Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

NHL: Hviezdny večer Švéda Zibanejada, Fleury sa doťahuje na Belfoura

Hokejista Mika Zibanejad (93) z New Yorku Rangers sa teší z gólu počas zápasu zámorskej hokejovej NHL New York Rangers - Philadelphia 17. marca 2021 v New Yorku. Foto: TASR/AP

Okrem newyorskej Madison Square Garden sa gólové hody konali aj v dueli Calgary - Edmonton, v ktorom olejári triumfovali 7:3 a ukončili trojzápasovú víťaznú sériu súpera.

New York 18. marca (TASR) - Švédsky hokejista Mika Zibanejad zažiaril v NHL šiestimi kanadskými bodmi za tri góly a rovnaký počet asistencií, ktorými režíroval triumf New Yorku Rangers nad Philadelphiou 9:0.

Všetky body zaznamenal 27-ročný center "jazdcov" v druhej tretine, po troch asistenciách strelil v rozpätí 29.-39. minúty čistý hetrik. Šesť bodov v jednej perióde sa v histórii súťaže podarilo získať iba Bryanovi Trottierovi z New Yorku Islanders v derby proti Rangers, ktoré sa hralo 23. decembra 1978.

Zibanejad strelil tri góly zo štyroch striel, rovnaký počet presných zásahov zaznamenal zo 76 pokusov v úvodných 27 zápasoch sezóny. "Jednoducho keď puk nechce ísť dnu, tak sa nedá nič robiť. Som rád, že som to prelomil. Je to len jeden zápas, ale hrali sme výborne a mám pocit, že naša forma stúpa," povedal švédsky útočník pre nhl.com. Šesť bodov v jednom zápase zaznamenal v drese Rangers naposledy Mark Messier, ktorý 25. novembra 1992 proti Pittsburghu Penguins strelil dva góly a pridal štyri asistencie. Klubový rekord sedem bodov (3+4) drží z februára 1976 Steve Vickers.

Rangers hrali bez hlavného trénera Davida Quinna aj jeho asistentov Jacquesa Martina, Davida Olivera a Grega Browna, ktorí sa ocitli na covid listine. "Jazdcov" viedol tréner farmárskeho tímu z Hartfordu Kris Knoblauch, na lavičke bol aj jeho asistent z tímu Wolf Pack Gord Murphy a asistent generálneho manažéra Rangers Chris Drury. Knoblauch sa o tom, že večer bude viesť Rangers, dozvedel počas tréningu v Hartforde. "Zavolali mi asi o pol dvanástej na obed. Išiel som sa rýchlo pobaliť, bral som, že to bude na jeden zápas, ale povedali mi, že možno pôjdem s tímom aj na trip a preto som musel pridať veci navyše. Zbehlo sa to veľmi rýchlo, človek nemal čas ani premýšľať a zrazu viedol zápas v NHL. Na tento večer nikdy nezabudnem," povedal Knoblauch.

"Jazdci" rozobrali súpera najmä v druhej tretine, ktorú vyhrali 7:0. Sedem gólov v jednej dvadsaťminútovke strelili Rangers naposledy 21. novembra 1971 proti Californie Golden Seals. Minimálne deväť gólov strelili Rangers naposledy 10. novembra 1998, keď deklasovali Tampu Bay Lightning 10:2. Druhý shutout v sezóne a šiesty v kariére zaznamenal Alexandar Georgijev, ktorý chytil 26 striel Flyers, výborný zápas odohral aj štvorbodový Pavel Bučnevič (2+2).

Tomáš Tatar si v noci na štvrtok pripísal bod za asistenciu pri prehre Montrealu s Winnipegom 3:4 po predĺžení. Pre 30-ročného krídelníka to bola dvanásta asistencia a celkovo sedemnásty bod v 28. zápase. Slovenský útočník sa podieľal na prvom góle Canadiens, ktorým Phillip Danault znížil v druhej tretine na 1:2. Montreal prehrával po štyridsiatich minútach 1:3, ale potom znížil Brendan Gallagher a do predĺženia poslal duel minútu a pol pred koncom Tyler Toffoli. V 55. sekunde extračasu však o triumfe Jets rozhodol 15. gólom v sezóne Nikolaj Ehlers. Víťaznej akcii predchádzal výborný zákrok domáceho brankára Connora Hellebuycka na Jeffa Petryho. "Connorovi som hneď poďakoval, že ma zachránil. Keby sme inkasovali, bol by to môj gól. Následne sme sa dostali do brejku a vyšlo to," povedal dánsky útočník. Dva góly za víťazný tím strelil Kyle Connor, tri asistencie si pripísal Pierre-Luc Dubois. Tatar bol na ľade 14 a pol minúty, zaznamenal dva plusové body, jednu strelu a jeden hit.

Premiéru v sezóne si odkrútil jeho krajan Tomáš Jurčo, ktorý nastúpil v tretej útočnej formácii Vegas spoločne s Nicolasom Royom a Keeganom Kolesarom. Jeho tím prehrával 1:3, napokon však dokázal otočiť na 5:4. Pripísal si štvrtý triumf po sebe a upevnil si prvé miesto v tabuľke Západnej divízie. Golden Knights vyhral v tejto sezóne nad Sharks všetkých päť zápasov. Brankár Marc-Andre Fleury si pripísal 482. víťazstvo v základnej časti a už len dve ho delia od Eda Belfoura na štvrtom mieste historických tabuliek.

Na 4:3 zvýšil v 53. minúte Ryan Reaves, ktorý strelil v NHL svoj prvý gól od 20. marca 2020. "Mám vždy veľkú radosť, keď sa mi niečo podarí proti Sharks. Nie je žiadne tajomstvo, že ich tam všetkých neznášam," povedal tvrdý muž Vegas. Jurčo bol na ľade necelých osem minút, pripísal si mínusku a jednu strelu. V NHL sa predstavil prvýkrát od 6. novembra 2019, keď bol hráčom Edmontonu. Veterán San Jose Patrik Marleau nastúpil na svoj 1750. zápas v NHL. Štyridsaťjedenročný útočník je na treťom mieste v histórii a na vyrovnanie rekordu Gordieho Howea (1767) mu chýba odohrať už len 17 zápasov.

Okrem newyorskej Madison Square Garden sa gólové hody konali aj v dueli Calgary - Edmonton, v ktorom "olejári" triumfovali 7:3 a ukončili trojzápasovú víťaznú sériu súpera. Štyri asistencie zaznamenal obranca Tyson Barrie, kapitán Connor McDavid sa podieľal na výhre hostí gólom a dvoma prihrávkami, Leon Draisaitl si pripísal tri body za asistencie. McDavid si s 56 bodmi upevnil pozíciu lídra produktivity NHL. "Je neskutočné, koľko talentu je v našom tíme. Je to svetová trieda so všetkým, čo má byť," povedal pre tsn.ca Barrie. Flames prehrali prvýkrát pod vedením nového trénera Darryla Suttera.

Vancouver vyhral v Ottawe 3:2 po nájazdoch, ten rozhodujúci strelil Adam Gaudette. Senators prehrali s Canucks aj piaty zápas v tejto sezóne, navyše prišli o brankára Joeyho Daccorda, ktorý sa zranil v tretej tretine. Vystriedal ho Filip Gustavsson a pri svojom debute v NHL zaznamenal osem zákrokov. Z krízy sa nevedia dostať hokejisti St. Louis, ktorí prehrali piaty zápas za sebou. V Los Angeles podľahli domácim Kings 1:4.

Sumáre NHL:



OTTAWA SENATORS - VANCOUVER CANUCKS 2:3 pp a sn (0:2, 1:0, 1:0 - 0:0, 0:1)
Góly: 23. Dzingel (Bishop, Wolanin), 46. Norris (Brown) - 3. Boeser (Horvat, Schmidt), 9. Horvat (Höglander), rozh. náj. Gaudette. Brankári: Daccord (56. Gustavsson) - Demko, strely na bránku: 32:29.

NEW YORK RANGERS - PHILADELPHIA FLYERS 9:0 (2:0, 7:0, 0:0)
Góly: 8. Lemieux (Fox, Howden), 15. Panarin (Strome), 22. Bučnevič (Zibanejad), 24. Bučnevič (Trouba, Zibanejad), 28. Trouba (Zibanejad, Bučnevič), 29. Zibanejad, 35. Zibanejad (Panarin, Strome), 39. Zibanejad (Kreider, Bučnevič), 40. Chytil (Hájek, Lafreniere). Brankári: Georgijev - Elliott (28. Hart), strely na bránku: 29:26.

WINNIPEG JETS - MONTREAL CANADIENS 4:3 pp (2:0, 1:1, 0:2 - 1:0)
Góly: 1. Wheeler (Forbort, Šťastný), 16. Connor (Dubois, Ehlers), 34. Connor (Dubois, Morrissey), 61. Ehlers (Dubois) - 22. Danault (Gallagher, TATAR), 46. Gallagher (Danault), 59. Toffoli (Perry, Drouin). Brankári: Hellebuyck - Price, strely na bránku: 30:36.

CALGARY FLAMES - EDMONTON OILERS 3:7 (0:2, 1:1, 2:4)
Góly: 30. Lindholm (Tkachuk, Dube), 55. Backlund (Mangiapane), 57. Gaudreau (Tkachuk, Hanifin) - 5. Nugent-Hopkins (McDavid), 8. Puljujärvi (Barrie, Draisaitl), 29. Kahun (Draisaitl, Barrie), 42. McDavid (Barrie, Draisaitl), 44. Chiasson (Nugent-Hopkins, Barrie), 46. Nurse (McDavid, Puljujärvi), 49. Kassian (Haas, Nurse). Brankári: Markström - Smith, strely na bránku: 33:30.

LOS ANGELES KINGS - ST. LOUIS BLUES 4:1 (3:0, 0:1, 1:0)
Góly: 4. Doughty (Kopitar, Iafallo), 5. Grundström (Moore, Anderson-Dolan), 15. Moore (Walker, Anderson-Dolan), 59. Kopitar (Petersen, Doughty) - 37. Hoffman. Brankári: Petersen - Binnington, strely na bránku: 24:20.

VEGAS GOLDEN KNIGHTS - SAN JOSE SHARKS 5:4 (1:0, 0:3, 4:1)
Góly: 4. Theodore (Pacioretty), 47. Glass (Theodore, Stone), 51. Hague (Marchessault, Karlsson), 53. Reaves (Nosek, Whitecloud), 55. Martinez (Nosek, Theodore) - 27. Nieto (Meier, Hertl), 28. Ferraro (Leonard, Kane), 36. Labanc (Kane, Ferraro), 56. Kane (Karlsson, Hertl). Brankári: Fleury - Dubnyk, strely na bránku: 37:33.

Slováci v akcii:

Tomáš Tatar (Montreal) 14:28 0 1 1 +2 1 0
Tomáš Jurčo (Vegas) 07:56 0 0 0 -1 1 0

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, pri brankárovi: počet odchytaných minút, zákroky/strely, percentuálna úspešnosť zásahov/