Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Jozef Kovalík získal tretí singlový titul na ATP Challenger Tour

Slovenský tenista Jozef Kovalík. Foto: TASR/AP

V sobotňajšom finále dvojhry zdolal ako štvrtý najvyššie nasadený hráč Belgičana Arthura De Greefa.

Poprad 23. júna (TASR) - Slovenský tenista Jozef Kovalík sa stal víťazom ATP challengeru Poprad-Tatry. V sobotňajšom finále dvojhry zdolal ako štvrtý najvyššie nasadený hráč Belgičana Arthura De Greefa vo dvoch setoch 6:4, 6:0. Zápas trval 70 minút.

Kovalík získal tretí singlový titul na ATP Challenger Tour, prvý od apríla 2016, keď nenašiel premožiteľa v Neapole. Aj pod Vezuvom zdolal vo finále De Greefa. Z Popradu si odnáša prémiu 9200 eur a 90 bodov do svetového rebríčka ATP Entry. V jeho onlajn vydaní sa posunul na 115. miesto.

"V prvom sete som mal pomalší rozbeh, ale v druhom to už išlo. V ňom mi vyšlo asi všetko. Som rád, že sa mi podarilo vyhrať v domácom prostredí. Takisto ma teší, že som prvý Slovák, ktorý vyhral tento turnaj. Najťažším zápasom na turnaji bol pre mňa ten proti Safwatovi, ktorý trval skoro štyri hodiny," povedal Kovalík po víťaznom finále.

Prepísal históriu

Kovalík sa finálovým víťazstvom zapísal do histórie ATP challengeru Poprad-Tatry. Stal sa prvým Slovákom, ktorý triumfoval v 16-ročnej histórii turnaja. Triumf na domácom podujatí mu chutil dvojnásobne, považuje ho za najkrajšie challengerové víťazstvo v kariére.

Bolo to iba druhýkrát v histórii turnaja, čo sa do finále dostal domáci zástupca. Zatiaľ čo v roku 2014, keď sa podujatie konalo ešte v Košiciach, Norbert Gombos nestačil na Kanaďana Dancevica, Kovalík zdolal Belgičana. Počas celého 70-minútového zápasu mu dovolil iba štyri gemy v prvom sete a po suverénnom výkone v druhom si pripísal cenný domáci triumf. "Cítil som sa dobre a skutočnosť, že hrám doma, mi dávala energiu. Je to skvelý pocit šťastia a cítim aj zadosťučinenie, že sa tréningová drina vyplatila. Každým zápasom na turnaji som bol lepší. Sebavedomie mi rastie a aj vo finále sa mi hralo veľmi dobre," priznal Kovalík po zápase.

Špeciálne ho hrial víťazný pocit pred domácim publikom. "Je to určite moje najkrajšie challengerové víťazstvo, keďže je domáce. Či je aj najlepšie alebo najcennejšie, to ťažko povedať." Zo skutočnosti, že práve on sa stal prvým slovenským víťazom v 16-ročnej histórii turnaja, nerobil vedu. "Bodajby bolo slovenských víťazov viac, ja by som bol iba rád. To, či som prvý, nie je také podstatné. Predovšetkým som rád, že som vyhral doma," poznamenal.

dvojhra - finále:
Jozef KOVALÍK (4-SR) - Arthur De Greef (Belg.) 6:4, 6:0