Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Britská vláda finančne podporí futbalovú kandidatúru na MS 2030

Na archívnej snímke britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Futbalové asociácie jednotlivých krajín budú v nasledujúcich mesiacoch spoločne vyhodnocovať všetky pre a proti.

Londýn 2. februára (TASR) – Britská vláda podporí sumou 2,8 milióna libier (3,2 mil. eur) spoločnú kandidatúru s Írskom na usporiadanie majstrovstiev sveta vo futbale v roku 2030. Informovala o tom anglická Futbalová asociácia na svojom webe.

"Nesmierne túžime po tom, aby sa futbal v roku 2030 vrátil domov. Som presvedčený, že je to správne miesto. Táto krajina je predsa kolískou futbalu a možnosť usporiadať takéto podujatie by pre ňu bolo jednoducho úžasné," povedal britský predseda vlády Boris Johnson na margo spoločnej kandidatúry Anglicka, Škótska, Walesu, Severného Írska a Írska.

Futbalové asociácie jednotlivých krajín budú v nasledujúcich mesiacoch spoločne vyhodnocovať všetky pre a proti. Oficiálnu ponuku Medzinárodnej futbalovej federácii by mali podať v roku 2022. Anglicko usporiadalo záverečný šampionát v roku 1966, keď ho dosiaľ jedinýkrát aj vyhralo. Uchádzalo sa oň aj v roku 2018, no prednosť dostalo Rusko. Spoločnú kandidatúru už skôr avizovalo Španielsko s Portugalskom, či koalícia juhoamerických štátov Uruguaj, Argentína, Čile a Paraguaj. Rozhodnutie o dejisku podujatia padne v roku 2024.

Veľká Británia je pripravená hostiť viac zápasov, tvrdí Johnson


Veľká Británia je v prípade nepriaznivej pandemickej situácie v kontinentálnej Európe pripravená usporiadať viac zápasov tohtoročných ME vo futbale. Uviedol to predseda vlády Boris Johnson.

Podľa pôvodných plánov sa v majú v Londýne odohrať tri skupinové zápasy, osemfinále, dve semifinálové stretnutia a taktiež aj duel o celkové prvenstvo. Škótsky Glasgow má byť dejiskom troch skupinových zápasov a osemfinále. Johnosn poukázal na výrazný postup očkovania v krajine, čo by mohlo uľahčiť organizáciu veľkých podujatí. V Británii už dostala prvú dávku vakcíny viac ako tretina dospelej populácie. "Ak bude treba, vieme priložiť ruku k dielu,“ povedal Johnson podľa agentúry DPA.

Európska futbalová únia (UEFA) stále pracuje s variantom usporiadať podujatie v 12 európskych krajinách. Vzhľadom na aktuálnu situáciu však zvažuje aj možne alternatívy. Turnaj sa uskutoční od 11. júna do 11. júla 2021.