Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Šport

Britský šprintér Ujah dostal 22-mesačný zákaz činnosti za doping

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ujah sa na budúci rok nemôže zúčastniť na prvých piatich podujatiach Diamantovej ligy.

Londýn 10. októbra (TASR) - Britský šprintér Chijindu Ujah dostal 22-mesačný zákaz činnosti za doping. Dvadsaťosemročný atlét mal pozitívny test na dve zakázané látky po finále štafetových pretekov na 4x100 m na OH 2020 v Tokiu. Informovala agentúra AP.

Briti skončili na druhom mieste, no po zistení dopingu u Ujaha ich diskvalifikovali. Jemu a aj tímovým kolegom Zharnelovi Hughesovi, Richardovi Kiltymu a Nethanelovi Mitchell-Blakeovi tak odobrali strieborné medaily.

Atletická jednotka pre integritu (AIU) pri oznámení zákazu uviedla, že akceptuje Ujahovo vysvetlenie. Brit vraj úmyselne neužil zakázané látky a jeho pozitívny test bol v dôsledku požitia "kontaminovaného doplnku". Šéf AIU Brett Clothier priznal, že užívanie doplnkov je pre športovcov riskantné: "Môžu byť kontaminované alebo dokonca falšované zakázanými látkami." Dvojročný zákaz činnosti mu skrátili na 22 mesiacov, pretože sa k priestupku priznal. Ujah sa na budúci rok nemôže zúčastniť na prvých piatich podujatiach Diamantovej ligy.