Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Bývalého šéfa olympionikov Brazílie odsúdili na viac ako 30 rokov

Na archívnej snímke Carlos Nuzman (uprostred). Foto: TASR/AP

Nuzman je vzhľadom na svoju vtedajšiu pozíciu v Brazílskom olympijskom výbore jeden z hlavných zodpovedných za kriminálnu schému, uviedol sudca.

Sao Paulo 26. novembra (TASR) - Niekdajšieho šéfa Brazílskeho olympijského výboru Carlosa Arthura Nuzmana odsúdili na 30 rokov a 11 mesiacov odňatia slobody za korupciu. Podľa verdiktu mal organizovať kupovanie hlasov v prospech Ria de Janeiro pri voľbe dejiska OH 2016.

Sudca Marcelo Bretas ho uznal vinným z korupcie, organizovania kriminálnej skupiny, prania špinavých peňazí a daňových podvodov. Sedemdesiatdeväťročný funkcionár sa proti rozhodnutiu odvolal a nechcel ho komentovať.

"Nuzman je vzhľadom na svoju vtedajšiu pozíciu v Brazílskom olympijskom výbore jeden z hlavných zodpovedných za kriminálnu schému. Funkcionár riadil a koordinoval činy iných osôb a je jasné, že bol hlavou skupiny," uviedol sudca.

Odsúdení boli aj guvernér Ria Sergio Cabral, podnikateľ Arthur Soares a marketingový šéf olympiády v roku 2016 Leonardo Gryner. Všetci štyria mali mať prsty v podplácaní napríklad aj vtedajšieho prezidenta Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) Lamina Diacka a jeho syna Papa Diacka.

Cabral, ktorý je vo väzení od roku 2016 za iné skutky, pred dvomi rokmi vypovedal, že zaplatil približne dva milióny dolárov za šesť hlasov v Medzinárodnom olympijskom výbore (IOC) pri voľbe dejiska OH 2016. Ďalšie peniaze mali ísť Papovi Diackovi - 500.000 USD za tri hlasy.

Rio de Janeiro dostalo pri voľbe dejiska OH 2016 prednosť pred Chicagom, Tokiom a Madridom. Brazília začala vyšetrovanie v roku 2017 po tom, ako francúzske noviny Le Monde zistili, že členovia MOV boli pred výberom dejiska hier v roku 2016 podplatení. Nuzman po prevalení škandálu v roku 2017 odstúpil z čela národného olympijského výboru. Informovala agentúra AP.