Federice Brignoneovej.

"Možno je lepšie, že sa to mení a konkurencia je väčšia. Nie ako v slalome, kde je stále jedna víťazka. Je to zábavnejšie pre nás aj pre divákov. Je to tiež motivácia, úprimne však viem, že mám obrovské, ale že naozaj obrovské rezervy. Po prvom kole ma to strašne hnevalo, lebo viem, na čo mám," zdôraznila 24-ročná Slovenka, ktorá potrebovala medzi kolami trocha času na predýchanie: "Musela som sa v prvom rade upokojiť, lebo som bola veľmi nahnevaná sama na seba. Trošku mi to trvalo, ale keď sa upokojím, potom to už je v pohode."

V nedeľu (10.00/13.00 h) je na programe slalom a slovenská reprezentantka bude mať miernu výhodu vďaka tomu, že trať druhého kola stavia jej kouč Livio Magoni. Niekoľko tréningových jázd absolvovala ešte v sobotu. "Už sme sa o tom bavili, aj som to trénovala. Dúfam, že mi to prinesie šťastie. Nie je to psychologická výhoda, ale človek to vie natrénovať. Na tréningu a v súťaži to môže byť odlišné, rozhoduje aj podložka. Myslím si, že počasie a podmienky budú podobné," dodala Vlhová s vierou, že na druhý deň ju podrží aj problematická holenná kosť: "Nohu cítim, dnes mi to moc nepomohlo, no je to lepšie. Uvidíme, ako to bude k večeru."

Večer na námestí si prevzala ocenenie za piate miesto a na pódiu ako členka elitnej sedmičky nechýbala ani pri žrebovaní slalomu. Ten jej prisúdil štartové číslo 2. "Dobre sa vyspím a zajtra ideme na to. Viem, čo na mňa čaká, už sa iba dobre spustiť dole kopcom."



"Bez Vlhovej suveníru neodídeš," môžu si povedať Slováci v Lienzi
Dejiská podujatí Svetového pohára alpských lyžiarok nezaplavujú už iba priaznivci, ale aj suveníry Petry Vlhovej. "Na svedomí" to má šéf oficiálneho fanklubu Miroslav Ledecký, zásluhou ktorého mohol moderátor v rakúskom Lienzi ukázať päť minút pred štartom sobotného obrovského slalomu jeden z predmetov na veľkoplošnej obrazovke.

Hoci z Bratislavy do Lienzu je potrebných vyše päť hodín cesty autom, domácim Rakúšanom konkurovali v cieľových priestoroch a popri trati jedine Slováci. "Je to pomerne ďaleko, ale slovenské vlajky bolo jasne vidieť, aj hlas bolo počuť. Na každé preteky, ktoré sú teraz v Európe, ide zo Slovenska minimálne jeden autobus. Ľudia, ktorí netušili, že existuje Petra Vlhová, jej v priebehu roka fandia naživo na svahu a ona má problém z neho odísť," povedal Ledecký, ktorý zabezpečuje aj odznaky, čapice či šály: "Peťa je úspešná, míňa sa neskutočne veľa suvenírov. Snažíme sa to predať, nie za astronomické sumy. Zisk venujeme na nákup ďalších predmetov, ktoré Peťa dá na dobročinné veci, do dražieb, na charitu."

Fanklub si nevedie evidenciu členov. "Snažíme sa dávať suveníry len fanúšikom, ktorí prídu na preteky. Aby si nemuseli kupovať magnetku Maribor alebo Lienz, ale prinesú si domov odznak Petry Vlhovej. Záujem je o všetko, dnes mi zostalo zopár odznakov, ktoré som si nechal na zajtra," vravel Ledecký po sobotnej súťaži. V Rakúsku uvidí aj nedeľný slalom a v tejto sezóne zatiaľ nevynechal žiadne podujatie: "Najväčší zážitok bol v Killingtone. V piatok ráno sme leteli a v utorok poobede som už bol v robote. Dostal som ponuku od tímu a išli sme dobrá partia štyroch skalných s tým vedomím, že to nebude výlet, ale krutá jazda s časovým posunom, oslavou druhého miesta a všetkým, čo k tomu patrí."

Ledecký si pozoruhodnú bilanciu neudrží pre pracovnú vyťaženosť, fanklub však nebude chýbať v Záhrebe, Sestriere a najmä v Maribore: "Je to stredisko, kde sa dá jednoducho dostať, už sú naplnené tri alebo štyri autobusy. Chceme si opäť prenajať drevenicu, je objednaná ľudová hudba JAS, dievčatá, ktoré spravili pre Peťu hymnu. Chceme uvariť guláš a spraviť kvázi slovenský dom. Rozumejú nám tam a Petre sa tam darí. Snažíme sa zorganizovať zájazdy mimo Slovenska, aj teraz to bolo pomaly domáce prostredie pre Peťu. Je väčší záujem ľudí, navzájom sa informujú. Nedá sa ísť všade, napríklad vo Flachau som v živote nebol. Je to cez pracovný deň a nemôžem si dovoliť vynechať," dodal Ledecký, ktorý si však, ako v každej sezóne, nenechá ujsť finále SP a zavíta aj do Cortiny d'Ampezzo.

Podporu krajanov vníma aj Vlhová. "Veľmi ma to teší. V Lienzi vždy bolo veľmi veľa Slovákov, prišli aj tento rok a som nesmierne šťastná, že za mnou stále chodia. Aj preto ma mrzí, že mi opäť ušlo pódium," povedala 24-ročná slovenská reprezentantka po piatom mieste v obrovskom slalome.