Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Djokovič sa druhýkrát stal víťazom mužskej dvojhry na Roland Garros

Srbský tenista Novak Djokovič odvracia úder Gréka Stefanosa Tsitsipasa vo finále mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži 13. júna 2021. Foto: TASR/AP

Vo finále na parížskej antuke zdolal ako najvyššie nasadený hráč turnajovú päťku Gréka Stefanosa Tsitsipasa po vyše štvorhodinovej päťsetovej bitke 6:7 (6), 2:6, 6:3, 6:2, 6:4.

Paríž 13. júna (TASR) - Srbský tenista Novak Djokovič sa stal druhýkrát v kariére víťazom mužskej dvojhry na Roland Garros. Vo finále na parížskej antuke zdolal ako najvyššie nasadený hráč turnajovú päťku Gréka Stefanosa Tsitsipasa po vyše štvorhodinovej päťsetovej bitke 6:7 (6), 2:6, 6:3, 6:2, 6:4. Djokovič získal 19. grandslamový titul a už iba jeden ho delí od toho, aby sa dotiahol na Švajčiara Rogera Federera i Španiela Rafaela Nadala.

Srb je prvý hráč od roku 2004, ktorý vo finále Roland Garros otočil zápas z 0:2 na sety. Naposledy sa to podarilo Gastonovi Gaudiovi v argentínskom derby s Guillermom Coriom. Djokovič je zároveň prvý tenista v Open ére, ktorý vyhral každé podujatie veľkej štvorky minimálne dvakrát. V celej tenisovej histórii sa to podarilo iba Austrálčanom Royovi Emersonovi a Rodovi Laverovi. Djokovič prvýkrát triumfoval na Roland Garros v roku 2016, keď skompletizoval svoju zbierku grandslamových trofejí. Štyrikrát ťahal vo finále za kratší koniec. Vďaka nedeľnému víťazstvu zinkasuje prémiu 1,4 milióna eur a udrží si post lídra svetového rebríčka ATP.

Tsitsipas začal finálový duel dvojchybou a hneď v úvodnom geme čelil dvom brejkbalom. Vďaka trom esám za sebou si však udržal podanie. V ďalších minútach držal so Srbom krok vo výmenách, viackrát ho prekvapil stopbalmi. Za stavu 5:4 sa po liftovanom forhende, ktorý dopadol presne na základnú čiaru, dostal k setbalu. Djokovič ho však odvrátil, v ďalšom geme Tsitsipasa brejkol a išiel podávať na víťazstvo v sete. Grék sa rýchlo zmobilizoval a vynútil si tajbrejk, v ktorom viedol 4:0 i 5:2. Djokovič dokázal otočiť na 6:5 a bol blízko k zisku prvého setu. Tsitsipas však v ťažkej situácii predviedol famózny víťazný forhendový longlajn. Grék získal po nevynútených chybách Djokoviča aj ďalšie dva body a tak sa tajbrejk stal jeho korisťou.
Grécky tenista Stefanos Tsitsipas reaguje počas finále mužskej dvojhry proti Srbovi Novakovi Djokovičovi na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži 13. júna 2021.
Foto: TASR/AP

Tsitsipas bol v laufe, v úvode druhého setu vďaka kvalitným returnom opäť prelomil Djokovičovo podanie a po potvrdení brejku sa ujal vedenia 2:0. Grék ťažil z výborného pohybu po dvorci, za stavu 4:2 Djokoviča opäť brejkol a aj druhý set získal vo svoj prospech. Na Tsitsipasovi dlho nebolo vidieť, že hrá prvé grandslamové finále, na centri Philippa Chatriera pôsobil pokojným a vyzretým dojmom. Za celý set spravil iba dve nevynútené chyby. Na začiatku tretieho dejstva však začal viac kaziť, čo Djokovič využil a za stavu 2:1 mu v "maratónskom" jedenásťminútovom geme zobral podanie. Výhodu brejku pretavil Srb v zisk setu.

Pred začiatkom štvrtého dejstva si Tsitsipas nechal na dvorec zavolať fyzioterapeuta. Masáž mu však nepomohla, dvakrát prišiel o podanie a Djokovič si vybudoval rozhodujúci náskok 4:0. Srb v týchto momentoch skvele podával i returnoval, snažil sa hrať loptičky do Tsitsipasovho bekhendu, čo na súpera platilo. V úvodnom geme rozhodujúceho setu Djokovič nevyužil brejkbal, za stavu 1:1 prelomil Tsitsipasovo podanie a zápas už dotiahol do víťazného konca. Za stavu 5:4 premenil pri vlastnom servise v poradí druhý mečbal a upravil vzájomnú bilanciu s Tsitsipasom na 6:2. Na antuke vyhral všetky štyri zápasy vrátane vlaňajšieho semifinále Roland Garros, ktoré sa hralo tiež na päť setov.

"Ďakujem všetkým fanúšikom, ktorí prišli do hľadiska. Atmosféra bola elektrizujúca. Veľká vďaka patrí môjmu trénerovi Mariánovi Vajdovi, fyzioterapeutovi i mojej rodine. Som hrdý na to, že v priebehu 48 hodín som zvládol dva mimoriadne ťažké zápasy proti dvom velikánom. Dnes to bolo veľmi náročné. Vedel som, že Stefanos bude tvrdý oriešok, v tomto roku má skvelú formu. Aj za stavu 0:2 na sety som však veril, že to môžem otočiť. Vďaka výbornému výkonu sa mi to aj podarilo. Ešte raz veľké ďakujem všetkým," uviedol Djokovič v prvom pozápasovom rozhovore s bývalým francúzskym tenistom Cedricom Piolinom.
Srbský tenista Novak Djokovič padá počas finále mužskej dvojhry proti Grékovi Stefanosovi Tsitsipasovi na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži 13. júna 2021.
Foto: TASR/AP

V slávnostnom príhovore prd prevzatím Pohára mušketierov zdôraznil, že chce získať ďalšie grandslamové tituly. "Moja misia ešte nie je na konci. Viem, čím teraz prechádza Stefanos, ktorý bol za stavu 2:0 blízko k úspechu. Takéto prehry však človeka najviac posilnia. Som presvedčený o tom, že v budúcnosti získa veľa grandslamových trofejí. Ja mam stále veľkú motiváciu vyhrávať, moja manželka i deti mi dávajú veľa lásky a energie."

Tsitsipas bol sklamaný, že dobre rozohratý zápas sa napokon skončil jeho prehrou: "Bola to veľká bitka. Snažil som sa zo seba vyžmýkať maximum, no na víťazstvo nad Novakom to nestačilo. Opäť ukázal, že je obrovský šampión. Veľmi ma inšpiruje. Má okolo seba úžasný tím ľudí, ktorí sa starajú o jeho prípravu tak, aby bol schopný vyhrávať grandslamy. Chcem sa poďakovať aj môjmu tímu, ktorý mi vždy pomáha a je pre mňa oporou. Ďakujem i organizátorom Roland Garros. Verím, že sem prídem aj o rok."

muži - dvojhra - finále:


Novak Djokovič (Srb.-1) - Stefanos Tsitsipas (Gr.-5) 6:7 (6), 2:6, 6:3, 6:2, 6:4