Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Bývalý šéf IWF Aján dostal doživotný zákaz činnosti

Na archívnej snímke z 29. septembra 2006 bývalý popredný vzpieračský funkcionár Tamás Aján sa prihovára počas otváracieho ceremoniálu Majstrovstiev sveta vo vzpieraní 2006 v hlavnom meste Dominikánskej republiky Santo Domingo. Foto: TASR/AP

McLaren vo svojej správe z júna 2020 uviedol, že jeho tím objavil „systematické zlyhania riadenia a korupciu v IWF na najvyššej úrovni“.

Ženeva 16. júna (TASR) - Bývalý popredný vzpieračský funkcionár Tamás Aján dostal vo štvrtok doživotný zákaz činnosti za krytie dopingových prípadov. Rozhodol o tom Športový arbitrážny súd (CAS). Nešpecifikoval obvinenia, ale uviedol, že podrobný verdikt zverejní "v pravý čas".

Doživotný zákaz za spoluúčasť dostal aj rumunský vzpieračský funkcionár Nicu Vlad, bývalý viceprezident antidopingovej komisie Medzinárodnej vzpieračskej federácie (IWF). Zákazy vyhlásil súd 10 dní pred voľbami v IWF, informuje agentúra AP. Jedným zo 16 kandidátov na generálneho tajomníka bol Ajánov zať Attila Adamfi. Adamfi bol generálnym riaditeľom IWF na konci Ajánovho prezidentského pôsobenia.

Aján, bývalý šéf IWF, tiež využíval korupčný systém pri voľbách, prostredníctvom ktorého sa udržiaval pri moci. Kupovaním hlasov dosadzoval spriaznené osoby na vedúce pozície v národných federáciách. Osemdesiattriročný Maďar rezignoval v apríli 2020 po dvadsiatich rokoch vo funkcii hlavy IWF. Celkovo strávil v štruktúrach federácie 44 rokov. Ako prvá upozornila na podozrivé machinácie v januári 2020 nemecká verejnoprávna televízia ARD. Prípad prišiel po tom, čo obvinenia odvysielané nemeckou sieťou ARD v januári 2020 overil antidopingový vyšetrovateľ Richard McLaren.

McLaren vo svojej správe z júna 2020 uviedol, že jeho tím objavil „systematické zlyhania riadenia a korupciu v IWF na najvyššej úrovni“. Najmenej 40 pozitívnych dopingových testov bolo v záznamoch federácie schovaných a práve títo športovci získali medaily na veľkých šampionátoch. Na letnej olympiáde v Pekingu (2008) a v Londýne (2012) zaznamenalo vzpieranie viac ako 20 dopingových prípadov.