Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Londýnska polícia posilní hliadky počas maratónu o stovky policajtov

Britskí policajti hliadkujú 19. apríla 2013 v centre Londýna neďaleko miesta, kde bude cieľ nedeľňajšieho maratónu v britskej metropole. Foto: TASR/AP

Na jednom z najväčších svetových maratónov sa v Londýne zúčastní okolo 37.000 bežcov vrátane mnohých športových hviezd a prizerať sa budú státisíce divákov.

Londýn 19. apríla (TASR) - Bezpečnosť Londýnskeho maratónu bude v nedeľu zaisťovať o 40 percent viac policajtov než počas vlaňajšieho ročníka tradičného behu. Oznámila to dnes hlavná superintendentka Metropolitnej polície Julia Pendryová.

Podľa jej slov bude počas jedného z najväčších svetových maratónov povolaných do služby o niekoľko stoviek viac policajtov, než sa pôvodne plánovalo. Rovnako bude nasadený aj väčší počet služobných psov.

Inšpektorka zdôraznila, že londýnska polícia je v úzkom kontakte s kolegami v Bostone aj s vyšetrovateľmi FBI. Nateraz však neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by v súvislosti s bostonským útokom hrozilo nebezpečenstvo aj Londýnu.

Na jednom z najväčších svetových maratónov sa v Londýne zúčastní okolo 37.000 bežcov vrátane mnohých športových hviezd a prizerať sa budú státisíce divákov.

Pendryová podľa denníka New York Times uistila účastníkov nedeľňajšieho behu a divákov, že sa nemusia obávať o svoju bezpečnosť. Zároveň však požiadala verejnosť, aby počas maratónu nenechávala bez dozoru svoje osobné veci, ktoré by mohli spôsobiť policajtom zbytočné starosti.

Britská polícia pripravila veľkú bezpečnostnú operáciu už v súvislosti so stredajším pohrebom bývalej britskej premiérky Margaret Thatcherovej, na ktorom sa zúčastnili politické elity z domova i zo zahraničia.

Londýn sa dlhodobo považuje za jeden z možných cieľov medzinárodného terorizmu, ako aj za potenciálny cieľ útokov militantov zo Severného Írska. V roku 2005 bola britská metropola terčom samovražedných atentátov vo verejnej doprave, pri ktorých prišlo o život 52 ľudí.