Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Vlhová skončila v slalome piata: Na pódiá som si zvykla

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová, archívna snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Shiffrinová si pripísala 56. triumf v SP, čím sa v historickej tabuľke osamostatnila na treťom mieste pred Švajčiarkou Vreni Schneiderovou.

Maribor 2. februára (TASR) - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová skončila piata v sobotňajšom slalome Svetového pohára v Maribore. Za víťazkou Mikaelou Shiffrinovou z USA zaostala o 1,70 sekundy. Druhé miesto obsadila Švédka Anna Swennová-Larssonová s mankom 77 stotín sekundy, tretia bola Švajčiarka Wendy Holdenerová (+1,15).

Shiffrinová si pripísala 56. triumf v SP, čím sa v historickej tabuľke žien osamostatnila na treťom mieste pred Švajčiarkou Vreni Schneiderovou. Viac majú na konte iba jej krajanka Lindsey Vonnová (82) a Rakúšanka Annemarie Moserová-Pröllová (62). V Maribore uspela tretíkrát za sebou, v tejto sezóne vyhrala už trinásť pretekov SP. "Bol to úžasný víkend. Možno sa niekomu zdalo, že to bolo jednoduché, ale nebolo. Každé preteky sú boj," citovala Shiffrinovú agentúra STA.

Američanka ťažila z pohodlného náskoku z prvého kola, v ktorom na trať naskočila ako tretia, predviedla skvelú jazdu, nespravila chybu. Vlhová so štartovým číslom 6 pôsobila najmä vo vrchnej pasáži ťažkopádnejšie a proti času Shiffrinovej nemala šancu. Už na prvom meranom úseku zaostala o vyše pol sekundy, ani ona sa síce nedopustila výraznej chyby, ale na americkú rivalku to nestačilo.

Trať dostávala popoludní v jemnom daždi a teple zabrať. Shiffrinová si aj v zložitých podmienkach postrážila náskok, no Vlhovej nevyšla ani ďalšia jazda, zajazdila až 28. čas v druhom kole a klesla z druhej na piatu pozíciu a prvýkrát v ročníku sa v klasickom slalome neumiestnila na pódiu. Zároveň sa porušila tohtosezónna tradícia, že na prvých dvoch miestach v tejto disciplíne končia výhradne Shiffrinová a Vlhová. Druhú priečku tentoraz obsadila Swennová-Larssonová, pre ktorú to bolo premiérové individuálne pódium v seriáli od marca 2014.

"Ak mám povedať pravdu, na pódiá som si zvykla. Samozrejme, mrzí ma to, už v prvom kole som sa od začiatku necítila ako na tréningoch, ako ostatné dni. Druhé kolo sa už asi viac nedalo pokaziť. Dnes mi to nevyšlo, zajtra je nový deň a ideme ďalej. Som piata, získala som body, mohlo to dopadnúť aj horšie. Dnes to bolo takto, čo sa dá robiť, asi nemôžem byť stále na pódiu. Je veľmi ťažké stále podávať stabilné výkony a byť prvá, druhá, tretia. Tentoraz to nevyšlo," povedala slovenská reprezentantka v cieľových priestoroch.

Na čele klasifikácie SP nenastali žiadne zmeny. Shiffrinová rezolútne vládne celkovému hodnoteniu (1694 bodov) i slalomu (860). Na druhom mieste je Vlhová s 1043, respektíve 725 bodmi, tretia je s veľkým odstupom v oboch prípadoch Holdenerová (747 a 485).

Vlhovej jemné zakolísanie v ináč fantastickej sezóne: "Ideme ďalej"


Vysoko nastavená latka môže skresľovať výsledok slovenskej lyžiarky Petry Vlhovej v slalome Svetového pohára v Maribore. V tejto sezóne potešila fanúšikov už desiatimi umiestneniami v prvej trojke a aj sama od seba očakáva v každej súťaži útok na najvyššie stupienky. V sobotu jej prvýkrát v ročníku nevyšiel v najtočivejšej disciplíne, no pri komplexnom pohľade netrvalo sklamanie dlho.

Napriek piatemu miestu v slalome sa Vlhová stala druhou najúspešnejšou účastníčkou podujatia "Zlatá líška", v súčte s víťazstvom v piatkovom "obráku" skončila iba za Američankou Mikaelou Shiffrinovou, ktorá obsadila najvyšší post oba dni: "Som piata, získala som body, mohlo to dopadnúť aj horšie. Teraz to bolo takto, čo sa dá robiť, asi nemôžem byť stále na pódiu. Je veľmi ťažké stále podávať stabilné výkony a byť prvá, druhá, tretia."

Aj keď práve tieto pozície si pri svojej výkonnosti kladie za jediné ciele, po menej úspešnej súťaži už dokáže emócie rýchlejšie hodiť za hlavu. "Dospievam a každý rok je pre mňa iný. Ak mám povedať pravdu, na pódiá som si zvykla. Piate miesto je skvelé, ale vždy chcem to najviac a vždy chcem pódium, vždy chcem víťaziť, takže nemôžem byť spokojná s piatym miestom. Latku som nastavila veľmi vysoko, ale som taký človek, že beriem len víťazstvá a pódiá. Bola som veľmi nahnevaná sama na seba, musela som niečo urobiť, aby to zo mňa odišlo. Hodila som rukavice, povedala som škaredé slová a už je dobre," vravela 23-ročná Slovenka v cieľových priestoroch, kde sa stretla so Shiffrinovou, hoci po prvý raz v sezóne nevytvorili v slalome dvojicu na prvej a druhej priečke: "Ona je pre mňa pravá šampiónka, lebo síce je medzi nami veľký boj, ale aj keď som mimo pódia, príde za mnou a povie mi úprimné slová."

Vlhovej nevyšla v sobotu optimálne ani jedna z dvoch ostrých jázd, no vinu nepripisovala mäkšiemu snehu ani náročnejšiemu programu po triumfe v obrovskom slalome: "Vždy je to moja chyba, nikoho iného, ja stojím na štarte. Všetko, čo urobím, je na mne. Samozrejme, mrzí ma to, už v prvom kole som sa od začiatku necítila ako na tréningoch, ako ostatné dni. Druhé kolo sa už asi viac nedalo pokaziť. Dala som v ňom čas medzi poslednými, išla som veľmi zle. Nemala som tempo, nepúšťala som lyže, všade, kde sa dalo, som si brzdila. Potom to takto aj dopadlo. Zajtra je však nový deň a ideme ďalej."

Slovenská reprezentantka sa od Mariboru pohne ďalej v prenesenom význame i doslova, keďže už v sobotu večer odletí do dejiska majstrovstiev sveta v Aare. Môže tam ísť naladená optimisticky, ročník jej zatiaľ vychádza fantasticky. Už sa premiérovo v kariére prehupla cez tisíc bodov v celkovom poradí SP (1043), pričom v minulej sezóne skončila na 888 bodoch. Vo Švédsku zabojuje o ďalšie úspechy v kombinácii, obrovskom a špeciálnom slalome, vynechá tímovú súťaž, super-G a zjazd. S výhľadom na kombináciu však pôjde tréningy zjazdu, prvý v sezóne si vyskúša už v pondelok: "Nebude príliš času na regeneráciu, no teším sa, potrebujem si trošku zajazdiť rýchlostné disciplíny, keďže máme v pláne kombináciu. Je to opäť niečo iné. Budem sa snažiť koncentrovať a na MS ísť naplno."

Členovia tímu nechcú pred MS zvyšovať tlak, I. Vlha: "Môže, nemusí"


Petra Vlhová pôjde na majstrovstvá sveta v alpskom lyžovaní v Aare s medailovými ambíciami, no najbližšie okolie na ňu nebude utvárať prehnaný tlak. Členovia jej tímu zdôraznili v Maribore, že sezóna Svetového pohára sa zatiaľ vyvíja famózne a šampionát vnímajú skôr ako príležitosť než povinnosť.

Dvadsaťtriročná slovenská reprezentantka má už teraz na konte najúspešnejší ročník v kariére SP, čo do počtu víťazstiev, pódiových umiestnení i bodového zisku. Zásadne sa zlepšila v obrovskom slalome a časť tréningovej kapacity musí venovať aj paralelnému slalomu, ktorý má v seriáli rastúci význam.

"Progres je výsledok trojročnej tvrdej práce, nielen čo sa týka techniky, ale aj kondície, stravovania, mentality, všetkého. Musia zapadnúť všetky diely skladačky a keď sa to podarí, potom sme rýchli. V tejto sezóne sa zlepšila v každom ohľade, v ktorom sme chceli, v lete sme pracovali naozaj tvrdo. Nejazdíme rýchlostné disciplíny, ale súťažíme v slalome, 'obráku' aj paralelnom slalome, ten je takisto náročný a špecifický na tréning. Veľa dní sme absolvovali prípravou naň," povedal tréner Livio Magoni.

Taliansky kouč ani otec a finančný manažér tímu Igor Vlha si do Švédska nenesú konkrétne výsledkové ciele. "Bude to ďalšia výzva. Treba sa však držať pri zemi, môže, nemusí. Jasné, všetci chceme, aby uspela, ale nič sa nestane, pokiaľ by sa to nepodarilo. Šnúra od začiatku sezóny bola neskutočná, máme vyše tisíc bodov. Lyžovanie je hore-dole, Peťa urobila veľký progres, takže žiadne sklamanie neprichádza do úvahy," dodal I. Vlha.

Piate miesto v sobotnom slalome bral Igor Vlha s nadhľadom, s akým sa na nadchádzajúci šampionát pozerá brat a manažér tímu Boris. Ten si viac považuje dlhodobé rezultáty: "V momentálnej situácii, v akej sme v 'obráku' a slalome, ideme útočiť na medaily. Medaila by určite mala cveng, myslím si však, že hoci to sú majstrovstvá sveta, cennejšie je momentálne druhé miesto v celkovom poradí SP."

Výsledky slalomu SP v Maribore:



1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:42,60 min, 2. Anna Swennová-Larssonová (Švéd.) +0,77 s, 3. Wendy Holdenerová (Švaj.) +1,15, 4. Frida Hansdotterová (Švéd.) +1,34, 5. Petra VLHOVÁ (SR) +1,70, 6. Bernadette Schildová (Rak.) +2,11, 7. Kristin Lysdahlová (Nór.) +2,37, 8. Chiara Costazzová (Tal.) +2,65, 9. Katharina Truppeová (Rak.) +2,67, 10. Christina Geigerová (Nem.) +2,72

Celkové poradie SP (po 26 z 37 súťaží):

1. Shiffrinová 1694 bodov, 2. VLHOVÁ 1043, 3. Holdenerová 747, 4. Nicole Schmidhoferová (Rak.) 617, 5. Mowinckelová 589, 6. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 509

Poradie v slalome (8 z 12):

1. Shiffrinová 860 b., 2. VLHOVÁ 725, 3. Holdenerová 485, 4. Hansdotterová 348, 5. Swennová-Larssonová 336, 6. Katharina Liensberger (Rak.) 285