Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Anton Siekel bude ďalej viesť Slovenský olympijský a športový výbor

Na snímke sprava prezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Anton Siekel a generálny sekretár SOŠV Jozef Liba počas 60. valného zhromaždenia SOŠV 15. októbra 2021 v Bratislave. Foto: TASR – Pavel Neubauer

Za kontrolóra Slovenského olympijského a športového výboru a predsedu dozornej rady bol na päť rokov zvolený Ján Mižúr.

Bratislava 15. októbra (TASR) – Anton Siekel povedie Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) aj v ďalšom volebnom období až do OH v Paríži 2024. Rozhodlo o tom 60. valné zhromaždenie SOŠV v Bratislave, Siekel kandidoval na prezidentský post ako jediný.

Siekela zvolili na štyri roky v novembri 2016 po olympijských hrách v Riu de Janeiro, ďalšie voľby sa mali konať vlani v novembri po hrách v Tokiu. No keďže svet zasiahla pandémia koronavírusu, predĺžil sa aj olympijský cyklus a voľby presunuli na ďalší rok.

Okrem prezidenta zvolilo valné zhromaždenie aj členov výkonného výboru, predsedu dozornej rady a zároveň kontrolóra SOŠV, členov dozornej rady, ombudsmana a aj individuálnych členov SOŠV.

Právo hlasovať mali len členovia SOŠV, 81 právnických a 11 fyzických osôb. Uznášaniaschopnosť valného zhromaždenia bola 97 percentná. Delegáti spolu disponovali 124 hlasmi, keďže v súlade so stanovami mali zväzy olympijských športov dva hlasy. Siekel získal 108 hlasov od 32 olympijských športových zväzov a 44 neolympijských. Zástupcovia 10 členských subjektov (4+6) so 14 hlasmi sa zdržali hlasovania.



„Aj keď som bol jediný kandidát, je to dôležitý akt. Vyjadruje to dôveru hnutia a je to aj vizitka činnosti, ktorú sme za plynulých päť rokov urobili. Nie je to len vizitka pre mňa, ale pre celý tím. Teším sa, že počet hlasov nás utvrdil v tom, že robíme dobrú robotu," uviedol Siekel po zvolení.

Staronový prezident však nemal jednohlasnú podporu: "Tí čo ma poznajú vedia, že som maximalista. Čakal som podporu delegátov, ale som rád, že výsledky dopadli tak, že sa môžem s hrdosťou pozrieť okolo seba. Musím sa však zamyslieť nad tým, prečo sa niektorí delegáti zdržali. Ale je to o tom, že treba prijať aj iný názor a nevnímam to negatívne."

Siekel uviedol, že chce pokračovať v tom, čo začal robiť po zvolení v roku 2016: "Športy sme začlenili po jednu strechu. Ale rozbehli sme aj fond na podporu športu a navrhli stratégiu na dlhé roky. A toto chceme rozvíjať. Naznačil som, že za veľmi dôležitú považujem podporu rozvoja športovej infraštruktúry a všeobecnú akceptáciu športu v rámci našej krajiny."

Aj na funkciu ombudsmana bol len jeden kandidát a to doterajší ombudsman Ľubomír Fogaš. Na zvolenie potreboval získať nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných delegátov, dostal 115 hlasov. Za kontrolóra SOŠV a predsedu dozornej rady bol na päť rokov zvolený Ján Mižúr (115 hlasov).

Do výkonného výboru zvolili z návrhov olympijských športových zväzov Danku Bartekovú (105 hlasov), Petra Korčoka (69), Anastasiu Kuzminovú (68), Daniela Lišku (44) a Mateja Tótha (40), po druhom kole hlasovania ich doplnili Miroslav Šatan (53), Monika Šišková (49), Jozef Gönci (38) a Marek Rojko (36).