Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Benčičová zdolala vo finále ženskej dvojhry Vondroušovú

Švajčiarska tenistka so slovenskými koreňmi Belinda Benčičová sa teší po zisku zlatej medaily po výhre vo finále ženskej dvojhry nad Češkou Markétou Vondroušovou na OH2020 v Tokiu v sobotu 31. júla 2021. Foto: TASR/AP

Bronz získala Ukrajinka Jelina Svitolinová triumfom nad Jelenou Rybakinovou z Kazachstanu.

Tokio 31. júla (TASR) - Švajčiarska tenistka so slovenskými koreňmi Belinda Benčičová sa stala olympijskou víťazkou dvojhry. V sobotňajšom finále tokijského turnaja zdolala Češku Markétu Vondroušovú za 150 minút 7:5, 2:6, 6:3. Bronz získala Ukrajinka Jelina Svitolinová triumfom nad Jelenou Rybakinovou z Kazachstanu 1:6, 7:6 (5), 6:4.

Deviata najvyššie nasadená hráčka si úvodný set pripísala vďaka zvládnutej koncovke, keď na podaní súperky premenila hneď prvý setbal. Druhé dejstvo malo jednoznačnejší priebeh a bolo v réžii Vondroušovej, ktorá brejkla Benčičovú v prvom i piatom geme a vynútila si rozhodujúci set. V ňom dráma vrcholila, kľúčové okamihy nastali po siedmom geme. Po ošetrovaní Vondroušovej dosiahla Benčičová čistou hrou rozhodujúci brejk, ktorý išla potvrdiť na podanie. Nemala to jednoduché, Češka ešte zabojovala a vypracovala si tri brejkbaly, Švajčiarka však ukončila duel druhým mečbalom.

Dvadsaťštyriročná Benčičová sa raduje z najväčšieho úspechu vo svojej kariére. Stala sa prvou Švajčiarkou s olympijským singlovým titulom, v mužskej dvojhre vybojoval zlato jedine Marc Rosset v Barcelone 1992. Nezvládli to Roger Federer ani Martina Hingisová. "Podala som najlepší výkon, aký bol v mojich silách. Ani neviem, ako sa mi to podarilo, som naozaj hrdá. Je to veľkolepá chvíľa. Martina a Roger toho dokázali nesmierne veľa, pravdepodobne viac, ako môžem dokázať ja. Takže tento triumf venujem im," citovala Benčičovú agentúra AFP. S krajankou Viktorijou Golubicovou môžu v nedeľu získať aj zlato vo štvorhre, vo finále nastúpia proti jednotkám podujatia Barbore Krejčíkovej a Kateřine Siniakovej z Česka. Vondroušová neuspela v záverečnom súboji rovnako ako na Roland Garros 2019.

Svitolinová zvíťazila v stretnutí o tretie miesto 1:6, 7:6 (5), 6:4. Štvorka "pavúka" predviedla v súboji niekoľko obratov. Po neúspešnom prvom sete prehrávala v druhom dejstve už 1:3, stratené podanie si však vzala späť v šiestom geme a v tajbrejku si vynútila rozhodujúci set. V ňom opäť zaostávala, keď si prehrala hneď úvodný servis, ale pätnástu nasadenú Rybakinovú brejkla v siedmej i deviatej hre a zápas dopodávala siedmym mečbalom.

Dvojhra - ženy - finále:



Belinda Benčičová (Švaj.-9) - Markéta Vondroušová (ČR) 7:5, 2:6, 6:3

o 3. miesto:

Jelina Svitolinová (Ukr.-4) - Jelena Rybakinová (Kaz.-15) 1:6, 7:6 (5), 6:4