Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Calzonovi vypadol aj Zreľák, Slováci chcú odštartovať triumfom

Na snímke zľava tréner slovenskej futbalovej reprezentácie mužov Francesco Calzona a brankár Martin Búbravka počas tlačovej konferencie pred kvalifikačným zápasom v skupine J na EURO 2024 s Luxemburskom v Senci 22. marca 2023. Foto: TASR - Martin Baumann

Calzona na miesto Zreľáka povolal Davida Strelca.

Bratislava 22. marca (TASR) - Tréner slovenských futbalistov Francesco Calzona má pred štartom kvalifikácie o ME 2024 najviac starostí so zložením obrany. Pre zranenie nebude hrať kapitán Milan Škriniar, no výpadok nastal aj v ofenzíve. Adam Zreľák prišiel na zraz zranený a napokon Slovákom nepomôže. Calzona na miesto neho povolal Davida Strelca.

Škriniara trápia bolesti chrbta, na zraze ho prezreli lekári národného tímu Zsolt Fegyveres a Jozef Almási. Jeho zdravotný stav sa ukázal natoľko vážny, že nebude k dispozícii v úvodných dvoch vystúpeniach v kvalifikácii s Luxemburskom a Bosnou a Hercegovinou. "Zobrali sme to ako realitu. Vedeli sme, že Miňo má problém a že bude možno chýbať. Je to líder mužstva, ale je príležitosť pre ostatných, aby ho zastúpili," uviedol brankár Martin Dúbravka.

Slovenskí futbalisti sú pred štvrtkovým zápasom favoriti, vo svetovom rebríčku krajín figurujú na 51. mieste. Luxembursko je 93. mieste, vo vlaňajšej edícii Ligy národov dosiahlo niekoľko pozoruhodných výsledkov. Uhrali remízu 3:3 v Turecku, doma zdolali Litvu 1:0. V novembri remizovali doma v prípravnom zápase s Maďarskom 2:2. "Nemôžem sa pozerať na rebríček. Oni majú kvalitu, ale toto bude o nás. My sa musíme sústrediť na náš výkon. Ja sa osobne veľmi teším a už by som bol najradšej, keby sme mohli hrať. Bolo by skvelé začať víťazstvom, ešte k tomu na domácom štadióne. Ja verím, že to tak aj bude. Sme pripravení, máme od trénera dosť informácií. Verím, že to zvládneme. Musíme to zvládnuť v hlavách," povedal Dúbravka.

Tréner Calzona uviedol, že pri absencii Škriniara bude kapitán Juraj Kucka. So zložením obrany sa musí vysporiadať inak, v hre je alternatíva s Hanckom na stopérskom poste, ale 25-ročný hráč má na ľavom kraji obrany výbornú formu. "Milan je skvelý hráč, kapitán a líder. Nie som spokojný s tým, že nebude hrať a chýbať mi bude aj Adam Zreľák. Páči sa mi ako bojuje. V obrane mám interné riešenia, môžeme na stopérskom poste použiť aj Hancka. Ale netvrdím, že tam bude hrať, on je na svojom poste momentálne jeden z najlepších hráčov, možno aj v Európe. Nechcel som volať mladšieho hráča, máme nejaké riešenia. O zostave som sa ešte nerozhodol, oznámim to najskôr mužstvu tak ako je to mojím zvykom. Poviem im to dve hodiny pred zápasom na technickej porade," povedal Calzona. Informoval tiež, že zdravotné problémy majú aj ďalší obrancovia Šatka a Vavro, no lekári trénera uistili, že to nie je vážne.

Kormidelník Slovákov neprezradil ani zloženie útoku, no naznačil, kto by mohol dostať priestor od začiatku zápasu. "Róbert Polievka je vynikajúci futbalista, som s ním veľmi spokojný. Od prvého dňa je odhodlaný. Navyše u neho vidím rast. Je šikovný, rozumie tomu, čo hovorím. Je to jeden z hráčov, ktorý by mohli hrať od začiatku, rovnako ako Robo Boženík. Uvidíme."

Na zápas v Trnave sa zatiaľ predalo 3000 vstupeniek, na nedeľný duel s Bosnou a Hercegovinou je zatiaľ predaných 4100 lístkov. Calzona uviedol, že návrat fanúšikov na tribúny je jeho cieľ: "Slovenský fanúšik si zaslúži víťazstvá, zábavu a radosť. Musíme dobre zahrať, je to veľmi dôležité. Chceme vrátiť ľudí na štadión, to je náš hlavný cieľ. Prvého súpera nemôžeme podceniť. Dosiahli niekoľko pozoruhodných výsledkov. Ich silnou stránkou je aj to, že sú veľmi kompaktní, najmä keď hrajú vonku, takže by sme mali mať trpezlivosť. Musíme si dať pozor, aby sme sa nedostali ´do úzkych´, pretože je to veľmi ťažký súper."

Dúbravka verí, že Slováci odštartujú nový cyklus víťazstvom, no upozornil na kvalitu súpera: "Bolo by skvelé začať víťazstvom, ešte k tomu na domácom štadióne. Ja verím, že to tak aj bude. Sme pripravení, máme od trénera dosť informácií. Verím, že to zvládneme. Musíme to zvládnuť najmä v hlavách. Každý tím má veľa platforiem, kedy sa vie pripraviť na súpera. Hráči Luxemburska hrajú v zaujímavých ligách. Ale vieme o ich slabších stránkach. Máme v hlavách, že chceme vyhrať, ale nie je to súper, ako ho vnímajú ľudia. Oni sú kvalitní. Najmä v ofenzíve majú individuálnu kvalitu, sú silovo zdatní, majú dobré protiútoky. Na pôde súpera dosiahli veľa zaujímavých výsledkov," uzavrel Dúbravka.