Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Bývalý šéf poradenskej firmy je vinný z korupcie v súvislosti s OH2020

Na snímke olympijské kruhy. Foto: TASR/AP

Macui priznal vinu a vyjadril ľútosť, no podľa jeho obhajoby len plnil Takahašiho nariadenia. Súd to vzal do úvahy a udelil mu podmienečný trest.

Tokio 4. júla (TASR) - Bývalý šéf japonskej poradenskej spoločnosti Amuse je vinný z úplatkárstva v súvislosti s OH v Tokiu. O vine Jojiho Macuiho rozhodol tamojší okresný súd.

Macui dovolil, aby bol firemný bankový účet použitý na zamaskovanie prevodu finančných prostriedkov Harujukimu Takahašimu, ktorý mal z pozície výkonného riaditeľa japonského olympijského i paralympijského organizačného výboru značný vplyv na výber sponzorov. Príslušné úplatky boli vo výške približne 170.000 eur. Macui priznal vinu a vyjadril ľútosť, no podľa jeho obhajoby len plnil Takahašiho nariadenia. Súd to vzal do úvahy a udelil mu podmienečný trest.

Takahašiho obvinili z prijímania úplatkov od piatich spoločností, od ktorých mal obdržať zhruba 1,2 milióna eur. Termín jeho súdneho procesu ešte nebol stanovený, všetky obvinenia doteraz poprel. Z úplatkárstva už obvinili aj predstaviteľov spoločnosti Sun Arrow, ktorá vyrábala olympijských maskotov, a výrobcu oblečenia Aoki Holdings. Ten spolupracoval s japonskými olympionikmi. Na budúci týždeň sa má rozhodnúť v prípade Šinjiho Uena, bývalého prezidenta reklamnej spoločnosti ADK. Ueno je taktiež obvinený z podplácania Takahašiho. Informácie priniesla agentúra AP.