Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Zibanejad opäť zažiaril proti Flyers šiestimi bodmi

Hokejista New Yorku Rangers Mika Zibanejad sa teší po strelení gólu v zápase zámorskej hokejovej NHL Philadelphia Flyers - New York Rangers vo Philadelphii vo štvrtok 25. marca 2021. Foto: TASR/AP

O triumfe Toronta nad Ottawou 3:2 rozhodol po 18 sekundách predĺženia Justin Holl.

New York 26. marca (TASR) - Švédsky hokejista Mika Zibanejad zopakoval kúsok spred týždňa a druhýkrát v sezóne zaznamenal v zápase NHL proti Philadelphii šesť kanadských bodov za tri góly a tri asistencie. Režíroval nimi triumf New Yorku Rangers na ľade Flyers 8:3. Stal sa prvým hráčom v histórii profiligy, ktorý v dvoch stretnutiach po sebe proti tomu istému súperovi nazbieral šesť bodov. V noci na piatok zažiaril aj útočník Nashvillu Rocco Grimaldi, ktorý štyrmi gólmi zariadil výhru 7:1 nad Detroitom.

Zibanejad sa 18. marca podieľal tromi gólmi a tromi asistenciami na vysokom víťazstve jazdcov 9:0 nad Philadelphiou, o osem dní neskôr dosiahol proti Flyers navlas rovnakú bilanciu. Od 14. do 23. minúty strelil čistý hetrik, pričom všetky góly dal v presilovkách. "Padá mi to tam. Je pekné, že môže pomôcť ofenzíve tímu, najmä keď sa mi v úvode sezóny nedarilo," povedal. Dvadsaťsedemročný center nazbieral v 32 zápasoch 26 bodov (10+16), z toho 15 (7+8) v uplynulých piatich dueloch: "Neviem, či pochybnosti o samom sebe je ten správny výraz, ale určite bolo pre mňa ťažké dostať puk do siete. No snažil som sa ďalej pracovať a veriť, že to príde." Zibanejad je tretí hráč v histórii NHL, ktorý zaznamenal dva čisté hetriky proti rovnakému súperovi v jednej sezóne. Predtým to dokázali len Thomas Vanek v drese Buffala proti Tampe Bay (2007/08) a Slovák Peter Bondra za Washington proti New Yorku Islanders (1995/96).

Sekundoval mu Adam Fox s piatimi asistenciami, čím vyrovnal klubový rekord. Päť gólových prihrávok dosiahol pred ním v drese jazdcov len Brian Leetch v apríli 1995 proti Pittsburghu Penguins. Ryan Strome si pripísal gól a tri asistencie, dvakrát skóroval Pavel Bučnevič. Kvalitný výkon predviedol po desaťzápasovej pauze zavinenej zranením v dolnej časti tela brankár Igor Šesťorkin, ktorý predviedol 41 úspešných zákrokov. Rangers stačilo na osem gólov len 23 striel. Newyorský klub už v tabuľke Východnej divízie bodovo dostihol súpera, posunul sa na piatu priečku. Philadelphia zaznamenala štvrtú prehru za sebou, v marci vyhrala len štyri zo 14 duelov a s priemerom 4,64 inkasovaného gólu na zápas je najhoršia v lige. "Tím momentálne stratil svoju identitu. Je zlé, kam sme sa prepadli od toho, kde sme boli na začiatku sezóny," povedal obranca Flyers Shayne Gostisbehere.

Pittsburgh aj zásluhou troch asistencií kapitána Sidneyho Crosbyho zdolal trápiace sa Buffalo 4:0. Crosby dosiahol 1300. bod v profiligovej kariére, podarilo sa mu to v 1017. zápase v základnej časti, čím sa stal ôsmym najrýchlejším hráčom histórie, ktorý dosiahol tento míľnik. Dokopy prekonalo túto métu 36 hráčov. "Je to pekné číslo a tiež znak toho, že už hrám dosť dlho. Ale je pekné dosiahnuť tieto méty," povedal pre nhl.com. Casey DeSmith predviedol 36 úspešných zákrokov a pripísal si druhý shutout v štyroch zápasoch. Vydarený vstup do profiligy zaznamenal český útočník Radim Zohorna, ktorý pri svojom debute skóroval z prvej strely na bránku a zároveň dosiahol víťazný gól, keďže v 18. minúte otvoril skóre.

Kríza Buffala sa ďalej prehlbuje, prehralo už 16-ty zápas v sérii, čo je najviac v NHL od sezóny 2005/2006, keď zaviedli samostatné nájazdy. Sabres naposledy vyhrali 24. februára s New Jersey, odvtedy majú bilanciu 0-14-2 a so 16 bodmi sú najhorším tímom NHL. V noci na piatok nastúpili bez trénera Dona Granata a asistenta Matta Ellisa, ktorí sú na COVID listine. Duel tak viedol generálny manažér Kevyn Adams. "Je jedno, na akom poste ste, vždy je hrozné prehrať. Či ste na tribúne, na striedačke, na ľade, hráč či tréner, na tom nezáleží. Je to ťažké, podpíše sa to na vás. Hráčom som po zápase povedal, že sme v tom všetci, všetci spolu," uviedol Adams.

Boston podľahol doma New Yorku Islanders 3:4 po predlžení. V bránke Bruins začal Fín Tuukka Rask, ktorý však utrpel zranenie v hornej časti tela a od druhej tretiny ho za stavu 2:0 nahradil Slovák Jaroslav Halák. Ten inkasoval štyri góly, vykryl 17 z 21 striel. Rozhodujúci puk poslal za jeho chrbát v 21. sekunde predĺženia Anthony Beauvillier. Islanders predviedli rýchly prechod do útoku, Nick Leddy sa dostal po ľavej strane do zakončenia, Halákovi jeho strela vypadla, stratil puk z dohľadu a Beauvillier ho poľahky dorazil do odkrytej siete. Pre dvadsaťtriročného krídleníka to bol druhý gól v predĺžení v druhom zápase po sebe. "V prvom rade je pre mňa privilégium, že môžem hrať v predĺžení a mám šancu pomôcť nášmu tímu k víťazstvu. Ukazuje to dôveru, ktorú vo mne má trénerský štáb, a som na to hrdý. Pri tom vypadnutom puku som mal šťastie, ale myslím si, že sme dnes urobili naozaj dobrú prácu," povedal Beauvillier.

"Dnes sme pred našou bránkou nehrali dobre. Navyše sme museli vymeniť brankárov a pre Jara nebolo ľahké ísť do takej situácie. Získali sme bod, no boli sme v pozícii, aby sme dosiahli dva," poznamenal tréner Bostonu Bruce Cassidy. Bruins nastúpili na prvý duel od 18. marca, dva predchádzajúce neodohrali, keďže sa až päť ich hráčov dostalo no COVID listinu. Jake DeBrusk a Sean Kuraly sú na nej stále zapísaní.

Washington so Zdenom Chárom a Richardom Pánikom zvíťazil doma nad New Jersey 4:3. O dva góly Capitals sa postaral Jevgenij Kuznecov, gól a asistenciu si pripísal Alexander Ovečkin. "Myslím si, že už začínam rozumieť, čo odo mňa tréner vyžaduje. Po dosť dlhej pauze po covide nebolo ľahké dostať sa späť do formy. Je pekné dať góly, ale hlavné je, že sme získali dva body," povedal Kuznecov, ktorý pauzoval od 20. januára do 13. februára a v uplynulých ôsmich zápasoch nazbieral deväť bodov (3+6). Chára strávil na ľade 18:41 min a do štatistík si pripísal dve strely na bránku, dve trestné minúty, šesť zblokovaných striel a jednu mínusku, Pánik odohral 8:23 min a okrem mínusového bodu zaznamenal aj jeden hit a jeden blok.

Dallas prvýkrát od vlaňajšieho finále play off zdolal Tampu, pri víťazstve Stars 4:3 chýbali Slováci. Obranca bleskov Erik Černák totiž nehral pre zranenie v dolnej časti tela a jeho krajan Andrej Sekera nenastúpil za Dallas z rodinných dôvodov. Brankár Tampy Andrej Vasilevskij nenatiahol ďalej víťaznú šnúru, ktorá sa zastavila na čísle 12. O sériu ho pripravil minútu a 31 sekúnd pred koncom tretej tretiny Roope Hintz. Bleskom chýbali okrem Černáka aj ďalší obranca Ryan McDonagh a útočník Alexander Volkov, ktorého vytrejdovali do Anaheimu. Nastúpili tak so šiestimi bekmi a 11 útočníkmi. "Ale z pohľadu obrany to pre nás nič nemení. Stále tam máme šesť chalanov. Nemala by to byť výhovorka. Je to síce nešťastné, ale počas sezóny musíme hrať aj oslabení," povedal mladý zadák Cal Foote.

Grimaldi vstúpil do zápasu s Detroitom s bilanciou 25 stretnutí, tri góly a jedna asistencia, pričom nebodoval dlhých 15 zápasov. V noci na piatok strelil hetrik v rozmedzí 2:34 minúty prvej tretiny, štvrtý zásah pridal v 58. minúte. "Bol som v šoku, keď neskórujete naozaj dlhú dobu, tak skoro zabudnete, aký je to pocit. Keď som dal tretí, tak sme sa tomu s Nickom Cousinsom a Erikom Haulom len smiali. Ani neviem, ako rýchlo sa to stalo. Smiali sme sa a pýtali: 'Čo sa to deje?' Mal som pocit, akoby sa mi triasli nohy," povedal. Dvadsaťosemročný krídelník dosiahol najrýchlejší hetrik v histórii predátorov a zároveň sa delí o rekord Nashvillu v počte gólov v jednom zápase. Vyrovnal sa Ericovi Nystromovi, ktorý strelil štyri góly v roku 2014 pri výhre nad Calgary 5:4 po nájazdoch.

Colorado inkasovalo už v 1. minúte z hokejky Maxa Paciorettyho, no v ďalšom priebehu prebralo opraty zápasu a nakoniec zvíťazilo nad Vegas 5:1. Hráči Avalanche tak natiahli bodovú sériu na deväť stretnutí (8-0-1) a dotiahli sa v tabuľke na svojho súpera. Oba tímy majú na čele Západnej divízie 45 bodov. Minnesota zdolala St. Louis 2:0 a dosiahla jedenáste domáce víťazstvo v sérii. Veľkou mierou sa pod neho podpísal brankár Cam Talbot, ktorý spravil 37 úspešných zákrokov a pripísal si druhý shutout sezóny. Zároveň natiahol svoju šnúru domácich výhier na sedem. Minnesota zvíťazila, i keď ju Colorado prestrieľalo 37:11. "Mali sme šance, strely a väčšinu času sme sa tlačili pred bránku. No niekedy, keď chcete tak veľmi vyhrať, to jednoducho nejde," povedal center bluesmanov Brayden Schenn.

Druhé čisté konto v sezóne si pripísal aj Kevin Lankinen, ktorý 41 zákrokmi priviedol Chicago k triumfu nad Floridou 3:0. Patrick Kane a Brandon Hagel zaznamenali zhodne gól a asistenciu a Blackhawks vyhrali druhý zápas po sebe. Florida utrpela tretiu prehru v sérii. Carolina zvíťazila nad Columbusom 4:3 po predĺžení, rozhodujúci gól strelil Sebastian Aho. Dougie Hamilton natiahol svoju bodovú šnúru už na trinásť zápasov (2+13). O triumfe Toronta nad Ottawou 3:2 rozhodol po 18 sekundách predĺženia Justin Holl.

Sumáre NHL:



BOSTON BRUINS – NEW YORK ISLANDERS 3:4 pp (2:0, 0:1, 1:2 - 0:1)
Góly: 12. Kuhlman (McAvoy, Bjork), 18. Kampfer (McAvoy, Krejčí), 58. Bjork (Coyle, Wagner) – 28. Pageau (Mayfield, Komarov), 45. Bailey (Nelson, Leddy), 58. Wahlstrom (Pageau, Beauvillier), 61. Beauvillier (Leddy, Pageau). Brankári: Rask (21. HALÁK) - Varlamov, strely na bránku: 32:27.

PHILADELPHIA FLYERS – NEW YORK RANGERS 3:8 (0:3, 2:3, 1:2)
Góly: 24. Giroux (Hayes, Farabee), 34. Hayes (Couturier, Gostisbehere), 42. Couturier (Konecny, Gostisbehere) – 9. Strome (Panarin, Fox), 9. Bučnevič (Kreider, Zibanejad), 14. Zibanejad (Fox, Strome), 21. Zibanejad (Fox, Strome), 23. Zibanejad (Strome, Fox), 23. Miller (Lemieux, Zibanejad), 41. Bučnevič (Fox, Zibanejad), 59. Chytil (Lafreniere, Trouba). Brankári: Hart (23. Elliott) - Šesťorkin, strely na bránku: 44:22.

WASHINGTON CAPITALS – NEW JERSEY DEVILS 4:3 (1:1, 2:1, 1:1)
Góly: 4. Orlov (Schultz, Sprong), 28. Ovečkin (Sprong, Carlson), 32. Kuznecov (Ovečkin, Dillon), 53. Kuznecov (Schultz) – 2. Merkley, 27. Wood (Kuokkanen, Severson), 52. Bratt (Smith, Zacha). Brankári: Vaněček - Blackwood, strely na bránku: 22:24.

COLUMBUS BLUE JACKETS – CAROLINA HURRICANES 3:4 pp (0:0, 1:2, 2:1 - 0:1)
Góly: 28. Werenski (Stenlund, Jones), 44. Atkinson (Laine, Jones), 60. Bjorkstrand (Atkinson, Jones) – 28. Paquette (Skjei, Lorentz), 38. Nečas (Svečnikov, Bean), 56. Niederreiter (Slavin, Hamilton), 62. Aho (Nečas). Brankári: Korpisalo - Nedeljkovic, strely na bránku: 36:33.

OTTAWA SENATORS – TORONTO MAPLE LEAFS 2:3 pp (1:0, 0:1, 1:1 - 0:1)
Góly: 19. Brown (Tierney), 54. Formenton (Bishop, Dzingel) – 35. Michejev (Brodie, Hyman), 51. Spezza (Kerfoot), 65. Holl (Marner, Matthews). Brankári: Forsberg - Campbell, strely na bránku: 31:41.

PITTSBURGH PENGUINS – BUFFALO SABRES 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)
Góly: 18. Zohorna (Angello, Gaudreau), 22. McCann (Letang, Crosby), 49. McCann (Letang, Crosby), 59. Guentzel (Crosby, Rust). Brankári: DeSmith - Tokarski, strely na bránku: 31:36.

MINNESOTA WILD – ST. LOUIS BLUES 2:0 (0:0, 2:0, 0:0)
Góly: 26. Johansson (Fiala, Brodin), 36. Kaprizov (Zuccarello). Brankári: Talbot - Binnington, strely na bránku: 11:37.

CHICAGO BLACKHAWKS – FLORIDA PANTHERS 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)
Góly: 22. Kane (Söderberg, Hagel), 24. Suter (DeBrincat, Kane), 59. Hagel (Murphy). Brankári: Lankinen - Bobrovskij, strely na bránku: 21:41.

NASHVILLE PREDATORS – DETROIT RED WINGS 7:1 (4:1, 1:0, 2:0)
Góly: 6. Grimaldi (Haula, Cousins), 8. Tolvanen (Josi, Forsberg), 8. Grimaldi, 9. Grimaldi (Haula), 33. Granlund (Josi, Fabbro), 45. Olivier (Harpur), 58. Grimaldi – 20. Ryan (Djoos, Fabbri). Brankári: Saros - Greiss (8. Pickard), strely na bránku: 30:21.

DALLAS STARS – TAMPA BAY LIGHTNING 4:3 (0:0, 3:2, 1:1)
Góly: 31. Heiskanen (Comeau), 39. Pavelski (Hintz, Klingberg), 40. Robertson (Pavelski, Hintz), 59. Hintz (Robertson, Pavelski) – 23. Gourde (Foote, Palát), 26. Killorn (Sergačov, Cirelli), 56. Palát (Gourde, Rutta). Brankári: Oettinger - Vasilevskij, strely na bránku: 41:27.

COLORADO AVALANCHE – VEGAS GOLDEN KNIGHTS 5:1 (0:1, 4:0, 1:0)
Góly: 25. Donskoi (Girard, Toews), 30. Compher, 33. Makar (O'Connor, Landeskog), 36. Landeskog (Rantanen, Makar), 44. Bellemare (Compher) – 1. Pacioretty (Stone, Martinez). Brankári: Grubauer - Fleury, strely na bránku: 32:19.


Slováci v akcii:

Zdeno Chára (Washington) 18:41 0 0 0 -1 2 2

Richard Pánik (Washington) 8:23 0 0 0 -1 0 0

Jaroslav Halák (Boston) 40:21 17/21 81,0%

Pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: počet odchytaných minút, zákroky/strely, percentuálna úspešnosť zásahov